ΔΙΕΘΝΗ / ΡΩΣΙΑ / Τουρκία

Ανάφλεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και εμπλοκή Ρωσίας – Τουρκίας;


Image1

Σύμφωνα με πληροφορίες του αζερικού ειδησιογραφικού πρακτορείου ANS, τέσσερεις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών σε περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μέχρι στιγμής αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τις πληροφορίες.

Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σοβαρή, αφού η συγκεκριμένη διένεξη εμπλέκει εμμέσως τη Ρωσία (παραδοσιακός σύμμαχος της Αρμενίας) τη στιγμή όμως που το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) «φλερτάρει» ανοικτά με τη Μόσχα, σνομπάροντας την εθνολογικά συγγενή Τουρκία με την οποία παραδοσιακά συνεργαζόταν, εκμεταλλευόμενο τις προσπάθειες των Τούρκων να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τους Αρμένιους (τους διχάζει το ζήτημα της γενοκτονίας του 1915). Ήδη, το Αζερμπαϊτζάν έχει διπλασιάσει την τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει στους Τούρκους…

Η κατάσταση χρήζει πολύ στενής παρακολούθησης, αφού οι τελευταίες εξελίξεις έχουν τροποποιήσει τις παραδοσιακές συμμαχίες στην περιοχή. Φαντάζει απίθανο η Μόσχα να εγκαταλήψει πάντως την Αρμενία, χωρίς όμως να επιθυμεί και τη δυσαρέσκεια του Αζερμπαϊτζάν με το οποίο συνεργάζονται πλέον στενά στα ενεργειακά ζητήματα!

Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν η οποία αποτέλεσε εστία ένοπλης σύγκρουσης μέχρι και το 1994. Η περιοχή ανήκει de jure στο Αζερμπαϊτζάν αλλά διοικείται de facto από την (μη αναγνωρισμένη διεθνώς) Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η υπόθεση συνεχίζει να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο κρατών όπως και της Ρωσίας η οποία θα έχει κομβικό ρόλο στον τελικό διακανονισμό, όποτε αυτός επιτευχθεί.

Στη διπλωματική διαδικασία εμπλέκονται επίσης οι Η.Π.Α. και η Γαλλία μέσω της «Ομάδας Μινσκ» του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), χωρίς ωστόσο να επιθυμούν την παρουσία ευρηνευτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Τον Ιούλιο του 2009 το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκεται να αναμιχθεί στην υπόθεση, παρά το ότι έχει αυτή τη δυνατότητα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκτός περιοχής (out-of-area operations). Yπηρεσίες υποστήριξης σε ρόλο διατήρησης της ειρήνης προτίθεται να προσφέρει μόνο ο ΟΑΣΕ αφότου όμως επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία.

Αναβίωση της έντασης είναι δυνατόν να εκτροχιάσει τις πολιτικές επαφές μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν (είχαν διεξαχθεί προσφάτως συνομιλίες ανάμεσα στις δυο χώρες στη Μόσχα, χωρίς αποτέλεσμα, κάτι που αποδεικνύει τη ρωσική επιθυμία εξισορρόπησης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρας),. Δεν είναι όμως απίθανο το να απαιτηθεί μια περισσότερο ενεργητική ρωσική παρέμβαση, κυρίως επειδή ο ευρύτερος χώρος του Νότιου Καυκάσου αντιμετωπίζεται ως καίριας σημασίας περιοχή…

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s