ΕΛΛΑΔΑ

Τα δύσκολα δεν ήλθαν ακόμη..


Oλοταχώς για περίοδο βραχύβιων κυβερνήσεων…

Το Economist γράφει την πικρή αλήθεια…

Σε αντίθεση με το κοινό στην Ελλάδα αίσθημα, δε φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν οι αναλυτές στην Αθήνα με την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο μήνα, στα μέσα της τετραετούς θητείας του.
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις με διαφορά έξι μονάδων, επομένως ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι οδεύει προς την αντιπολίτευση. Η επιλογή του, στις 2 Σεπτεμβρίου, εξόργισε κάποιους στο κυβερνών κόμμα της Ν.Δ. «Τι θα πω στους ψηφοφόρους μας; Oτι απλώς παραδίδουμε την εξουσία;», αναρωτιόταν βουλευτής της πλειοψηφίας.
Ωστόσο, με αυτοδυναμία μόλις δύο εδρών, οι συντηρητικοί γαντζώνονταν στην εξουσία, με αναξιοπρεπή τρόπο. Έπειτα από πεντέμισι χρόνια στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται κουρασμένος. Σειρά σκανδάλων διαφθοράς (ένα εκ των οποίων αφορούσε την εκκλησιαστική περιουσία και ενέπλεξε τον πιο στενό συνεργάτη του) υπονόμευσαν το κύρος του.


Η ύφεση παραμονεύει και οικονομία και ανάπτυξη προβλέπεται να συρρικνωθούν φέτος. Ένας υπόγειος αναβρασμός απειλεί να έρθει στην επιφάνεια. Οι ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου στην Αθήνα οδήγησαν στην εμφάνιση νέων ομάδων της άκρας Αριστεράς. Αυτήν την εβδομάδα, μια βόμβα κατέστρεψε το χρηματιστήριο. Στη Θεσσαλονίκη, άλλη βόμβα εξερράγη έξω από υπουργείο. Οι πρόσφατες πυρκαγιές ενίσχυσαν την αίσθηση της μοιρολατρίας.
Ωστόσο, είναι πιθανό το ΠΑΣΟΚ να μην αποκτήσει αυτοδυναμία. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών έκανε ανοίγματα προς την Τουρκία, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στο πατριωτικό μπλοκ του κόμματός του. Οι νεώτεροι ψηφοφόροι μπορεί να προτιμήσουν τους Πράσινους ή το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον τριαντάρη Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 4 Οκτωβρίου μπορεί να αποδειχθεί βραχύβια. Η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει σε μια περίοδο που η οικονομική δυσπραγία θα συνδυάζεται με την πολιτική αστάθεια, πράγμα σημαντικό για τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.
The Economist

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s