ΕΛΛΑΔΑ

Καουτσούκ,taser και αύρες για την Αστυνομία.


Οι αύρες με το «κανονάκι» νερού χρησιμοποιούνται από πολλές αστυνομίες  και θεωρούνται αποτελεσματικές στη διάλυση διαδηλώσεων

Σε προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός ιδιαίτερα θερμού φθινοπώρου έχει αποδυθεί η Ελληνική Αστυνομία. Η δίκη των ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά και η συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία έχει σημάνει από τώρα συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. που προσπαθεί να μην πιαστεί απροετοίμαστη.

Σε συνδυασμό με τον φόβο ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, το οποίο σύμφωνα με την εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής είναι πιθανό να έχει αφορμή τη θλιβερή επέτειο της δολοφονίας, ανώτεροι αξιωματικοί έχουν πραγματοποιήσει σειρά συσκέψεων, οι οποίες θα εντείνονται όσο περνάει ο καιρός. Για επερχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα άλλωστε προειδοποίησε και σε πρόσφατη έκθεσή της και η Εuropol, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία στην Κατεχάκη.

Στο πλαίσιο πάντως αυτό έχει ήδη αποφασιστεί η αγορά νέων όπλων στην ΕΛ.ΑΣ., στα οποία περιλαμβάνονται χειροβομβίδες, καουτσούκ, taser – όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης και αύρες με κανονάκια νερού. Ομάδα Δ στις γειτονιές.

 
Η μέχρι τώρα παρουσία της ομάδας Δ στην Αθήνα δεν έχει δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση τους υψηλούς τόνους αισιοδοξίας που είχαν καλλιεργηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών με τη σύστασή τους. Εγκλήματα που αποκαλούνται «της καθημερινότητας»- όπως ληστείες και κλοπές- δεν καταπολεμήθηκαν από την παρουσία της ομάδας Δ στους δρόμους. Αντίθετα, όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αυξήθηκε κατά πολύ και μάλιστα σε περιοχές που δρα η ομάδα Δ. Παρ΄ όλα αυτά ο αρχικός αριθμός των 30 ομάδων αυξήθηκε και δημιουργήθηκαν και νέες ομάδες σε περιοχές εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας. Το φθινόπωρο θα προστεθούν και επιπλέον άτομα στην αστυνομική δύναμη και θα δημιουργηθούν ή θα ενισχυθούν ομάδες σε Καισαριανή, Ζωγράφου, Μενίδι, Παπάγου, Πεύκη, Κυψέλη, Αμπελόκηπους, Μαρούσι, Νίκαια, Κορυδαλλό, Πειραιά.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια μοτοσυκλετών που θα μπορούν να μεταφέρουν άνετα 2 αστυνομικούς.

Σούπερ κοριός Αντιτρομοκρατικής. Μέχρι τον Οκτώβριο θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ο σούπερ κοριός της Αντιτρομοκρατικής. Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο υπερκοριού όπως αυτό που αγόρασε και χρησιμοποιεί η ΕΥΠ. Το γερμανικής κατασκευής μηχάνη μα της Αντιτρομοκρατικής θα έχει σε πρώτη φάση τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης 800 ατόμων. Οι τεχνικές του προδιαγραφές τού δίνουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης σταθερού και κινητού τηλεφώνου, φαξ, e-mail, και sms. Από το υπουργείο Εσωτερικών αναζητείται φόρμουλα συνεργασίας μεταξύ ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής ώστε να μην παρακολουθούνται τα ίδια άτομα, ενώ έχει κατατεθεί η πρόταση για επέκταση των τεχνικών δυνατοτήτων του κοριού για την ταυτόχρονη παρακολούθηση 3.000 ατόμων. Το λογισμικό που απαιτείται για την αναβάθμιση κοστίζει 4 εκατ. ευρώ.

Με διασπώμενες χειροβομβίδες. Με χειροβομβίδες που θα εκτινάσσουν διασπώμενα κομμάτια από καουτσούκ, θα εφοδιαστούν οι αστυνομικοί, πέραν του υπόλοιπου εξοπλισμού με τις χειροβομβίδες κρότου- λάμψης που ήδη διαθέτουν. Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται πως το νέο αυτό όπλο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο αν οι χειροβομβίδες χρησιμοποιηθούν εναντίον πλήθους. Ωστόσο διευκρινίζουν πως ο σχεδιασμός είναι να χρησιμοποιούνται από αστυνομικούς που φυλάσσουν κτίρια, στόχους και αστυνομικά τμήματα που συχνά γίνονται στόχος επιθέσεων από αντιεξουσιαστές. «Ως όπλο θεωρείται πολύ πιο αποτελεσματικό από την κρότου- λάμψης διότι μπορεί να προκαλέσει μικρό τραυματισμό αυτού που επιτίθεται και να τον ακινητοποιήσει για λίγο», λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της κρατικής ασφάλειας.

