ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σύγκριση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος – Τουρκίας.


 Ποιοί είναι και ποιοί είμαστε

Η σύγκριση των οπλικών συστημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δυστυχώς γέρνει την «πλάστιγγα» τραγικά υπέρ του τουρκικού στρατού, ο οποίος διαθέτει πλέον ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα στα όπλα, αλλά με άγνωστο Χ τον παράγοντα άνθρωπο.

Εάν ληφθεί υπόψη πως ο τουρκικός στρατός δεν μπόρεσε, παρά τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, να νικήσει τους Κούρδους και να τους εξαναγκάσει στην παράδοση των όπλων τους, τότε εύκολα μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα πως παρά την υπεροπλία που αυτή τη στιγμή διαθέτει η Άγκυρα, πολύ δύσκολα θα εκτίθετο σε κανονική αντιπαράθεση με την Ελλάδα…

Οι τουρκικές χερσαίες δυνάμεις, αποτελούνται από 4 στρατιές με 10 συνολικά Σώματα Στρατού. Σε επίπεδο μεραρχιών, διαθέτουν 3 επιχειρησιακά στρατηγεία (1 τεθωρακισμένων και 2 μηχανοκίνητου πεζικού), καθώς επίσης και 1 μεραρχία Ειδικών Δυνάμεων και 2 Μ/Κ ΠΖ.
Η ουσιαστική τους δομή είναι: 15 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, 18 ταξιαρχίες μηχανοκίνητου πεζικού, 4 ταξιαρχίες καταδρομών, 1 ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών και 9 ταξιαρχίες απλού πεζικού.

Οι δικές μας δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, στην Ελλάδα, αποτελούνται από 1 στρατιά με 3 σώματα στρατού. Σε επίπεδο μεραρχιών, διαθέτουμε 5 επιχειρησιακά στρατηγεία (1 τεθωρακισμένων, 3 μηχανοκίνητου πεζικού και 1 Ειδικών Δυνάμεων), καθώς επίσης και 1 μεραρχία πεζικού και 2 ΑΔΤΕ (Εθνοφυλακής). Η Κύπρος, διαθέτει (εάν δεν καταφέρει ο κύριος Χριστόφιας να υλοποιήσει την αποστρατικοποίηση που μεθοδεύει) μέχρις στιγμής 1 Σώμα Στρατού με 2 μεραρχίες πεζικού, έχοντας αντιμέτωπες τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής ενός Σώματος Στρατού (εκ των 10 που προαναφέρθηκαν), με επίσης 2 μεραρχίες πεζικού.

Υπάρχει όμως μία διαφορά. Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής στην Κύπρο, αποτελούνται από 47.500 άνδρες (συμπεριλαμβανομένων 350 της Διοικήσεως Ναυτικού και 300 της Διοικήσεως Αεροπορίας). Όπως αντιλαμβανόμαστε, η Εθνική Φρουρά της Κύπρου βασίζεται κυρίως στις εφεδρείες της και στην πατριωτική εθνοφυλακή της!!!

Αλλά, μήπως κι εδώ στην Ελλάδα, δεν συμβαίνει το ίδιο με εμάς; Η 9μηνη στρατιωτική θητεία που θέσπισαν οι πολιτικοί της χώρας για να εισπράξουν ψήφους, έχει αφήσει την χώρα με ελάχιστο προσωπικό στον Στρατό Ξηράς. Πολύ λιγότερα στελέχη και κληρωτούς από τους 81.500 που προβλεπόταν, έναντι 450.000 Τούρκων!!!

