ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τουρκία: «Γίγαντας» με γυάλινα πόδια.


Image3

Συνέντευξη του επίτιμου αρχηγού ΓΕΑ & ΓΕΕΘΑ, τέως υφυπουργού Άμυνας Ν. Κουρή στον Δήμο Βερύκιο / Ιανουάριος 2009

Η πολιτική της Τουρκίας είναι εγγύτατα της «κόκκινης γραμμής» σύμφωνα με τον πτέραρχο Ν. Κουρή, ο οποίος ωστόσο εκτιμάει ότι:

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ», ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ!

Την επισήμανση αυτή κάνει ο Ν. Κουρής, επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ, τέως υφυπουργός Αμυνας, σε συνέντευξή του στο «Εθνος» με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του: «Αιγαίο: Η μακροχρόνια διαμάχη και ο ρόλος των Αμερικάνων», από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Κύριε Αρχηγέ, «ξαναχτυπήσατε» πάλι με το καινούργιο σας βιβλίο…

Προσπάθειά μου είναι να καταδείξω τον κίνδυνο από τις επεκτατικές διαθέσεις της γειτονικής χώρας που επιδιώκει τη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος της Συνθήκης της Λοζάνης και τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως αντιληφθεί τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας;

Δυστυχώς, όχι. Η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν αντελήφθη τον κίνδυνο και μένοντας προσηλωμένη στον Ατλαντισμό είχε δημιουργήσει μια «λυκοφιλία» με την Αγκυρα, με τις δύο χώρες να παριστάνουν τους φρουρούς των Στενών έναντι της εικαζόμενης σοβιετικής απειλής.

Όπως περιγράφετε λεπτομερώς στο βιβλίο σας, τις τελευταίες πέντε δεκαετίες η ελληνική διπλωματία υπέστη σοβαρές ήττες εξαιτίας τόσο δικών της λαθών όσο και λόγω των ξένων παρεμβάσεων Βρετανών και Αμερικάνων στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

Όντως. Αποτέλεσμα της υποχώρησής μας αυτής είναι σήμερα τον επιχειρησιακό έλεγχο στους αιθέρες του Αιγαίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να ασκούν οι Αμερικάνοι με τον διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων Νότου, που είναι δικός τους πτέραρχος. Οι Τούρκοι, εν τω μεταξύ, έχουν αποθρασυνθεί και αλωνίζουν στο Αιγαίο. Προ καιρού επιχείρησαν να επιβάλουν στο ΝΑΤΟ τη διεκδίκησή τους για αποστρατιωτικοποίηση του Αϊ-Στράτη.

Πολύ πρόσφατα επιχείρησαν να απαγορεύσουν την προσγείωση ελικοπτέρου μας στο Φαρμακονήσι ισχυριζόμενοι ότι η περιοχή αυτή ανήκει στην Τουρκία! Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε μια νέα φάση των τουρκικών διεκδικήσεων. Η Αγκυρα διεκδικεί πλέον κατοικημένα ελληνικά εδάφη!

Η πολιτική της είναι εγγύτατα της «κόκκινης γραμμής».

Αυτό τι σημαίνει, πόλεμο;

Πόλεμος είναι βαριά λέξη! Πριν φτάσουμε εκεί υπάρχουν άλλες δυνατότητες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να αποτρέψουμε ενέργειες όπως οι πρόσφατες στο Φαρμακονήσι.

Οι χειριστές των μαχητικών μας αεροσκαφών σίγουρα γνωρίζουν τα όρια των Τούρκων πιλότων. Μπορούν να εκπονήσουν τακτικές που θα κάνουν «δύσκολη» τη ζωή των παραβατών του εθνικού μας χώρου. Μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι στο Αιγαίο έχουμε αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος και επιφανείας-επιφανείας, που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τον αποτρεπτικό ρόλο των μαχητικών μας.

