ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μία απο τα…Ιμια θέλει η Τουρκία


 

Η παράλυση της ελληνικής εξωτερικής και

αμυντικής πολιτικής αποδεσμεύει την Άγκυρα

Μέσα στην εκλογική ανεμοζάλη η Τουρκία παίζει σε κυριολεκτικά άδειο γήπεδο και διαπραγματεύεται με τον αέρα Υψηλής Πύλης το ευρωπαϊκό της μέλλον, έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από ΗΠΑ για εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση στο Αιγαίο, με την πρώτη ευκαιρία.
Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει αξιόπιστοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας που διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι τα «Ίμια του Γιώργου Παπανδρέου» είναι κοντά. Εκτιμούν μάλιστα ότι η ευνοϊκότερη περίοδος για να επιβάλει η Άγκυρα λεόντειο διαπραγμάτευση είναι μεταξύ 5 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου, όσο δηλαδή θα πλέουμε ακυβέρνητοι.
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει οδηγήσει σε πλήρη παράλυση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Πεντάγωνο, με αποτέλεσμα η τουρκική κυβέρνηση να προωθεί τους σχεδιασμούς της ανενόχλητη.


Είναι ενδεικτική της κατάστασης η ακύρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της διεξαγωγής της εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», που προγραμματιζόταν για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για στρατιωτικά γυμνάσια στα οποία συμμετέχουν το σύνολο των δυνάμεων του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας, μονάδες από τα σώματα ασφαλείας και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Πρόσχημα για τη ματαίωση είναι η διενέργεια εκλογών, αλλά η ουσία είναι ότι το Πεντάγωνο έχει κατεβάσει ρολά αναμένοντας την επικείμενη πολιτική αλλαγή.
Εθνική παραίτηση
Την ίδια ώρα η Άγκυρα προωθεί όλο και πιο δυναμικά, όλο και πιο συστηματικά, τις μονομερείς διεκδικήσεις της, με επιδίωξη την ανατροπή του status quo στο Αιγαίο. Πιλότοι ελικοπτέρου από τη Λετονία (στο πλαίσιο επιχείρησης της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης) που πετούσε πάνω από το Φαρμακονήσι κλήθηκαν από χειριστές τουρκικού ραντάρ να απομακρυνθούν, με το επιχείρημα ότι πετούν σε τουρκικό εναέριο χώρο!
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν υποτονική σε βαθμό που δημιουργούνται εντυπώσεις πλήρους παραίτησης από την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους για τα μηνύματα που έχει λάβει η τουρκική πλευρά από την ελληνική και υπογραμμίζουν ότι η επιθετικότητα της τουρκικής αεροπορίας μπορεί πλέον να είναι μη αναστρέψιμη. Ανάλογος είναι ο προβληματισμός των ίδιων πηγών για την ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης στο εσωτερικό της Ε.Ε., όπου η Άγκυρα κάνει με επιτυχία «λόμπινγκ» προκειμένου να εξασφαλίσει άνευ όρων υποστήριξη στις ενταξιακές της προσπάθειες.
Ήταν άκρως αποκαλυπτική έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής στις Βρυξέλλες στην οποία διατυπώνονται επικρίσεις για την καθυστέρηση στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ενώ καλείται η Αθήνα να πιέσει τη Λευκωσία ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, που αποτελεί εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας. Στην επιτροπή μετέχουν πρώην πρωθυπουργοί της Ε.Ε. και σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής και επιστημονικής ελίτ. Με αυτά τα δεδομένα, ο κύβος θα ριφθεί το Δεκέμβριο (όταν η Ε.Ε. θα αποφασίσει για την επόμενη μέρα των ευρωτουρκικών σχέσεων) αναλόγως των πολιτικών αποφάσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, που μέχρι στιγμής επιμένουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει πλήρες μέλος της Ε.Ε.
Νεο-οθωμανική πολυπραγμοσύνη
Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Α. Νταβούτογλου ξεδιπλώνει το «νεο-οθωμανικό» του σχέδιο, πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρασίας. Την Τετάρτη ξεκίνησε περιοδεία στη Μέση Ανατολή με αφορμή τη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, στην οποία μετέχουν 22 χώρες. Σε επικριτικό άρθρο γνώμης στην αγγλόφωνη «Hürriyet Daily News» η «πολυπραγμοσύνη» του παραλληλίζεται με εκείνη οδηγού ελληνικού λεωφορείου, ο οποίος οδηγεί με το ένα χέρι καπνίζοντας, μιλώντας στο κινητό, ακούγοντας έναν αγώνα μπάσκετ και διαπληκτιζόμενος με άλλους οδηγούς ταυτόχρονα.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι κ. Νταβούτογλου προσπαθεί να κερδίσει «τις καρδιές και το νου» των Αράβων, χαμογελάει στους μουλάδες, κυνηγάει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., επιδιώκει την κατασκευή του αγωγού Nabucco, αλλά και του South Stream, προσπαθεί να συνάψει στρατηγική συμμαχία με τους Αμερικανούς αλλά και με τους Ρώσους, προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό χωρίς να ενοχλήσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, να προσεγγίσει τους Αρμένιους χωρίς να εξοργίσει τους Αζέρους, να φέρει κοντά το Ισραήλ και τη Βαγδάτη κλείνοντας το μάτι σε Χαμάς και Κούρδους του Ιράκ. Η τουρκική εξωτερική πολιτική κατηγορείται για υπερκινητικότητα, σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική, που παρουσιάζει συμπτώματα παράλυσης, σημειώνει έμπειρος στα ευρωτουρκικά πρέσβης.
Ο Ερντογάν, ο Ντογάν και η ιστορία Διπλωμάτες που γνωρίζουν σε βάθος την κατάσταση της Τουρκίας έχουν ενημερώσει την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τις σοβαρές πολιτικές-διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Έχουν επίσης εισηγηθεί αλλαγή προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά και επανεξέταση του δόγματος «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη» χωρίς να εισακουστούν.
Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει από ελληνικές διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει λάβει αποφάσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές: Τη λύση του Κουρδικού και του Αρμενικού, όπως και τη διασφάλιση ένταξης στην Ε.Ε. μέχρι το 2013. Προκειμένου να εμπεδώσει ηγεμονικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, η Τουρκία διαμεσολαβεί σε πολλές περιφερειακές διαφορές και συγκρούσεις, όπως μεταξύ Γεωργίας-Ρωσίας-Αμπχαζίας, Φατάχ και Χαμάς, Χαμάς και Ισραήλ, Ιράκ και Συρίας, Ουϊγούρων και Πεκίνου κ.ο.κ.
Οι πρωτοβουλίες αυτές αναπτύσσονται μέσα σε ένα σύνθετο πολιτικό περιβάλλον, καθώς οι συλλήψεις για την υπόθεση Εργκένεκον συνεχίζονται, η δίκη προχωρά και οι σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με το στρατιωτικό κατεστημένο μένουν παγωμένες, χωρίς να εκδηλώνονται εκρήξεις. Η κυκλοφορία μιας καινούργιας εφημερίδας, της «Taraf», με μικρή κυκλοφορία, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς εκθέτει καθημερινά το στρατό με αποκαλύψεις. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Ερντογάν συγκρούεται μετωπικά με τον μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ της χώρας Ντογάν (ελέγχει περισσότερη από τη μισή τουρκική μιντιακή αγορά με το CNN Turk, τη «Hürriyet», τη «Milliyet» κτλ.), επιβάλλοντας πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων για φοροδιαφυγή. Η Κομισιόν προειδοποίησε ήδη με συνέπειες για την ενταξιακή πορεία, τονίζοντας ότι διακυβεύεται η ελευθερία του Τύπου. πηγή

