Η Ελλάδα έχει σκληρύνει τη στάση της στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε σήμερα στο Reuters, o υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι πλέον πιο πιθανό να μπλοκάρει η Αθήνα την υποψηφιότητα των Σκοπίων για ένταξη στην Ε.Ε..
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο συνόδου στη Σλοβενία, ο κ. Μιλόσοσκι μίλησε για νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και σημείωσε ότι η Αθήνα δείχνει να έχει σκληρύνει τη στάση της από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ του 2008.
«Η μόνη αλλαγή ήταν προς το χειρότερο», δήλωσε ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ για τη ελληνική στάση στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε: «Έχουν σκληρύνει τη στάση τους, μας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου ελληνικού βέτο (αυτή τη φορά) για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.». Ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Κατσούδας, που ήταν επίσης παρών στη σύνοδο, δήλωσε πως είναι απαισιόδοξος ότι μπορεί να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της ονομασίας.
Η ΠΓΔΜ υπέβαλε υποψηφιότητα για ένταξη στην Ε.Ε. το 2005, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Επίτροπος, Όλι Ρεν, δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν εντός των επόμενων μηνών, όμως ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
