ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

142.000 ευρώ καθημερινώς για τις αναχαιτίσεις. Και λοιπόν;


Απάντηση στο άρθρο που αναδημοσιεύσαμε ΕΔΩ

Image2

Άρθρο του Σάββα Δ. Βλάσση* για το «Εν Κρυπτώ»

Το «μπαράζ» παραπλανήσεως και παραπληροφορήσεως της κοινής γνώμης, επί θεμάτων Εθνικής Αμύνης, συνεχίζεται από τα ΜΜΕ και ιδίως τον μη ειδικό Τύπο.

Στις 12 Σεπτεμβρίου, δημοσίευμα εφημερίδος μεγάλης κυκλοφορίας ανέλυε το οικονομικό κόστος των καθημερινών αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Μάθαμε λοιπόν ότι την περίοδο 2000-2008 η Ελλάδα «ξόδεψε» 416,3 εκατ. ευρώ για καύσιμα αεροσκαφών που απογειώθηκαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικούς σχηματισμούς.

Σχόλιο 1ο: Ο συντάκτης δεν δείχνει να ενδιαφέρεται αν, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο εχθρός το ίδιο διάστημα δαπάνησε 1,04 δισ. ευρώ στέλνοντας τα αεροσκάφη του στο FIR Αθηνών. Η Τουρκία δεν σκέπτεται το οικονομικό κόστος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις εθνικές επιδιώξεις της εις βάρος της Ελλάδος. Γιατί άραγε θα έπρεπε να το σκέφτεται η Ελλάδα;

Σχόλιο 2ο: Με την μεθοδολογία που ακολουθεί ο συντάκτης, διαιρώντας το κόστος στις 2.920 ημέρες της οκταετίας, ανακαλύπτουμε ότι το καθημερινό κόστος ανέρχεται σε περίπου 142.000 ευρώ. Και λοιπόν; Γιατί τόσος «θόρυβος»; Ξέρει ή μπορεί να φανταστεί ο συντάκτης πόσο είναι το καθημερινό κόστος λειτουργικών εξόδων του κρατικού μηχανισμού; Μήπως κάποια δισεκατομμύρια ευρώ; Και τό ποσοστό από αυτό, που αφορά απλές σπατάλες; Γιατί λοιπόν θα έπρεπε ο Έλληνας πολίτης να χάσει τον ύπνο του από τις 142.000 ευρώ που δαπανά καθημερινώς προκειμένου να αναχαιτίσει τον εχθρικό Ασιάτη γείτονα; Σιγά το ποσόν!!!

Σχόλιο 3: Το ανωτέρω δημοσίευμα, αφού έχει σκορπίσει την απελπισία, διευρύνει την ψευτοανάλυση προχωρώντας στο παρακάτω… άσχετο: «Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα του καθορισμού του εναέριου χώρου της Ελλάδας, καθώς είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο της οποίας τα χωρικά ύδατα δεν συμπίπτουν με τον εναέριο χώρο, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες».

Ο συντάκτης, αφού έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία περίπου… καταρρέει από το κόστος των αναχαιτίσεων, διαστρεβλώνει το νόημά τους. Δείχνει να μην γνωρίζει ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν απογειώνονται επειδή τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά πρωτίστως επειδή εισέρχονται στο FIR Αθηνών δίχως να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως στην ελληνική ΥΠΑ. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο το εύρος του ΕΕΧ αλλά και τα όρια του FIR Αθηνών. Το δημοσίευμα προωθεί την ιδέα της «λύσεως – πακέτου» που επιδιώκει η Άγκυρα στο Αιγαίο.

Σχόλιο 4: Η παραπλανητική ανάλυση συνεχίζεται: «Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο και περισσότεροι αξιωματικοί εκφράζουν ανοιχτά πλέον την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί μια ρύθμιση στο θέμα του Αιγαίου, καθώς δεν είναι δυνατόν να θρηνούμε θύματα σε καιρό ειρήνης, ούτε να ξοδεύουμε τεράστια ποσά τόσο σε καύσιμα όσο και σε εξοπλισμούς, όταν μπορεί να βρεθεί μια πολιτική λύση στο θέμα».

Ο συντάκτης (μη παραλείποντας το δακρύβρεχτο σχόλιο περί ανθρωπίνων απωλειών) προβάλλει την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση, με τρόπο που αφήνει την εντύπωση ότι αυτή εμποδίζεται από την Ελλάδα! Η Ελλάδα όμως απογειώνει αεροσκάφη από αντίδραση (άμυνα) στην τουρκική δράση (επίθεση).

