Μεταβάλλουν το καθεστώς του Αιγαίου και υπηρετούν τις επεκτατικές επιδιώξεις της Τουρκίας οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ
Του Νίκου Κουρή Τέως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας
και επίτιμου Αρχηγού ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ
Ασφαλώς οι προσεχείς εκλογές κυριαρχούν, δικαιολογημένα, στην πολιτική σκηνή της χώρας, γιατί αποτελούν θεμέλιο λίθο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Δεν πρέπει όμως παράλληλα να πάψουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σ’ αυτά για τον Ελληνισμό.
Πάγια πολιτική της Τουρκίας στα θέματα του Αιγαίου, από τα μέσα του περασμένου αιώνα, είναι η αμφισβήτηση του καθεστώτος της περιοχής που καθορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάννης και τελικά η αναθεώρησή του, η μεταβολή δηλαδή της πολιτικής γεωγραφίας.
Παράλληλα, από την εποχή του ’80 διαφαίνεται η στροφή της αμερικανικής πολιτικής, που αρχίζει να αμφισβητεί την ερμηνεία των κειμένων που οριοθετούν το καθεστώς του Αιγαίου και ομιλεί για «ασυνήθεις γεωγραφικές ρυθμίσεις» που είχαν γίνει στην περιοχή κατά το παρελθόν και επιδιώκει την απ’ αρχής «ανάγνωση» των σχετικών κειμένων.