Κύπρος

Ο Ταλάτ συνδέει το Κυπριακό με τις Τουρκικές υποχρεώσεις στην Ε.Ε.


talat-thumb-smallΠροϋπόθεση για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, είναι η εξεύρεση λύσης και η επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση συμφωνίας συνολικής λύσης του κυπριακού.

Η Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, «θα αναγνωρίσει το νέο κυπριακό κράτος μετά την επανένωση και την επίτευξη λύσης, και όλοι οι περιορισμοί θα αρθούν», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης ο Ταλάτ ανέφερε ότι η Τουρκία οφείλει «να διατηρήσει τα ατού της», διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε «εάν η Άγκυρα ανταποκριθεί στα αιτήματα της Λευκωσίας,για ποιόν λόγο οι ελληνοκύπριοι θα εργάζονταν για την εξεύρεση λύσης;».

Σημειώνεται ότι η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την είσοδο ελληνοκυπριακών πλοίων και αεροπλάνων στο έδαφός της, παρά τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Τελωνειακή Ένωση που τη συνδέει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οδήγησε στο πάγωμα, το 2006, 35 θεματικών κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι «η γενική κατάσταση είναι πολύ καλή» και έκανε λόγο για μια «σύγκλιση» απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα θέματα της κατανομής της εξουσίας, των οικονομικών και των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Οι δύο πλευρές συμφωνούν ως προς τη διαμόρφωση «μιας δικοινοτικής , διζωνικής ομοσπονδίας», με έναν Ελληνοκύπριο πρόεδρο και έναν Τουρκοκύπριο αντιπρόεδρο στην εναλλασσόμενη ηγεσία της χώρας.

Σχολιάζοντας την προεδρική εκλογή, με έμμεση ή άμεση ψηφοφορία, καθώς και η διάρκεια της εναλλαγής του Προέδρου και του αντιπροέδρου, ο Ταλάτ σχολίασε ότι όλα αυτά θα είναι αντικείμενο νέου γύρου συνομιλιών και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά με «νέες προτάσεις».

Ο Ταλάτ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αρπαγής των περιουσιών των ελληνοκυπρίων μετά την τουρκική εισβολή το 1974, λέγοντας πως είναι «το πιο επίμαχο θέμα», στις επικείμενες συνομιλίες.

Ο Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, αρνήθηκε πως η Τουρκία επεμβαίνει στις συνομιλίες των δύο πλευρών, χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό γελοίο, ωστόσο παραδέχθηκε ότι η Τουρκία επηρεάζει λέγοντας πως «είναι αλήθεια ότι στηριζόμαστε στην Τουρκία. Την συμβουλευόμαστε, αλλά έχουμε την τελευταία λέξη».

Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, είπε ότι «δεν μπορούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι δεν θα υπάρξουν και άλλες σφαγές (όπως κατά την περίοδο 1963-64), και ότι, εάν αυτό συμβεί, η ΕΕ και ο ΟΗΕ θα τους προστατεύσουν . Αλλά, εάν υπάρξει ειρήνη στο πλαίσιο μιας ενωμένης Δημοκρατίας της Κύπρου, μέλους της ΕΕ, η Τουρκία δεν θα έχει λόγο να επέμβει».

Τέλος ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας πριν από το τέλος του 2009, ώστε να τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα στις αρχές του 2010, παραδέχθηκε ότι δεν είναι πλέον βέβαιος για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας.

«Έχω την πρόθεση να ολοκληρώσω τις συνομιλίες πριν από τις προεδρικές εκλογές» στην κατεχόμενη Κύπρο, τον Απρίλιο του 2010″, είπε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων, προειδοποιώντας ότι, σε περίπτωση δικής του ήττας, θα εξαρτηθεί από «τον επόμενο πρόεδρο…εάν θα θέλει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο».

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s