ΔΙΕΘΝΗ / ΣΥΡΙΑ / Τουρκία

Συμμαχία Τουρκίας – Συρίας.


Συνεχίζει να κλείνει μέτωπα η Τουρκία.

Image1

Η επίσκεψη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασσαντ στην Τουρκία (…) οδήγησε σε στρατηγικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελούν πυρήνα μιας νέας πολιτικής και οικονομικής συμμαχίας, η οποία τώρα συμπεριλαμβάνει το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία, και η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της περιοχής.

Τα χαρακτηριστικά της συμμαχίας άρχισαν να διαμορφώνονται όταν γεφύρωσαν οι Τούρκοι και οι Σύροι το χάσμα μεταξύ τους, το οποίο έμενε ανοιχτό για πάνω από ενενήντα χρόνια, δηλαδή μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ολα ξεκίνησαν όταν απέλασε η Συρία τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, τον ηγέτη του ΡΚΚ, από το έδαφός της.

Η συμμαχία στηρίζεται σε μια στρατηγική, εταιρική σχέση στον πολιτικοοικονομικό τομέα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους των δύο χωρών και την επαναλειτουργία, στις αρχές του 2012, της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής al-Hejaz, η οποία συνέδεε πριν από εκατό χρόνια την Κωνσταντινούπολη με τους ιερούς τόπους του Ισλάμ. Η νέα τουρκική ρότα προς την ανατολή ήρθε όταν συνειδητοποίησε το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Ερντογάν, ότι το στοίχημα για να ενταχθεί η χώρα του στην κλειστή χριστιανική λέσχη της Ε.Ε. είναι χαμένο λόγω του ρατσισμού που έδειξαν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ

2 thoughts on “Συμμαχία Τουρκίας – Συρίας.

 1. Δεν εχει κλεισει κανενα μέτωπο.Σε όλα βρίσκεται απέναντι στο ένοχο παρελθόν της και με τις αντιφάσεις της η τουρκικη διπλωματία τείνει να χάσει καθε ιχνος σοβαρότητας και αυτο δεν ειναι δικη μου παρατηρηση, αποτελεί στοιχείο που όλο και συχνότερα αναφέρουν ξένοι διπλωμάτες στον τουρκικό τύπο
  Το Τουρκικό πρόβλημα ξεκινά απο Αιγαιο,Θράκη,Κύπρο και καταληγει Μεσσοποταμία.

 2. Γεια σου sub92.

  Μακάρι να πέφτω έξω φίλε.

  Το ένοχο παρελθόν της Τουρκίας, δυστυχώς αφορά κυρίως τους πολίτες και λιγότερο τις πολιτικές και καμιά φορά τις στρατιωτικές ηγεσίες.

  Για παράδεγμα οι ΗΠΑ είναι η πλέον μισητή χώρα στους Τούρκους πολίτες, ενώ η εκάστοτε ηγεσίας τους δεν τα πάει και άσχημα μαζί τους.

  Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν προβλήματα με μία ή δύο χώρες. Έχουν με πολλές αλλά και πολλά εσωτερικά.

  Ίδωμεν φίλε.

  Φιλικά / Λουκάς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s