ΣΚΟΠΙΑ: Αντιδράσεις Αλβανών, εντός και εκτός Σκοπίων, έχει προκαλέσει η έκδοση της λεγόμενης «Μακεδονικής Εγκυκλοπαίδειας» από την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της πΓΔΜ. Στην εγκυκλοπαίδεια αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «οι Αλβανοί εγκαταστάθηκαν βιαίως τον 16ο αιώνα σε εδάφη της σημερινής Μακεδονίας εκτοπίζοντας τους ντόπιους κατοίκους». Οι διαμαρτυρόμενοι ισχυρίζονται ότι «οι Αλβανοί είναι γηγενείς στην περιοχή, καταγόμενοι από τους αρχαίους Ιλλυριούς».
Επίσης στην εγκυκλοπαίδεια- η οποία προφανώς απηχεί θέσεις του σλαβομακεδονικού εθνικισμού- οι Αλβανοί αποκαλούνται «Σίπταρι», χαρακτηρισμός που θεωρείται προσβλητικός γι΄αυτούς. Ακόμη, αναφέρεται ότι οι αντάρτες του UCΚ εκπαιδεύτηκαν από Αμερικανούς και Βρετανούς, αναφορά που προκάλεσε αντιδράσεις και από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια.
Στην ίδια εγκυκλοπαίδεια o Αλί Αχμέτι, ηγέτης των αλβανών ανταρτών του UCΚ το 2001 και νυν αρχηγός (συγκυβερνώντος…) αλβανικού κόμματος, χαρακτηρίζεται «προσωπικότητα που διαδραμάτισε αμφιλεγόμενο ρόλο το 2001 τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς».