Ε.Ε. / Τουρκία

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Επιτροπή για την Τουρκία.


Η Τουρκία έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να το καταλάβουν. Όταν το αντιληφθούνε θα είναι ήδη αργά.

Image12

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ / ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΕ ΡΟΛΟ «Πόντιου Πιλάτου» θα περιοριστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Εκθεση Προόδου για την Τουρκία εν όψει της αξιολόγησης της Αγκυρας τον προσεχή Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η Επιτροπή δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εισηγήσεις, πόσο μάλλον σε νέες κυρώσεις, σχετικά με τη συμμόρφωση ή μη της τουρκικής πλευράς στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας. Οπερ σημαίνει, «θα πετάξει την μπάλα» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Εφόσον αυτό συμβεί, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η αξιολόγηση θα λάβει χώρα με πολιτικά κριτήρια, όπως επιθυμεί η Τουρκία.

Η Εκθεση Προόδου και το Εγγραφο Στρατηγικής της Επιτροπής θα έχουν «καταγραφικό χαρακτήρα» κατά την έκφραση διπλωμάτη με γνώση των κειμένων στη σημερινή τους μορφή (η οποία δεν είναι ενιαία, καθώς προς το παρόν υπάρχουν χωριστά έγγραφα για διαφορετικά ζητήματα). Η Διεύθυνση Διεύρυνσης, της οποίας προΐσταται ο Βρετανός Μάικ Λι, όσο και ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν προσανατολίζονται στην αποτύπωση, με αυστηρό λεκτικό, της άρνησης της Τουρκίας να υλοποιήσει την υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και παράλληλα, ως «σολομώντειος λύση», διατηρούνται το σημερινό πάγωμα των οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων και η πρόβλεψη για περιορισμούς στο κλείσιμο των κεφαλαίων που εναπομένουν.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί προϊόν των συμβιβασμών που κυοφορούνται στους διαδρόμους της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και αναμένεται να καταγραφούν τόσο στην Εκθεση Προόδου όσο και στο Εγγραφο Στρατηγικής, που θα ολοκληρωθούν στις 14 Οκτωβρίου. Η στάση αυτή της Επιτροπής οδηγεί εκτός απροόπτου, όπως ισχυρίζονται διπλωματικοί κύκλοι, σε μια εύσχημη αναβολή της αξιολόγησης της Αγκυρας.

«Το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή για την Τουρκία στους κοινοτικούς διαδρόμους είναι αμφίθυμο» επισημαίνουν ευρωπαίοι διπλωμάτες με τους οποίους συνομίλησε «Το Βήμα». Οπως λένε, «υπάρχουν ορισμένες χώρες που ενοχλούνται από την περιφρόνηση που δείχνει η Αγκυρα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων ή στην πλήρωση των υποχρεώσεών της. Από την άλλη πλευρά» συμπληρώνουν «ελάχιστα είναι τα κράτη-μέλη που επιθυμούν να τα “σπάσουν” με την Αγκυρα. Ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία, οι οποίες θεωρούνται οι δύο χώρες που προβάλλουν τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό για την πλήρη ένταξη, δεν σκέφτονται υπό αυτό το πρίσμα». Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές, ότι υπάρχουν και οι αμερικανικές πιέσεις να μην ανάψει η ΕΕ «κόκκινο φως» στην τουρκική ενταξιακή πορεία.

Δεν είναι άλλωστε άγνωστο ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν δύο κατηγορίες απόψεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η μία, της οποίας ηγείται η Βρετανία, με συνοδοιπόρους την Ολλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες καθώς και τα κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, θεωρεί ότι η στρατηγική σημασία της Τουρκίας είναι επαρκής λόγος για να μη ναυαγήσει η προοπτική της πλήρους ένταξης. Η δεύτερη, εκφραζόμενη κυρίως από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αυστρία, αποκλείει την πλήρη ένταξη. Τουλάχιστον οι πρώτες δύο όμως έχουν σημαντικότατα συμφέροντα στην Τουρκία και δεν επιθυμούν να την αποξενώσουν.

Η Ελλάδα και η Κύπρος αναζητούν τη «χρυσή τομή» στη γραμμή που θα ακολουθήσουν τον Δεκέμβριο. Θέλουν να δέσουν την Τουρκία στο ευρωπαϊκό άρμα, όχι όμως με εκπτώσεις. Σε συνέντευξή του πάντως πριν από λίγες ημέρες στο πρακτορείο Reuters ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν «επιπτώσεις» αν η Αγκυρα δεν συμμορφωθεί με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, απέφυγε όμως να δώσει και το παραμικρό στίγμα για τη μορφή που θα έπρεπε να πάρουν.

ΠΗΓΗ

One thought on “Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Επιτροπή για την Τουρκία.

  1. Άντε, και μετά την ένταξη της τουρκιάς, με το καλό να ενταχθεί και του Τουρκμενιστάν , το Αζερμπαϊτζάν, η Μογγολία κτλ. Αυτή θα είναι Ευρώπη, όχι η δήθεν Ευρώπη που είναι σήμερα. Ουβρόπα που λένε και οι τούρκοι, Ουβρόπα με τα ούλα της.
    Χαμένοι ε, χαμένοι !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s