Η ποιότητα όμως μπορεί να ισοσκελίζει την ποσότητα μέχρις ενός σημείου, από το οποίο και μετά η ζωώδης ισχύς της ποσότητας μπορεί ίσως να υπερισχύσει απέναντι στην ποιοτική ισχύ. Και το ίσως μπαίνει λόγω της ιστορικότητας στην ικανότητα μάχης των Ελλήνων. Αλλά μήπως η πολιτική μας ηγεσία έχει υπερκεράσει ακόμη και αυτό το κρίσιμο σημείο και απλά το έχει παρακάνει με τις συνεχείς μειώσεις στην ποσότητα του στρατεύματος;

Οι ιστορικοί αντίπαλοί μας, οι Τούρκοι, διαθέτουν 3.306 άρματα μάχης, εκ των οποίων 396 είναι υπερσύγχρονα (με πυροβόλα των 120 χιλιοστών) και βρίσκονται ΟΛΑ στο μέτωπο του Έβρου!! Στο τουρκικό πυροβολικό συμπεριλαμβάνονται 3.523 στοιχεία κάθε είδους (βαλλιστικά βλήματα βραχέως βεληνεκούς, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων μακρού, μέσου και βραχέως βεληνεκούς, αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα πυροβόλα). Η Τουρκική Αεροπορία Στρατού διαθέτει 31 επιθετικά ελικόπτερα (από τα οποία τα 16 είναι νυκτερινής δράσης), 136 σύγχρονα ελικόπτερα γενικής χρήσης και 194 επιπλέον, παλαιότερα!!!

Εμείς, από τη δική μας πλευρά, διαθέτουμε 1.735 άρματα μάχης, εκ των οποίων τα 275 είναι αρίστης ποιότητας, με πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένα πληρώματα (ίσως τα καλύτερα στον κόσμο, όπως δηλώνουν Γάλλοι και Γερμανοί), αλλά ο γενικός γραμματέας της ΓΔΑΕΕ, ο υπεύθυνος επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βασιλάκος, και ο τέως Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γράψας (ο οποίος ήταν και αξιωματικός των Τεθωρακισμένων!) άφησαν τις επιλαρχίες χωρίς πυρομαχικά των 120 χιλιοστών. Δηλαδή, τα άρματα αυτά είναι επί χρόνια μη επιχειρησιακά!!!

Στο όπλο του πυροβολικού, παρουσιάζονται ελλείψεις, αν και με «τα χίλια ζόρια», ίσως «κάτι» πάει να γίνει τώρα, επιτέλους… Αν και πάλι, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες, με τον Βασιλάκο «καρφωμένο» -εξοργιστικώς- στη θέση του εδώ και 3,5 χρόνια!!! Διαθέτουμε πάντως 1.920 στοιχεία κάθε κατηγορίας.

Η Αεροπορία Στρατού, διαθέτει 19 επιθετικά ελικόπτερα νυκτερινής δράσεως, αλλά 12 ολοκαίνουργια σκουριάζουν (κυριολεκτικά) διότι ο κύριος Βασιλάκος αρνείται να τα παραλάβει εδώ και 2 ολόκληρα χρόνια!!! Σαν να θέλει οπωσδήποτε να δημιουργήσει πρόβλημα, συμπεριφέρεται αυτός ο άνθρωπός… Επίσης, διαθέτουμε 15 ελικόπτερα βαρέων μεταφορών και 88 παλιά ελικόπτερα γενικής χρήσεως, που όμως θα πρέπει να είχαν αντικατασταθεί εδώ και αρκετά χρόνια…

Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 7 υποβρύχια τύπου «209», τη στιγμή που οι Τούρκοι αντιπαρατάσσουν 14! Ο συσχετισμός είναι ο δυσμενέστερος των τελευταίων τριών δεκαετιών για το Πολεμικό μας Ναυτικό… Ενώ το πρόγραμμα της ναυπηγήσεως 4 νέων υποβρυχίων τύπου «214 Παπανικολής», με σύστημα προώσεως ανεξαρτήτου αέρος (ΑΙΡ), παρουσιάζει φρικτές καθυστερήσεις!!! Φυσικά και πάλι με ευθύνη του κυρίου Βασιλάκου.…

