ΕΛΛΑΔΑ

Υποτίμησαν τη φωτιά, κάηκε η Αττική.


Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να αναζητηθούν τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίνε την Αττική διέταξε το Σάββατο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ιω. Σακελλάκος.

Image1Image2

Ζητούμενο της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει εισαγγελέας Πρωτοδικών, είναι να διερευνηθεί αν οι πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρηστικές ενέργειες. Από το βράδυ της Παρασκευής ολόκληρη η Βορειοανατολική Αττική έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοί της από τον Μαραθώνα μέχρι τον Διόνυσο, τη Δροσιά, την Πεντέλη, τη Ροδόπολη, την Παλλήνη ζουν εφιαλτικές ώρες. Εκατοντάδες εθελοντές από όλες τις περιοχές της Αττικής, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη ακόμη έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Το χειρότερο μέτωπο χθες το βράδυ ήταν αυτό του Μαραθώνα και εκεί είχαν επικεντρωθεί οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, ενώ οι αναζωπυρώσεις ήταν διαδοχικές σε διάφορες περιοχές, όπως στον Διόνυσο και την Καλλιτεχνούπολη στην Πεντέλη.

Συναγερμός.

Χρειάσθηκε να εκκενωθούν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, μοναστήρια και κατασκηνώσεις, ενώ η Αστυνομία απηύθυνε έκκληση χθες το μεσημέρι στους αδειούχους του Αυγούστου να καθυστερήσουν μια μέρα την επιστροφή τους στην Αττική από την πλευρά της Αθηνών- Λαμίας, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων. Μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι όσοι δεν καταφέρουν να πάνε σήμερα στις δουλειές τους λόγω της πυρκαγιάς (είτε είναι κάτοικοι πυρόπληκτων περιοχών, είτε εργάζονται σ΄ αυτές) θα πληρωθούν κανονικά, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αφού η απουσία θα θεωρηθεί αποτέλεσμα ανωτέρας βίας. Στις πληγείσες περιοχές μετέβη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Όμως, χωρίς ρεύμα συνεχίζουν να βρίσκονται πολλοί κάτοικοι περιοχών της Βορειοανατολικής Αττικής λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί από τις πυρκαγιές οι γραμμές και οι υποσταθμοί μέσης τάσης της ΔΕΗ.

Χωρίς ρεύμα.

Με βάση υπολογισμούς στελεχών της ΔΕΗ, το πρωινό της Κυριακής περίπου 5.000 νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα, αριθμός που είχε περιοριστεί σε σχεδόν 3.000 το βράδυ. Αν μάλιστα δεν υπάρξουν νέες αναζωπυρώσεις και ακραία φαινόμενα, τότε, όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη, είναι εφικτό μέχρι σήμερα το βράδυ να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος παντού όπου εκδηλώθηκαν προβλήματα.

Πάντως στις 9 χθες το βράδυ, τα πιο σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν τμήματα ή ολόκληρες οι περιοχές σε Ντράφι, Καλέντζι, Σταμάτα και Διόνυσο. Με βάση τις ίδιες πηγές της ΔΕΗ, από την έναρξη της πυρκαγιάς μέχρι και χθες καταστράφηκαν πάνω από 100 στύλοι μέσης και χαμηλής τάσης, 7 γραμμές μέσης τάσης υπέστησαν ζημιές και 150- 170 υποσταθμοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Χθες, εξαιτίας των συνεχών αναζωπυρώσεων αλλά και της εκδήλωσης νέων εστιών, η ΔΕΗ αναγκαζόταν όσο περνούσαν οι ώρες να θέτει εκτός λειτουργίας όλο και περισσότερους υποσταθμούς μέσης τάσης.

Το αποτέλεσμα ήταν πλήθος οικισμών της Βορειοανατολικής Αττικής, ακόμη και σε περιοχές όπου δεν είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές, να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Επίσης, εκτός λειτουργίας είχε τεθεί από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής η γραμμή υψηλής τάσης 150 kV Ν. ΜάκρηςΑγ. Στεφάνου. Στη μάχη για την αποκατάσταση των βλαβών έχουν ριχτεί 70 συνεργεία της επιχείρησης αποτελούμενα από 230 τεχνίτες. Από τη ΔΕΗ δίνονταν διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ στην Αττική, καθώς και ότι δεν κινδυνεύουν τα Κέντρα Υψηλής Τάσης στην Παλλήνη και τον Άγιο Στέφανο. Σύμφωνα με την εταιρεία, εκεί όπου οι φωτιές σβήνονται και είναι εύκολη η πρόσβαση των συνεργείων της, αποκαθίσταται άμεσα και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s