ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.


Image3

H αύξηση των παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο από την τουρκική πολεμική αεροπορία και το πρόσφατο επεισόδιο με το αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αποτελούν τα εμφανή εξωτερικά φαινόμενα μιας σοβούσης εσωτερικής παθογένειας του πολιτικού συστήματος της γείτονος χώρας.

Η αντιπαλότητα μεταξύ του πολιτικού κόσμου και του στρατιωτικού κατεστημένου αρχίζει να γίνεται ορατή και εκτός Τουρκίας. Οι στρατιωτικοί, κατά την συνήθεια τους σκληραίνοντας τη στάση τους προς την Ελλάδα, προσπαθούν να τονίσουν περισσότερο την αναγκαιότητα της παρουσίας τους στην “εσωτερική τους πελατεία”, παρά να φοβίσουν την Ελλάδα. Το ιδιαίτερα ευνοϊκό για τη χώρα μας γεγονός είναι ότι η προσπάθεια αυτή του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκύρας έχει αρχίσει να παίρνει χαρακτήρα αντιευρωπαϊκό.

Διαφαίνεται ότι θα παριστάμεθα θεατές του εσωτερικού προβλήματος της Τουρκίας επί αρκετό χρόνο και μέχρις ότου ο τελικός νικητής καθορίσει την πορεία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ίσως είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που ο χρόνος εργάζεται υπέρ των δικών μας συμφερόντων. Η Χώρα πρέπει, τηρώντας αποφασιστική, αλλά και συνετή στάση έναντι των προκλήσεων των Τούρκων, να επιδιώξει την έντεχνη μετατόπιση των προκλήσεων αυτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια και η προσπάθεια προς το NATO φαίνεται ότι δεν θα αποδώσει καρπούς, καθιστώντας το πρόβλημα διεθνές και μεταθέτοντας την πίεση εκεί όπου η Τουρκία νιώθει πιο έντονη την ανάγκη παρουσιάσεως καλού προσώπου.

Τούτο βεβαίως, χωρίς να μεταβαλλόμεθα σε “τσαμπατζήδες της εξωτερικής πολιτικής”, επιδιώκοντας το αποτέλεσμα από τους άλλους, αλλά έχοντας πάντα στο νου μας ότι η ασφάλεια αυτής της χώρας είναι δική μας υπόθεση και ότι κανένας δεν πρόκειται να μας την εξασφαλίσει, αν εμείς δεν επιδείξουμε αγωνιστικό πνεύμα και δεν διατηρήσουμε την ετοιμότητα μας για άμυνα και αξιόπιστη αποτροπή.

Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Αμύνης / http://www.seetha.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s