ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.


DIOIKITHS NATO

Πρώτη επίσκεψη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, στην Αθήνα.

Η διαδικασία εκπόνησης του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις και οι αποστολές του, κυρίως στο Αφγανιστάν και στο Κόσοβο, η προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, οι σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ και ΝΑΤΟ – Ρωσίας, η διεύρυνση της Συμμαχίας, όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ και η προσπάθεια της ελληνικής προεδρίας στον ΟΑΣΕ για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει απόψε και αύριο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα υπό την νέα του ιδιότητα.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας,στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, «πρόκειται για την πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ,ο οποίος έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις σκέψεις του για όλα τα θέματα που απασχολούν την Συμμαχία, ενώ θα είναι και μια πρώτη ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ακόμη ότι κατά την διάρκεια των συνομιλιών θα τεθούν «και τα προβλήματα που υπάρχουν, ακόμη και μεταξύ δύο μελών της Συμμαχίας, με τις γνωστές συνέπειες που έχουν για την συνεργασία ΝΑΤΟ – Ε.Ε.», αναφερόμενος στο «παράδοξο», ένα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο κράτος για ένταξη στην Ε.Ε., η Τουρκία, να μην αναγνωρίζει ένα κράτος – μέλος της Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Όλα τα ζητήματα θα τεθούν κι αυτό για το οποίο ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, είπε. Αυτή την στιγμή συμβαίνουν παράδοξα στην συνεργασία των δύο Οργανισμών. Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή της Ε.Ε. βρίσκονται πλάι – πλάι στο Αφγανιστάν, αλλά δεν συνεργάζονται. Βρίσκονται πλάι – πλάι στα ανοιχτά της Σομαλίας και δεν μπορούν να συνεργαστούν. Επιθυμία της Ελλάδας είναι αυτά τα προβλήματα να λυθούν. Για αυτό το λόγο θα ακούσουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα. Αλλά θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η αφετηρία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το παράδοξο της μη αναγνώρισης από την Τουρκία ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά του ζητήματος. Επιθυμία της Ελλάδας είναι να έχουμε συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Ακόμη κι αν αυτή γίνεται στο πεδίο, με απευθείας επαφή των αποστολών που επιχειρούν. Η συνεργασία όμως χρειάζεται», τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.

Συμπλήρωσε δε λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, τον κ. Ράσμουσεν και για την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι ήδη ενήμερος από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Συμμαχία.

Ο εκπρόσωπος δεν επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Ράσμουσεν κομίζει «πακέτο ιδεών» για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για «στρατιωτικά – τεχνικά» θέματα που άπτονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, του Αιγαίου.

«Δεν επιθυμώ να σχολιάσω υποθετικά δημοσιεύματα, ενώ είναι τουλάχιστον πρόωρο να μιλούμε για συγκεκριμένες προτάσεις του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Και πρόσθεσε:

«Περιμένουμε να έρθει ο Γενικός Γραμματέας, να δούμε τι έχει να πει, πώς βλέπει τα πράγματα, να έχει και εκείνος την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις της Ελλάδας για αυτά τα θέματα – διότι αυτά δεν είναι νέα ζητήματα – και να προχωρήσουμε, πάντα με γνώμονα την πιο αποδοτική λειτουργία της Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας είναι απαραίτητο εμπόδια, όπως αυτά που αναφέρθηκαν, να ξεπερνιώνται. Για αυτό πρέπει να γίνονται τα αυτονόητα, όπως είναι το να αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s