ΔΙΕΘΝΗ / Ε.Ε. / Τουρκία

«Χαστούκι» της Κομισιόν στον Ερντογάν για το πρόστιμο-μαμούθ στον όμιλο Dogan.


Image2

Επικρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυβέρνηση Ερντογάν για το εξοντωτικό πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων που επέβαλε στο μεγαλύτερο όμιλο μέσων ενημέρωσης Dogan. Η Κομισιόν δηλώνει ότι διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου και προειδοποιεί ότι η εξέλιξη θα επηρεάσει την έκθεση προόδου του Δεκεμβρίου.

«Όταν η κύρωση είναι τέτοιου μεγέθους που να απειλεί την ίδια την ύπαρξη ενός ολόκληρου ομίλου του Τύπου, όπως στην περίπτωση αυτή, τότε διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου» δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η Επιτροπή θα διαβιβάσει τις ανησυχίες της στις τουρκικές αρχές και προφανώς θα περιλάβει την εξέλιξη αυτή στην Έκθεση Προόδου που θα υιοθετηθεί στις 14 Οκτωβρίου» επισήμανε ο εκπρόσωπος. Με την επιβολή του υπέρογκου προστίμου η κυβέρνηση Ερντογάν ήλθε να κλιμακώσει τον διαρκή «πόλεμο» που μαίνεται με τον όμιλο Dogan, στον οποίο ανήκουν οι μεγαλύτερες εφημερίδες και τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας (Hurriyet, Milliyet, Radikal, Kanal D, CNN Turk, Turkish Daily News).

Πρόκειται για το δεύτερο πρόστιμο που επιβάλλεται φέτος στον όμιλο, ο οποίος ελέγχει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των μη κρατικών μέσων ενημέρωσης και έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Ερντογάν για την πολιτική του, κυρίως για υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες έχουν κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης. Επιμένει ο Μάρτι Αχτισάαρι.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και Νομπελίστας Ειρήνης Μάρτι Αχτισάαρι επαναλαμβάνει ότι το να δοθεί στην Τουρκία μια προοπτική ένταξης στην ΕΕ είναι θέμα αξιοπιστίας της Ένωσης. «Βασικό μου μέλημα είναι η αξιοπιστία της ΕΕ, η διεθνής υπόληψή της. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται αν θέλουμε να μας σέβονται ως εταίρους» δήλωσε ο Αχτισάαρι, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία (CIT), υπενθυμίζοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005 με ομοφωνία.

Η Ανεξάρτητη Επιτροπή δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας τη δεύτερη έκθεσή της, στην οποία επικρίνει την εναλλακτική λύση της προνομιακής σύμπραξης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αντί της πλήρους ένταξης, ιδέα την οποία προωθούν κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s