Κύπρος

Χρονοδιαγράμματα ζητεί για το Κυπριακό ο Ερντογιάν.


Επιδιαιτησία και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, όπως έγινε το 2004, ζήτησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

erdogan-3-thumb-smallΝωρίτερα, ο κ. Ερντογάν, μιας και η χώρα του είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2009-2010, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Σώματος, υπό την προεδρία του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με θέμα τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Στην ομιλία του στην 64η σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «αν όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις (στην Κύπρο) ενεργήσουν εποικοδομητικά, θα ήταν εφικτή η εξεύρεση συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του 2009. Όπως συνέβη το 2004, πιστεύουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη γεφύρωση των διαφορών τις οποίες τα μέρη δεν μπορούν να επιλύσουν μόνες τους.

Πρέπει ο κοινός μας στόχος να είναι να τεθεί σε δημοψήφισμα η λύση που θα επιτευχθεί, το αργότερο την άνοιξη του 2010». Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο που δεν βρεθεί λύση, επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, τονίζοντας συγκεκριμένα:

«Εξ αιτίας της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, όπως συνέβη και το 2004, η εξομάλυνση του καθεστώτος της ΤΔΒΚ θα καταστεί αναγκαιότητα που δεν θα μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Γι’ αυτό, είναι καθοριστικό να αντιληφθούμε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συντηρηθούν επ’ αόριστο και το παρόν παράθυρο ευκαιρίας δεν μπορεί να παραμένει ανοιχτό για πάντα. Γι’ αυτό, πρέπει να αναπτυχθούν προσπάθειες για την επιτυχία της διαδικασίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός διατύπωσε επίσης και την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αναμειχθεί στη διαδικασία για λύση του προβλήματος της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «μία συνολική διευθέτηση πρέπει να επιτευχθεί τη βάση των καθιερωμένων παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η οποία θα απολαμβάνει την ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης. Μία δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο θα αποτελέσει μεγάλη συμβολή στη μεταμόρφωση της Ανατολικής Μεσογείου σε ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας».

Τέλος, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο νησί»

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s