ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στου Μαξίμου.


ΝΑΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣΤα ελληνικά ζητήματα στο επίκεντρο της συνάντησης Καραμανλή-Ρασμούσεν

Η επίσκεψη του κ. Αντερς Φογκ Ρασμούσεν στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας στις συμμαχικές πρωτεύουσες.

«Κοινή λογική, εφαρμογή των συμφωνιών και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, είναι τα στοιχεία που είναι αρκετά προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με το νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα με την νέα του ιδιότητα.

Ο κ. Ράσμουσεν από την πλευρά του αναφέρθηκε κι αυτός στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ των δύο Οργανισμών και σημείωσε ότι θα θέσει το ζήτημα και κατά την επίσκεψή του, αργότερα σήμερα, στην Τουρκία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή – Ρασμούσεν (σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία νωρίτερα συναντήθηκε το Γενικό Γραμματέα στο υπουργείο και Αμύνης Ευ. Μεϊμαράκης) εκτός από το ζήτημα των προβλημάτων στην συνεργασία των δύο Οργανισμών, περιλαμβάνονταν ακόμη η εκπαιδευτική αποστολή που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας, οι αποστολές της Συμμαχίας, η προώθηση της συνεργασίας με τις χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου και της Πρωτοβουλίας της Κωνσταντινούπολης και η προώθηση του διαλόγου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια μέσω της ελληνικής Προεδρίας στον ΟΑΣΕ.

Ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις προϋποθέσεις για την άρση των προβλημάτων που εμποδίζουν την στενότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επεσήμανε ότι «η συνεργασία μεταξύ του συνόλου των παραγόντων και Οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν υπό την διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών είναι αναγκαίες και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή τη διεθνή προσπάθεια, στη βάση των συμμαχικών της υποχρεώσεων και με όρους που υπαγορεύονται από εθνικές ανάγκες».

Τόνισε δε ότι «συμφωνούμε με τη σημασία που δίνει ο νέος Γενικός Γραμματέας στη συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Η συνεννόηση και η συνεργασία επιβάλλονται, πάντοτε, όμως, με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε Οργανισμού και στην αρχή της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οξυμμένες και από την αστάθεια που προκαλεί η οικονομική κρίση, απαιτούν καλύτερη, πιο αποτελεσματική συνεργασία, ορθολογικότερη χρήση των δυνάμεών μας και ουσιαστικά αλληλοκάλυψη στο πεδίο των επιχειρήσεων».

Σχετικώς ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «για την αποτελεσματικότερη συνεργασία χρειάζεται πρώτα από όλα κοινή λογική. Όταν το ΝΑΤΟ επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι αυτή θα είναι με όλα τα μέλη της ΕΕ. Πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει από το 2003, με προσδιορισμένο πεδίο εφαρμογής, είναι προϊόν μακράς διαπραγμάτευσης και πρέπει να τηρείται, αλλά και στο πεδίο. Ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανάγκες, οι Διοικητές των αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βρίσκουν τρόπους συνεργασίας. Κοινή λογική, εφαρμογή των συμφωνιών και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που είναι αρκετά για να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο Οργανισμών. Βεβαίως αυτά προϋποθέτουν και καλή θέληση».

Κληθείς να σχολιάσει το ίδιο θέμα, ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε ότι γνωρίζει τις πολιτικές παραμέτρους και τις δυσκολίες και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «δεν έχει καταστεί δυνατό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Και συνέχισε:

«Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους πολιτικούς και των δύο Οργανισμών. Η έλλειψη αυτής της συμφωνίας μπορεί τελικά να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις αποστολές. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση των προβλημάτων ώστε οι απαραίτητες συμφωνίες να επιτευχθούν. Θα ήθελα πολύ να δω μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ στα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε πάντως συγκεντρωμένος στην βελτίωση της συνολικής ασφάλειας των δυνάμεών μας στο πεδίο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε έλλειψη ασφάλειας εξαιτίας αυτών των πολιτικών διαμαχών, αλλά πρέπει να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις και ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά θα τεθούν και στην τουρκική ηγεσία κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς σχετικώς με το εάν η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία της στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά και στο Αφγανιστάν και σε άλλες αποστολές, που αποσκοπούν στην διασφάλιση της ειρήνης της ασφάλειας και της σταθερότητας του διεθνούς συστήματος» και πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις αποστολές η συμμετοχή της Ελλάδας είναι και στον στρατιωτικό τομέα, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ανασυγκρότησης, της κατασκευής απαραίτητων υποδομών, της αποτελεσματικότερης διακυβέρνησης, της εμπέδωσης δημοκρατικών δομών και της εκπαίδευσης και άσκησης των γηγενών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα όσο το δυνατόν οι ίδιοι».

Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ακόμη ότι «εκπληρώνουμε έτσι με ουσιαστικό τρόπο τις υποχρεώσεις μας προς την Συμμαχία και προς την διεθνή κοινότητα εν γένει» και χαρακτήρισε το Αφγανιστάν «μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη την διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία»».

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συνδρομή της στις αποστολές του ΝΑΤΟ, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στα Βαλκάνια, αλλά και στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας και αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική αποστολή που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ και αφορά τους Αφγανούς στρατιώτες.

«Ενθαρρύνω όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να προσφέρουν τα μέσα για αυτή την αποστολή, καθώς είναι υψίστης σημασίας οι ίδιοι οι Αφγανοί να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα Βαλκάνια, ο κ. Ράσμουσεν εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση της ενεργού συμμετοχής της Ελλάδας, έκανε λόγο για μια περιοχή, η οποία δεν είναι ακόμη απολύτως σταθεροποιημένη και επεσήμανε ότι « η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο της Συμμαχίας και της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλης της περιοχής των Βαλκανίων».

«Αυτή είναι και μία από τις αποστολές μου. Να δούμε όλες τις χώρες των Βαλκανίων πλήρως ενταγμένες στις ευρωατλαντικές δομές τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

Στη συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ συζητήθηκε επίσης η διαδικασία εκπόνησης του νέου Στρατηγικού Δόγματος της Συμμαχίας, οι προτεραιότητές της σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα με την ανάδειξη του θέματος σε μια από τις βασικές προτεραιότητες της Συμμαχίας και αναφέρθηκε στην υπουργική συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας στη Κέρκυρα.

Δήλωσε δε ότι «η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της πλήρους αξιοποίησης των μηχανισμών της σχέσης αυτής, μέσα από μια διαδικασία εποικοδομητικής συνεργασίας διαλόγου».πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s