Κύπρος

Εναρξις του Β’γύρου συνομιλιών στη Κύπρο


 ÐÑÏÅÄÑÏÓ ×ÑÉÓÔÏÖÉÁÓ - Ô/Ê ÇÃÅÔÇÓ

Δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση Χριστόφια, σύμφωνα με σύμβουλο του Ταλάτ

Συνέντευξη του συμβούλου του Μ. Ταλάτ για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

«Η πρόταση Χριστόφια για τη διακυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως έχει κατατεθεί, το περιουσιακό δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω επανεγκατάστασης, αλλά χρειάζονται και οι αποζημιώσεις και οι ανταλλαγές και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να νιώθουν ασφάλεια, χωρίς τις εγγυήσεις της Τουρκίας», δηλώνει ενόψει της έναρξης του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ, ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί.

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος», ο κ. Ναμί αναφέρει ότι ήδη είναι γνωστές οι αρχικές θέσεις της κάθε πλευράς και προσθέτει πως «ξέρουμε πως κάπου στο μέσο υπάρχει έδαφος για αμοιβαία συμφωνία».

Ο στενός σύμβουλος του Ταλάτ υποστηρίζει ότι «δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη εάν τα σημεία απόκλισης εξαφανιστούν πολύ γρήγορα κατά το β’ γύρο».

Ο ίδιος δηλώνει πως η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στο β΄γύρο με εισηγήσεις για το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και καλεί την ε/κ πλευρά να πράξει το ίδιο. Περαιτέρω, αναφέρει ότι αποφασίστηκε, στη νέα φάση της διαδικασίας να επικεντρωθούν στα «προβληματικά σημεία», που έχουν εντοπιστεί κατά τον πρώτο γύρο.

«Εάν τα καταφέρουμε στα κεφάλαια διακυβέρνησης και περιουσιακού, θα μας επιτρέψει να κινηθούμε κατά τρόπο, ώστε να είμαστε εντός του ψυχολογικού χρονοδιαγράμματος για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος αρχές του ερχόμενου χρόνου», αναφέρει. Διευκρινίζει δε, πως «πάρε-δώσε θα γίνεται εντός των κεφαλαίων και όχι μεταξύ τους» (π.χ. διακυβέρνηση – περιουσιακό).

Ο σύμβουλος του Ταλάτ καλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην είναι δογματική και αναφέρεται ιδιαίτερα στα θέματα του περιουσιακού και των εγγυήσεων. Στο περιουσιακό λέει πως «πρέπει να συσταθεί ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για τις περιουσίες, στο οποίο θα απευθυνθούν όλοι. Θα καταθέσουν την πρώτη τους προτίμηση, εάν θα είναι επανεγκατάσταση, αποζημίωση ή ανταλλαγή, αλλά αυτό το ανεξάρτητο σώμα που θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ θα πρέπει να αποφασίσει τι θα πάρει ο καθένας».

http://www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s