ΔΙΕΘΝΗ / Τουρκία

Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητας της Γεωργίας.


Η Τουρκία με όλους…φίλη. Ωστόσο μέχρι τώρα τα καταφέρνει μια χαρά. 

Image1

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu, επισκέφτηκε την Γεωργία ως προσκεκλημένος του ομολόγου του της χώρας αυτής Grigol Vashadze στις 7 – 8 Σεπτεμβρίου 2009. Στο πλαίσιο της επίσκεψης τέθηκαν επί τάπητος θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο κος Davutoğlu εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογο του Vashadze, έγινε επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργός της χώρας Nika Gilauri και τον πρόεδρο της Βουλής David Bakradze. Η επίσκεψη Davutoğlu ήταν σημαντική και από την άποψη ότι ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε από τον κ. Davutoğlu με τον τίτλο υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ünal Çeviköz επισκέφτηκε την Αμπχαζία μετά την επίσκεψη του κ. Davutoğlu στην Γεωργία, στο πλαίσιο της σημασίας που αποδίδει η Ankara στην εξασφάλιση της ευημερίας στη χώρα αυτή και την επίλυση δια ειρηνικών οδών των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Κατά την επίσκεψη αυτή δόθηκε το μήνυμα ότι όπως μέχρι σήμερα και από εδώ και στο εξής η Τουρκία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της Αμπχαζίας.

Στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών έπειτα από την διμερή συνάντηση που είχαν και τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στηρίζονται σε τρεις βάσεις που είναι οι διμερείς και περιφερειακές σχέσεις και η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας πως η Τουρκία και Γεωργία είναι δύο στρατηγικοί εταίροι που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ λέγοντας πως η Τουρκία από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της βρέθηκε στο πλευρό της Γεωργίας, εξήρε τη σημασία που δίνεται στο κοινωνικό-οικονομικό μέλλον, την ευημερία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Vashadze αφού τόνισε ότι Τουρκία και Γεωργία είναι στρατηγικοί εταίροι σημείωσε πως θα αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, πως στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθούν μερικές ομάδες εργασίας που θα εργάζονται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

Ο Nότιος Καύκασος που αποτελεί σημείο διάβασης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, του Βορά και Νότου, βρίσκεται στο σταυροδρόμι των διαδρόμων ενέργειας της Ευρωασίας μετά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της Τουρκίας για την περιοχή είναι η ύπαρξη ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών που έχουν κερδίσει την εδαφική ακεραιότητα τους, που έχουν ειρηνικές σχέσεις μεταξύ τους και με την ευρύτερη περιοχή, που έχουν υιοθετήσει τις σύγχρονες παγκόσμιες άξιες, που πραγματοποίησαν την δημοκρατική ολοκλήρωση και η εξασφάλιση πολιτικής και οικονομικής υποστήριξες για τις χώρες αυτές. Η Τουρκία έχει ριζικούς ιστορικούς δεσμούς με την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου .Η σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην περιοχή έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία.

Αποτελούν από τα βασικότερα εμπόδια μπροστά από την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας «παγοποιημένα ζητήματα» όπως του Άνω Καραμπάχ, Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η Τουρκία είναι της άποψης ότι η ειρηνική επίλυση των διενέξεων στις περιοχές του Καυκάσου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ευημερίας στις εν λόγω χώρες. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία πρότεινε τη συγκρότηση Πλατφόρμας Συνεργασίας και Σταθερότητας στον Καύκασο. Συνεχίζονται οι έντονες διπλωματικές επαφές προς αυτή την κατεύθυνση με τις χώρες της περιοχής.

TRT-WORLD

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s