ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές σήμερα στη Γερμανία.


germ1Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 62,2 εκατ. Γερμανοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στη Μπούντεσταγκ, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αναμένεται ότι θα λάβει εκ νέου τα ηνία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09.00 και πρόκειται να κλείσουν στις 19.00, ώρα Ελλάδος.

Αν και η Μέρκελ είναι βέβαιον πως θα εξασφαλίσει μία νέα κυβερνητική θητεία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελευθέρους του FDP, όπως η ίδια θα επιθυμούσε, και ενδεχομένως θα αναγκασθεί να συνεχίσει στη γραμμή της «μεγάλης συμμαχίας» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), όπως την περασμένη 5ετία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) της Μέρκελ συγκεντρώνουν ποσοστά ανάμεσα στο 46% και 48%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ποσοστό άνω του 47% θα επέτρεπε στη Μέρκελ να κυβερνήσει με τους Φιλελευθέρους.

Ωστόσο, η πλειονότητα των Γερμανών ψηφοφόρων θα επιθυμούσε μία επανάληψη της «μεγάλης συμμαχίας».

Οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 26-27%, έπειτα από την επί μακρόν καθήλωσή τους στο 20-23%, καθώς η καλή παρουσία του ηγέτη τους Φρανκ -Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην τηλεοπτική αναμέτρησή του με την Μέρκελ στις 13 Σεπτεμβρίου, ενίσχυσε τις θέσεις τους.

Την είσοδο στη Μπούντεσταγκ διεκδικούν 29 κόμματα, όμως μόλις πέντε αναμένεται να ξεπεράσουν το φράγμα του 5% για το Κοινοβούλιο. Εκτός από τα CDU και SPD, οι Πράσινοι φέρονται να συγκεντρώνουν 10-11%, οι Φιλελεύθεροι 11-14% και το ριζοσπαστικό κόμμα Η Αριστερά 10 -12%.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο απο τη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s