Αποστολή των ΕΔ μας είναι η αποτροπή του πολέμου και η προάσπιση των νομίμων συμφερόντων μας. Αν μας επιβληθεί θα αγωνιστούμε για την προάσπιση των συνόρων μας και των συμφερόντων της χώρας.

Στο βιβλίο σας περιγράφετε τρεις σοβαρές κρίσεις που παραλίγο να καταλήξουν σε πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Τι συμπεράσματα εξάγονται από αυτές;

Στην αποβατική ενέργεια στην Κύπρο οι Τούρκοι παρουσίασαν πολλές αδυναμίες. Εχω τη γνώμη ότι, παρά τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε από τις ΗΠΑ προ και κατά τις επιχειρήσεις, η αποβατική ενέργεια θα αποτύγχανε αν στην Κύπρο εφαρμόζονταν τα υπάρχοντα σχέδια και αν η Ελληνική ηγεσία δεν βρισκόταν σε κατάσταση σύγχυσης και ενεργούσε με στοιχειώδη αποφασιστικότητα.

Ο χειρισμός της κρίσης του Μαρτίου 1987 είναι υπόδειγμα θαυμαστής συνεργασίας της διπλωματίας και της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπήρξε απόλυτη συναντίληψη πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που είχε φροντίσει το τελευταίο διάστημα να ασκήσει εντατικά τις δυνάμεις μας εγγύς των ανατολικών συνόρων μας. Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου δεν ζήτησε τη βοήθεια των «φίλων» και συμμάχων, βασίστηκε στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας και στην ομοψυχία στρατού και λαού.

Στο τέλος του βιβλίου σας αναφέρετε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα του παρελθόντος και ότι ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ «ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΜΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ». Τι εννοείτε στο σημείο αυτό;

Όπως ανέφερα και στην περίπτωση της απόβασης της Κύπρου, οι τουρκικές ΕΔ έδειξαν χτυπητές αδυναμίες. Αυτές τις αδυναμίες είχαν υπόψη τους οι Αμερικάνοι και σχεδίασαν την υποστήριξή τους με μυστικές επιχειρήσεις.

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ.

ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥΣ.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ Ε.Δ. ΕΥΑΛΩΤΕΣ.

Εφημερίδα: ΕΘΝΟΣ 

2 thoughts on “Τουρκία: «Γίγαντας» με γυάλινα πόδια.

 1. «Όπως ανέφερα και στην περίπτωση της απόβασης της Κύπρου, οι τουρκικές ΕΔ έδειξαν χτυπητές αδυναμίες. Αυτές τις αδυναμίες είχαν υπόψη τους οι Αμερικάνοι και σχεδίασαν την υποστήριξή τους με μυστικές επιχειρήσεις.»
  Κύριε πτέραρχε επίτιμε αρχηγέ ΓΕΑ & ΓΕΕΘΑ, τέως υφυπουργέ Άμυνας Νικόλα Κουρή , ποιές ήταν αυτές οι μυστικές επιχειρήσεις που έκαναν οι Αμερικάνοι στην Κύπρο;
  Πότε εμείς ο απλός λαός θα μάθουμε κάποια πράγματα;
  Ποιός θα μας τα πει αυτά που πρέπει να και εμείς να ξέρουμε αν όντως είμαστε κυρίαρχος λαός και όχι ιθαγενείς κάποιας μακρινής Αφρικανικής χώρας.

 2. Σωστός!
  Μόνο διαφωνώ με την κοινωνική συνοχή εκτός αν εννοεί τους Κούρδους που ζητούν τα δικαιώματά τους, κατά τα άλλα το μαζικό συναίσθημα των Τούρκων είναι πολύ ισχυρό.
  Πάντως κάθε φορά που συνέβει η ελληνική πλευρά να δείξει αποφασιστικότητα, οι Τούρκοι υποχώρησαν, γιατί όπως πολύ σωστά λέει ο κος Κουρής δεν μπορούν να ρισκάρουν ένα στραπατσάρισμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s