Τα taser, όπλα που ακινητοποιούν μέσω ηλεκτρικής εκκένωσης, θα αποτελέσουν ένα ακόμη εφόδιο των αστυνομικών δυνάμεων. Ήδη μικρός αριθμός τους έχει μοιραστεί στα ΕΚΑΜ και έχουν γίνει συλλήψεις με τη βοήθειά τους. Σε ΗΠΑ και Καναδά που χρησιμοποιούνται ευρέως τα taser έχουν ενοχοποιηθεί για τον θάνατο ατόμων, ενώ προβληματισμός έχει διατυπωθεί για τη χρήση τους και από δυτικοευρωπαϊκές αστυνομίες.

Προτάσεις για ποδήλατα. Επισήμως κανένας από το υπουργείο Εσωτερικών ή το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει την πατρότητα της ιδέας να χρησιμοποιηθούν ποδήλατα για την πάταξη του εγκλήματος. Η αρχή έγινε στη Θεσσαλονίκη με την κυκλοφορία των πρώτων 10 δικυκλιστών αστυνομικών. Στην Αθήνα υπάρχει η πρόταση να χρησιμοποιηθούν ομάδες ποδηλατών αστυνομικών στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι το Μοναστηράκι, στο Ζάππειο και το Πεδίον του Άρεως.

Κάμερες οπωσδήποτε. Οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ζητήσει επιτακτικά την επιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεμπλοκάρισμα της χρήσης των καμερών. Στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται, εκτός από τη χρήση των ήδη υπαρχόντων καμερών στο κέντρο της Αθήνας, να τοποθετηθούν επιπλέον κάμερες σε κομβικά, όπως υποστηρίζουν, σημεία. Ως τέτοια έχουν οριστεί οι οδοί Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπη, Ιπποκράτους, Ακαδημίας, Εμμ. Μπενάκη, Ασκληπιού, Ομήρου, Αμερικής, Μασσαλίας, από τα οποία η ΕΛ.ΑΣ. θέλει να ελέγχει κινήσεις από τα Εξάρχεια.

Υπάρχουν φόβοι και για τρομοκρατικό χτύπημα

Ετοιμάζουν διαγωνισμό για σκυλιά και εκπαιδευτές

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη απευθυνθεί στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, προκειμένου να της δοθούν εκπαιδευτές και σκύλοι. Η Αστυνομία, που επείγεται για την απόκτηση των τετράποδων, απευθύνθηκε στην Αεροπορία η οποία τους χρησιμοποιεί για τη φύλαξη των αεροδρομίων και οι εκπαιδευτές της έχουν την εμπειρία που χρειάζεται η ΕΛ.ΑΣ.

Επισήμως, η Αστυνομία αναζητά σκύλους που θα χρησιμοποιούνται σε πεζές περιπολίες και θα έχουν την εκπαίδευση να σταματούν κακοποιούς. Ετοιμάζεται διαγωνισμός και για επιπλέον εκπαιδευτές και, αναλόγως με τον αριθμό των κουταβιών και των σκύλων που θα μπορεί να διαθέσει η Αεροπορία, θα υπάρξει και διαγωνισμός για την προμήθεια σκύλων από το εξωτερικό. Στο τραπέζι πάντως έχουν πέσει προτάσεις από ανώτερους αξιωματικούς να οι σκύλοι χρησιμοποιούνται και ως αποτρεπτικό μέσο για διαδηλώσεις, κάτι που σε αρχική φάση απορρίπτει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
Έρχονται σύντομα οι αύρες με το κανονάκι νερού

Αύρες. Πρόκειται για οχήματα τα οποία διαθέτουν δεξαμενή με νερό και κανονάκι εκτόξευσής του. Χρησιμοποιούνται από πολλές αστυνομίες για τη διάλυση μεγάλων διαδηλώσεων και θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά «όπλα». Η Ελληνική Αστυνομία διέθετε στο παρελθόν αύρες, οι οποίες όμως από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 είχαν χαρακτηριστεί ως δυσκίνητα οχήματα και αποσύρθηκαν.

Προβλέπεται η άμεση παράδοση δύο τέτοιων οχημάτων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει εκδηλώσει την πρόθεση να προμηθευτεί συνολικά 8 οχήματα, τα οποία θα δοθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως υποστηρίζουν στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «τα οχήματα που θα έρθουν θα είναι σχετικά μικρά και θα έχουν κυρίως σκοπό το σβήσιμο πύρινων φραγμάτων από κάδους, λάστιχα ή Ι.Χ.

που δημιουργούν διαδηλωτές».
πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s