Σχόλιο 5: Είναι κρίμα που τα τελευταία 15 χρόνια η Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Η πλειοψηφία των αμυντικών συντακτών, και όχι μόνο, έχει πετάξει με μαχητικά αεροσκάφη. Αντί να προβληθεί το έργο, η προσφορά, η προσπάθεια της ΠΑ και του Έλληνα αεροπόρου, ενισχύοντας το ηθικό αυτών όσο και της κοινής γνώμης, πολλοί δημοσιογράφοι προτιμούν αστείες «οικονομικές» προσεγγίσεις, όπως η παραπάνω. Είναι προφανές ότι πολλές φορές δεν έχουν θέμα να γράψουν για να δικαιολογήσουν τον μισθό τους. Ρεπορτάζ χαμηλής αξιοπιστίας και επιπέδου όπως το παραπάνω, είναι μια εύκολη μέθοδος για να γεμίσεις σελίδες. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα από αυτές, παραπλανούν και παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, προκαλούν προβληματισμό επί εσφαλμένης βάσεως και περνούν μηνύματα ηττοπάθειας και υποταγής για έναν «έντιμο συμβιβασμό», με τον εχθρικό γείτονα.

* Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι Διευθυντής στο περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια»

ΠΗΓΗ 

3 thoughts on “142.000 ευρώ καθημερινώς για τις αναχαιτίσεις. Και λοιπόν;

 1. Φίλοι αναγνώστες,

  πιθανόν να έχετε αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν να αναρτώ ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας που ουσιαστικά ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙ και ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ την εκάστοτε κυβέρνηση που ξοδεύει πολλά χρήματα για εξοπλισμούς,

  και την επόμενη ημέρα να αναρτώ ένα άλλο άρθρο που ΑΠΑΝΤΑ με αυστηρό ύφος, είναι υπέρ των εξοπλισμών και αφήνει σαφής αιχμές για τον συντάκτη του πρώτου άρθρου.

  Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν συμφωνώ πάντα με ότι αναρτώ.

  Στο ιστολόγιο αυτό σκοπός μας είναι να αναρτούμε ότι θεωρούμε ενδιαφέρον και μέσω των σχολίων που γίνονται από εσάς, και κάποιες φορές εμάς, να προβάλλουμε απόψεις, και να καταλήγουμε σε συμπεράσματα.

  Σαν Λουκάς ωστόσο θα ήθελα να αποσαφηνίσω τη θέση μου και να αναφέρω το τι εγώ προσωπικά πιστεύω για τις δύο αυτές αναρτήσεις.

  1. Στη πρώτη ανάρτηση στην επικεφαλίδα ανέφερα.

  «Πληρώνουμε μέσον όρο 15.000 ευρώ ανά ώρα τη πτήση. Το φοβικό σύνδρομο των πολιτικών μας έναντι των Τούρκων, στοίχησε στους Έλληνες 416,3 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 8 χρόνια».

  Το είπα γιατί προσωπικά εγώ είμαι ΥΠΕΡ μιας κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους, αφού πρώτα έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες προαπαιτούμενες ενέργειες. Η κωλυσιεργία και το φοβικό σύνδρομο των πολιτικών μας, νομίζω πως είναι η αιτία που συνεχίζονται οι καθημερινές παραβιάσεις, με συνέπεια να «ματώνουν» οικονομικά τη χώρα μας.

  2. Είναι ατυχία και κατάρα, για εμάς τους Έλληνες που συνορεύουμε με τόσο δύστροπους γείτονες. Όλοι, μα όλοι οι γείτονες μας, απροκάλυπτα επιθυμούν δικά μας εδάφη, την ώρα που ήδη κατέχουν κάποια.

  Οι συνεχείς εξοπλισμοί για τη χώρα, παρέχουν ασφάλεια, εγγυώνται την ειρήνη και στέλνουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Εγώ σαν Έλληνας, δεν τα κλαίω τα λεφτά που πληρώνω όταν πηγαίνουν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Αρκεί να γίνονται με διαφάνεια.

  Φιλικά / Λουκάς

 2. Πολυ σωστά φίλε μου Λουκά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
  Οι Ρωσοι έριξαν επιβατικό αεροπλάνο των Κορεατικών αερογραμμών όταν παραβίασε τον εθνικό τους εναέριο χώρο!!!!θεωρώντας το ως κατασκοπευτικό….
  Κι εμείς ανεχόμαστε χρονια ολόκληρα τα τουρκικά μαχητικά όλων των τύπων που έχουν φωτογραφήσει στην κυριολεξία και τα μυρμήγκια που ζούν στα νησιά. Εδώ τουρκική φρεγάτα έφθασε ανενόχλητη στην Ραφήνα!!!
  Φυσικά οι Τούρκοι είναι μπουνταλάδες γιατί αν χρησιμοποιούσαν επιβατικό αεροπλανο για κατασκοπεία θα φωτογράφιζαν και τους ευζώνους στο Συνταγμα ανενόχλητοι…..

  Γνώμη μου είναι ότι μια και μόνη κατάρριψη θα σταματήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τις παραβιάσεις ή τουλαχιστον θα εξαλείψει εξ ολοκλήρου τις εμπλοκες καθώς μόλις οι Τούρκοι αντιλαμβανονται ότι έρχονται τα ελληνικά μαχητικά θα την κάνουν……..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s