ΔΙΕΘΝΗ / Τουρκία

Εκτόξευσε δορυφόρο τουρκικής κατασκευής.


Image1

Ο πρώτος τουρκικός δορυφόρος που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Τουρκία εκτοξεύτηκε χθες με επιτυχία από την Ινδία, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».

Πρόκειται για έναν μικρό κύβο βάρους 1 κιλού και ακμής 10 εκατοστών, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν φοιτητές της Σχολής Αεροναυπηγικής και Αεροδιαστημικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Τέθηκε σε τροχιά από τον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικών Ερευνών. Η τουρκική διαστημοσυσκευή θα πραγματοποιήσει περιστροφές γύρω από τη Γη σε ύψος 720 χιλιομέτρων, στέλνοντας φωτογραφίες στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι η γειτονική χώρα διαθέτει εδώ και περίπου μία δεκαετία αρκετούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους τύπου Turksat, που εκτοξεύονται από τη Γαλλική Γουιάνα με πυραύλους «Αριάν». Κάποιες συχνότητές τους χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, του προγράμματος Gokturk, που αποσκοπεί στην αναβάθμιση της τουρκικής παρουσίας στο Διάστημα για ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, ο υπουργός Αμυνας Β. Γκινούλ συμφώνησε προ διμήνου με ιταλικές εταιρείες για την κατασκευή και τοποθέτηση σε τροχιά του πρώτου τουρκικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, αξίας 250 εκατ. ευρώ. Το κοινό πρόγραμμα Τουρκίας – Telespazio προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία κέντρου δορυφορικών δοκιμών στην Τουρκία.

Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι η εφημερίδα Star αποκάλυψε ότι ο πρώτος 100% τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος θα σταλεί στο Διάστημα έως το 2015.

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Εκτόξευσε δορυφόρο τουρκικής κατασκευής.

  1. Να σας θυμίσω ότι το 1996 Έλληνας επιστήμονας που δούλευε για την NASA και αργότερα για την Siemens είχε προτείνει στην κυβέρνηση Σημίτη την κατασκευή εξολοκλήρου Ελληνικής κατασκευής δορυφόρους που θα καθιστούσαν την Ελλάδα ανεξάρτητη και αυτοκέφαλη παγκοσμίως τηλεπικοινωνιακά.
    Το πρόγραμμα θα στοίχιζε ελάχιστα, περισσότερο θα κόστιζε η μεταφορά τους στο διάστημα παρά η κατασκευή τους.
    Τον έστειλαν τον άνθρωπο από εκεί που ήρθε και οι Ελληνικότατη δορυφόροι δεν κατασκευάστηκαν ποτέ.

  2. Μια ερώτηση, Ο Hellassat είναι σίγουρα ελληνικός; ή πουλήθηκε απ τά τζίνια πού αναμόρφωσαν [χρεωκόπησαν] τήν Ελλάδα, πακέτο μαζί μέ τόν Οτέ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s