ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλισμοί

Ας μη μας δουλεύουν στο ΓΕΕΘΑ για τους S-300.


Συνεχίζουν να κοσμούν τις…αποθήκες μας.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ βολή από τότε που αγοράστηκαν.

Δεν υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση με τους Ρώσους για τα ανταλλακτικά τους.

Image2

Αν αυτή είναι η νέα ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μόνο αισιόδοξοι για το μέλλον δεν μπορούμε να αισθανόμαστε! Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα ηγεσία του στρατεύματος, προσπαθεί με διαρροές να εξωραΐσει την εικόνα της και να κλείσει τα στόματα όσων κάνουν λόγο για «στενές επαφές τρίτου τύπου» με την Ουάσινγκτον. Με μια κίνηση που προδίδει τουλάχιστον καιροσκοπισμό, το ΓΕΕΘΑ προχώρησε σε μια (καθ’ όλα) αόριστη (θυμίζει τη γνωστή δήλωση του Άκη ότι οι πύραυλοι θα πάνε στην Κύπρο…) διαρροή περί «ενεργοποίησης» μέσω βολών του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, από τότε που εγκαταστάθηκε σε ελληνικό έδαφος, δεν έχει πραγματοποιήσει βολή. Ούτε μία. Δεν έχει ενσωματωθεί στον αντιαεροπορικό αμυντικό ιστό, ούτε το στράτευμα προωθεί κάτι τέτοιο, φοβούμενο τις ΝΑΤΟϊκές (και κυρίως τις αμερικανικές) αντιδράσεις. Οι S-300 δεν θεωρούνται συμβατοί με τα υπόλοιπα (αμερικανικά) αντιαεροπορικά συστήματα, εκτός των TOR M1, που είναι επίσης ρωσικής κατασκευής. Επίσης: δεν υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση με τους Ρώσους για τα ανταλλακτικά του.

Απίστευτο, ε; Κι όμως!

Άρα, βολή πως; Πότε; Και γιατί αυτές οι διαρροές τώρα; Για να καθησυχαστούν τα στελέχη και κυρίως ο κόσμος ότι η νέα ηγεσία «δεν μασάει»; Αν είναι έτσι, αυτό ας το δείξει στην πράξη και όχι με διαρροές. Εξάλλου, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο Αιγαίο, είναι πολλές, ελέω Τουρκίας…

Η όλη ιστορία με τους S-300, θυμίζει αυτό που έγινε με τα σπουδαία κατά τα άλλα άρματα μάχης (δεν έχουν πυρομαχικά) και τα μαχητικά ελικόπτερα: άλλο ένα αξιόμαχο σύστημα, που παρέχει στη χώρα μας ένα σπουδαίο τακτικό πλεονέκτημα, κείται (δήθεν) ενεργό, αλλά στην ουσία άχρηστο. Γιατί «κάποιοι» στο ΓΕΕΘΑ τρέμουν στην ιδέα ότι οι Γιάνκηδες θα «στραβώσουν» και θα αρχίσουν να πιέζουν ποικιλοτρόπως.

Αυτοί οι «κάποιοι» λοιπόν, ας κάτσουν στα αυγά τους και τουλάχιστον, ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Κοινώς, ας αφήσουν τα οπορτουνιστικά επικοινωνιακά παιχνίδια κατά μέρος και ας προσηλωθούν στην αποστολή τους: στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s