ΔΙΕΘΝΗ / Τουρκία

Μεγάλη διαδήλωση ετοιμάζουν οι Αλεβίτες στην Τουρκία.


Ο νέος «πονοκέφαλος» των Τούρκων.

Image1

Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Διαδήλωση ενός εκατομμυρίου ατόμων από τους Αλεβίτες» γράφει ότι οι οργανώσεις των Αλεβιτών ετοιμάζονται να βγουν και πάλι στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μάθημα των θρησκευτικών, το οποίο παραμένει ακόμη υποχρεωτικό, για το ξενοδοχείο Μάντιμακ [όπου είχαν πυρποληθεί Αλεβίτες], που δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε Μουσείο, για τα Τζεμ Εβλερί [οίκοι προσευχής των Αλεβιτών] που δεν έχουν γίνει αποδεκτά ως τόποι λατρείας, για την κατάργηση της Δ/νσης Θρησκευτικών Υποθέσεων και για την απόδοση σε αυτούς του Ντεργκιάχ Χατζημπεκτάς Βελή [τόπος συνάθροισης μελών θρησκευτικού δόγματος].

Η εφημερίδα γράφει ότι πέρσι οι Αλεβίτες στην πλατεία Σιχιγιέ της Άγκυρας είχαν πραγματοποιήσει μια ανάλογη διαδήλωση, στην οποία είχαν συγκεντρώσει περίπου 100.000 άτομα και είχαν θέσει επί τάπητος τα αιτήματά τους. Οι Αλεβίτες ανέφεραν ότι από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτε, πέρα από τις δημόσιες συζητήσεις περί αλεβιτισμού. Προκειμένου, λοιπόν, να διατρανώσουν και πάλι τα αιτήματά τους, έλαβαν απόφαση να βγουν στους δρόμους.

Η εφημερίδα γράφει ότι η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοεμβρίου στην περιοχή της Χαλκηδόνας στην Κωνσταντινούπολη και στόχο έχει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή περίπου ενός εκατομμυρίου Αλεβιτών, οι οποίοι θα μεταβούν εκεί από διάφορες περιοχές της Τουρκίας

ΠΗΓΗ

2 thoughts on “Μεγάλη διαδήλωση ετοιμάζουν οι Αλεβίτες στην Τουρκία.

  1. Λέτε να μας ενδιαφέρει και εμάς εδώ εάν τελικά το μάθημα των θερησκευτικών στην τουρκία είναι υποχρεωτικό ή όχι?

  2. Το ενδιαφέρον το δικό μας πρέπει να εστιάζεται στη αλεβιτική κοινότητα της μειονότητας.Η Τουρκία με το προξενείο, έχει πέσει μονή διπλή να προσεταιριστεί και τους αλεβίτες πομάκους με κάθε μέσο. Αν καταφέρει η ελληνική πολιτεία και αυτό το ακατόρθωτο, οι αλεβίτες στην Τουρκία να διώκονται και οι εδώ να δηλώσουν Τούρκοι, τότε δεν είμαστε ικανοί για τα στοιχειώδη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s