One thought on “Μία απο τα…Ιμια θέλει η Τουρκία

 1. «τις καρδιές και το νου» των Αράβων, χαμογελάει στους μουλάδες, κυνηγάει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., επιδιώκει την κατασκευή του αγωγού Nabucco, αλλά και του South Stream, προσπαθεί να συνάψει στρατηγική συμμαχία με τους Αμερικανούς αλλά και με τους Ρώσους, προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό χωρίς να ενοχλήσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, να προσεγγίσει τους Αρμένιους χωρίς να εξοργίσει τους Αζέρους, να φέρει κοντά το Ισραήλ και τη Βαγδάτη κλείνοντας το μάτι σε Χαμάς και Κούρδους του Ιράκ.

  Τι ξεράσματα είναι αυτά;

  Αυτά δεν γίνονται πουθενά, είναι σαν να κρατάς δύο (τρία, τέσσερα, πέντε) καρπούζια στο ένα χέρι.
  Απλά οι τούρκοι έχουν πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση και σιγουριά(με τις πλάτες των ΗΠΑ και άλλων) και νομίζουν ότι όλοι κοιμούνται και όλοι τρώνε το κουτόχορτο που τους ταΐζουν οι τούρκοι.
  Στις καρδιές και το νου των Αράβων οι τούρκοι είναι κάτι σαν νόθος αδερφός. Ξέχασαν μήπως οι άραβες τι σημαίνει τούρκος;
  Δεν γίνεται, αποκλείεται, εκτός αν τρελάθηκαν όλοι ομαδικώς Άραβες Αρμένιοι Ρώσοι και Ευρωπαίοι!!!!!!!!

  Είναι ποτέ δυνατόν οι Αρμένιοι να δεχτούν φιλίες με τους τούρκους μετά απ’ όσα έχουν τραβήξει απ’ αυτούς;
  Η μήπως άλλαξαν και έγιναν μια άλλη χώρα δημοκρατική και με ανθρώπινες αξίες; Η μήπως αναγνώρισαν ότι τους κατάσφαξαν;

  Από την άλλη μεριά οι Ρώσοι έχουν τραβήξει ουκ ολίγα από τους τούρκους στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου και μέχρι σήμερα ακόμα. Προσπαθούν να σταματήσουν τον Ελληνικό αγωγό και προωθούν με τους ρώσους αλλά και με τους αμερικανούς άλλους αγωγούς!!!!!!
  Η μήπως ζαλίστηκαν από το τουρκικό κουτόχορτο
  και δεν μπορούν να δουν ότι η τουρκία είναι μια ακόμα πολιτεία των ΗΠΑ με ανατολίτικο χρώμα και άρωμα;

  Τι έγινε ξαφνικά;
  Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική με την επίθεση φιλίας της τουρκιάς είναι μια φούσκα όπως αυτές; των χρηματιστηρίων που θα ξεφουσκώσει ξαφνικά και με εκκωφαντικό θόρυβο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s