Κύπρος

Μεγάλη αντικατοχική πορεία στην Αμμόχωστο


CyprusMapS

Αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Κυπριακό παραμένει ο πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνοντας ότι μέχρι τώρα έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις επί διαφόρων θεμάτων.

Μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε απόψε στις παρυφές της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, την οποία οργάνωσε ο Δήμος της πόλης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπομπή προς τη Δερύνεια, μερικά μόνο χιλιόμετρα από την περιφραγμένη πόλη και πορεία προς το οδόφραγμα των Ηνωμένων Εθνών έξω από την Αμμόχωστο, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα στο οποίο καταγράφεται η αξίωση των κατοίκων για επιστροφή στην πόλη τους.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης τους διαβεβαίωσε ότι η επιστροφή τους βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών και του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης.

Αποκάλυψε σχετικά ότι πρόσφατα διαβίβασε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με αποκλειστικό θέμα την Αμμόχωστο και την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο προνοεί την επιστροφή της πόλης κατά προτεραιότητα και χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην εν όψει αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η ηγεσία της χώρας αυτής, πέραν των άλλων υποχρεώσεων της, θα μπορούσε να προχωρήσει στην εφαρμογή του ψηφίσματος 550, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση».

Εξάλλου, είπε ότι «η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις και οφείλει να τις σεβαστεί μιας και είναι ακόμη νωπή η υπογραφή της στο πρωτόκολλο της Άγκυρας και στη βάση των προνοιών αυτού του πρωτοκόλλου πρέπει να καθορίσει την παραπέρα πολιτική της, αλλά και να αναθεωρήσει τη στάση της».

Επίσης προειδοποίησε σαφώς ότι η Κύπρος μπορεί να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και κάλεσε τους επισήμους της τουρκικής κυβέρνησης να είναι δημιουργικοί όταν αναφέρονται στις εξελίξεις στο Κυπριακό και να συμβάλουν ώστε ο διάλογος «να στηριχθεί σε αρχές και να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, αντί να απειλούν και να υπαινίσσονται διαιώνιση της διχοτόμησης».

Ως προς την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ο ίδιος πιστεύει «ότι έχουμε λόγους να παραμένουμε αισιόδοξοι μιας και στον ένα χρόνο των διαπραγματεύσεων διαπιστώθηκαν σοβαρές αποκλίσεις και διαφωνίες, αλλά και συγκλίσεις επί διαφόρων θεμάτων».

«Πρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος ώστε να ανοίξει ο δρόμος σ’ ένα έντιμο συμβιβασμό, κάτι που εάν δεν γίνει δεν θα αποδεχθούμε λύση χάριν της λύσης για εξυπηρέτηση οποιωνδήποτε συμφερόντων», είπε ο κ. Χριστόφιας.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s