ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αλλαγή στη πολιτική σκηνή Ιαπωνίας


Ο Γιούκιο Χατογιάμα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, θα είναι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ο Γιούκιο Χατογιάμα, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, θα είναι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Μεγάλος νικητής θα είναι το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του Γιούκιο Χατογιάμα, το οποίο φαίνεται πως θα εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στην Κάτω Βουλή, κατακτώντας 269 από τις 480 έδρες. Με αυτόν τον αριθμό εδρών οι Δημοκράτες θα έχουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ θα μπορούν να προωθήσουν νομοσχέδια ακόμα και αν δεν κερδίσουν τις εκλογές για την Ανω Βουλή, οι οποίες θα γίνουν το 2010.

Ο 28χρονος γιος του πρώην πρωθυπουργού, Σιντζίρο Κοϊζούμι.

Ο 28χρονος γιος του πρώην πρωθυπουργού, Σιντζίρο Κοϊζούμι. 

Αδυναμία
Η ελεύθερη πτώση του LDΡ, το οποίο χάνει τα ερείσματά του ακόμα και στα «προπύργια» των αγροτικών περιοχών, οφείλεται κυρίως στην οικονομική ύφεση, ενώ μόλις δύο μέρες πριν από τις εκλογές δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για την ανεργία που εκτοξεύτηκε στο ποσοστό-ρεκόρ του 5,7%, το υψηλότερο που σημειώνεται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με κατηγορίες για ανικανότητα και κυρίως για αδυναμία να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Στον αντίποδα, το Δημοκρατικό Κόμμα σε στυλ… Μπαράκ Ομπάμα διακήρυξε πως «ναι, μπορεί να αποτελέσει τη νέα εποχή για τη χώρα» με μια σειρά υποσχέσεων: μείωση των κρατικών σπαταλών, μείωση του φόρου στα καύσιμα, κατάργηση των διοδίων στους μεγάλους εθνικούς δρόμους, θέσπιση του κατώτατου μισθού, επίδομα παιδιού στους εργαζομένους, επιδόματα στους αγρότες και περισσότερα λεφτά στην Παιδεία και την Υγεία.

Επίσης υπόσχεται να μην αυξήσει τον φόρο κατανάλωσης πέραν του σημερινού 5%, χωρίς ωστόσο τα στελέχη του να παρουσιάζουν και πολύ ξεκάθαρες προτάσεις για το πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις.

 

 

Πολιτικοί λόγω… συγγένειας
Το κυβερνών κόμμα σε μια προ­σπά­θεια να αποδεί­ξει πως πρεσ­βεύει πραγματικά την αλλα­γή και ότι προσπαθεί να ξεφύγει από τον νεποτισμό που διέπει την ιαπωνική πολι­τική σκηνή, απα­γό­ρευσε σε συγγενείς πρώτου βαθμού των βουλευτών να κατε­βαίνουν υποψήφιοι στην ίδια περι­φέρεια. Ωστόσο, ο ίδιος ο Χατογιάμα προέρ­χε­ται από μεγάλο πολιτικό τζάκι της Ιαπωνίας, αφού είναι αδελ­φός και γιος δύο πρώην υπουργών και εγγονός πρώην πρωθυ­πουργού.

Στο LDP το ποσοστό των υποψηφίων που έχουν συγγενικούς δεσμούς με τωρινούς βουλευτές ή παλαιό­τερους υπουργούς και πρωθυπουργούς φθάνει το 30%, ενώ συνολικά από τους 1.374 υποψηφίους οι 174 είναι είτε γιοι είτε εγγονοί βουλευτών. Μεταξύ τους και ο 28χρονος Σιντζίρο Κοϊζούμι, γιος του πρώην πρωθυ­πουρ­γού, ο οποίος, αν και δεν έχει καμία πολι­τική εμπειρία, αναμένεται να εκλεγεί άνετα στην εκλογική περιφέρεια του πατέρα του στο Τόκιο.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s