Στα κύρια πλοία μάχης, διαθέτουμε 14 φρεγάτες, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στη Σομαλία, ενώ θα έπρεπε να περιφρουρούν το Καστελόριζο, τη Ρω και την Στρογγύλη, επειδή η Τουρκία κινείται σχεδόν ανεξέλεγκτα νότια από αυτά τα νησιά μας, σε μία άσκηση έρευνας και διάσωσης, για την οποία αρνείται πεισματικά να καταθέσει σχέδια στην Ελλάδα, λόγω του ότι η άσκηση πραγματοποιείται σε Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Φυσικά, το περιστατικό με το «ενθύμιο» που άφησαν οι Τούρκοι, προσπαθώντας να κάνουν ελιγμούς προσέγγισης στο Καστελόριζο με μία κορβέτα τους, δείχνει και ποιος είναι το «αφεντικό» της περιοχής…! Οι Τούρκοι, πάντως, διαθέτουν 19 φρεγάτες (εκ των οποίων οι 8 χαρακτηρίζονται ως αναβαθμισμένες κατευθυνόμενων βλημάτων) και 6 κορβέτες. Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ναυπηγούν δικές τους κορβέτες…

Ο αριθμός των τακτικών μαχητικών αεροσκαφών στις δύο χώρες, έχει ως εξής: 113 προηγμένα f-16 Block+ (και Mirage 2000-5 Mk2) για την Ελλάδα, με 30 (από τον πρώτο τύπο) υπό παραγγελία από τους Τούρκους! 91 ακόμη F-16 και Mirage 2000 για την Ελλάδα και 209 F-16 οι άλλοι. 35 f-4e PI2000 Ελληνικά, 51 f-4e/2020 εκείνοι. 62 Α-7Ε/ΤΑ-7C και RF-4e εμείς, 77 F-4E και RF-4E αυτοί.

Βεβαίως, οι αεροπόροι μας είναι αποδεδειγμένα καλύτεροι των Τούρκων (υπάρχουν πάμπολλα «δείγματα γραφής» που το αποδεικνύουν αυτό σε διεθνείς ασκήσεις) και «κρατάνε» γερά την πατρίδα μας (ουσιαστικά είναι οι μόνοι που ασκούν εθνική εξωτερική πολιτική εδώ και πάρα πολλά χρόνια)…

Νικόλαος Μακρής

9 thoughts on “Σύγκριση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος – Τουρκίας.

  1. ΠΟΛΥ , ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ , ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ , ΑΚΟΜΑ ΑΥΤΟΝ , ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ,ΒΑΣΙΛΑΚΟ , Ο ΚΥΡΙΟΣ , ΥΠΟΥΡΓΟΣ .-

  2. γαμαμε τους μπασταρδους τους τουρκους και μιν κολονετε πουθενα ,,,,,,,,,

  3. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗΣ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ , ΣΤΟ ΑΡΜΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ ΤΥΠΟΥΣ LEOPAD ΚΑΘΩΣ KAI M 60 ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΤΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ PAC 3 OSAK S 300 TOR M 1 GROTALE VELOS .ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ΤΑ MLRS ΚΑΙ RM 70 ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΗΨΙΜΑ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΑ Ο ΣΥΝΥΑΣΜΟΣ F 16 52 KAI MIRAGE 2005 ME SCALP KAI ME TA ERIE ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΑΝΩΤΕΡΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ARTHOYROS ΣΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ . ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ . ΜΑΘΗΜΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΜΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ

  4. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΗΠΕΡΤΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ. ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ [ΜΙΡΑΖ 2000-05] ΚΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ[S-300].ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ[LEOPARD 2]

  5. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΑ ΟΠΛΑ ΘΑ ΤΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ.

  6. Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ISKANDER-E ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΧΩΝ ΖΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ.ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΜΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΥΡΑΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ Κ.ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΓΓΕΛΘΕΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΘΑΝΑΤΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s