ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

«Διάψευση» επιβεβαιώνει είδηση του hellenicdefense.gr.


Νέα δημοσίευμα του hellenicdefense.gr, σχετικά τη «διάψευση» της Π.Α που επιβεβαίωσαν οι πληροφορίες του defencenet.gr.

Προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις – ΕΔΩ – και – ΕΔΩ

Image1

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι αποκλειστικές πληροφορίες της «ΕΑ&Α» για την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ) σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των 129 F-16C/D και των 20 Mirage 2000EGM/BGM της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ουσία της είδησης και του αποκλειστικού χαρακτήρα της αναφερόταν στην πρόθεση να περιληφθούν στο πρόγραμμα τα 32 F-16 Block 30 και τα Mirage 2000, καθώς εκφράζονταν αμφιβολίες περί της σκοπιμότητας του εκσυγχρονισμού τους από την άποψη της σχέσης κόστους/ οφέλους, όπως προσδιορίζεται το τελευταίο από την επιχειρησιακή απόδοση και την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής.

Βεβαίως το ΑΑΣ δεν διαθέτει εκτελεστική αρμοδιότητα σε θέματα προμηθειών, οπότε οι σχετικές αποφάσεις του αναφέρονται αποκλειστικά σε διαδικαστικά αλλά απαραίτητα βήματα όπως οι Μελέτες Σκοπιμότητας Προμήθειας, οι Μελέτες Καθορισμού Προγράμματος και οι Μελέτες Επιχειρησιακών Απαιτήσεων-Προδιαγραφών Επιδόσεων. Επομένως η προαναφερόμενη απόφαση ασφαλώς και μπορούσε να ληφθεί την προεκλογική περίοδο, όπως και εκείνη για την προμήθεια συστημάτων Αυτόνομης Οργανολογίας Ελιγμών Εναέριας Μάχης (AACMI).

Η τελευταία όμως δεν παρουσίαζε ειδησεογραφικό ενδιαφέρον για την «ΕΑ&Α» και το hellenicdefense.gr, επειδή η σχετική πρόθεση της ΠΑ ήταν από ετών δεδομένη, σε αντίθεση με εκείνη για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 30 και των Mirage 2000EGM/BGM.

Τέλος, η απόφαση του ΑΑΣ και η σχετική είδηση του hellenicdefense.gr δεν αναφέρονταν ούτε σε χρονοδιάγραμμα, ούτε σε ιεράρχηση προτεραιοτήτων έναντι του προγράμματος Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Τα πάντα θα εξαρτηθούν στην πραγματικότητα από τις διαπραγματεύσεις της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την προθεσμία περιορισμού του ελλείμματος στο 3%.

http://www.hellenicdefense.gr

8 thoughts on “«Διάψευση» επιβεβαιώνει είδηση του hellenicdefense.gr.

 1. Για τον απλό Έλληνα πολίτη το σκεπτικό είναι σωστό.
  Με ρημαγμένη οικονομία να μην κάνουμε νέες αγορές.Εκσυγχρονίζουμε και ομογενοποιούμε τον υπάρχοντα στόλο, δίνοντας δουλειά στην ελληνική βιομηχανία. Αγοράζουμε τα απαραίτητα πυρομαχικά Α/Α και Α/Ε και εφοδιάζουμε όλα τα α/φη με συστήματα αυτοπροστασίας.Έχουμε έτσι περίπου 200 α/φη πρώτης γραμμής συν τα F-4ΡΙ 2000.
  Προσωπικά θα ήθελα 40 εκπαιδευτικά προκεχωρημένης εκπαίδευσης και σε ρόλο ελαφρού μαχητικού και CAS.
  Μετά από 2-3 χρόνια προχωρούμε σε μια νέα αγορά 40+20 νέων μαχητικών, εφόσον η οικονομική κατάσταση καλυτερεύσει και πάντα με διαγωνισμό για να αποκτήσουμε το καλύτερο αεροσκάφος με το μεγαλύτερο ποσοστό συμπαραγωγής και μεταφορά τεχνολογίας. Ζητάω πολλά;

 2. Δέν θά διαφωνήσω σέ γενικές γραμμές μέ τόν φίλο Εβρίτη.Όμως αυτό πού προέχει γιά τήν ΠΑ.Κατά τή γνώμη αυτή τή στιγμή είναι ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ, ΑΕΡΟΡΟΣΚΑΦΗ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΌΥ. Η ευκααιρία μέ τά 4 αεροσκάφη τής ΟΑ. ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΕΞΟΔΑ ΑΠ ΤΗΝ ΕΑΒ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ.Ένα άλλο πού πρέπει νά γίνει αξιοποίηση καί τών 2 γενιάς α\φων σέ ρόλο βομβαρδιστιστικού πέραν τού ορίζοντος. Τί θά λέγατε π.χ. άν στά A7 CORSAIR ΦΟΡΟΎΣΑΝ SCALP EG; Ώστε νά αξιοποιήσουν τά πλεονεκτήματα τους [πτήση χαμηλά πάνω απ τό κύμα,άρα δύσκολο εντοπίσημα απ τά ραντάρ,εφιάλτης γιά τούς εξανατολών αδηφάγους γείτονες

 3. Καθήστε πρώτα να τα βρούνε και να συννενοηθούνε,

  το defencenet.gr (περιοδικό «Στρατηγική») με το hellenicdefense.gr (περιοδικό Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια)

  και μετά θα μάθουμε και εμείς τι στη πραγματικότητα έχει αποφασίσει η Π.Α.

  Αν ακουλουθήσατε τα links θα είδατε την ανακατασούρα…

 4. Αγαπητοί φίλοι, παρακολουθώ τον ειδικό τύπο προσπαθώντας με βάση τη λογική σκέψη να ξεχωρίσω, τι θα ήταν χρήσιμο για την πατρίδα μου. Τα συμφέροντα των δύο εντύπων και των ιστοσελίδων τους διαφαίνονται από τη γραμμή που προσπαθούν να περάσουν στους αναγνώστες και τους ενδιαφερόμενους, διαφημίζοντας την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους με τρόπο ένοχο.
  Φίλε Πάνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο τύπος των αεροπλάνων δεν προσφέρεται για εαέριο ανεφοδιασμό γιατί είναι πολύ μεγάλα. Μακάρι να μην ισχύουν τα γραφόμενα και να προχωρήσει η μετατροπή.Όσον αφορά τους SCALP, νομίζω ότι είναι αδύνατο να εκτοξευτεί από αμερικανικό αεροσκάφος και μάλιστα β’ γενιάς.Εξάλλου, συμπληρώνουν το όριο ζωής τους και πρέπει να αποσυρθούν.Οπότε ο εκσυγχρονισμός των υπόλοιπων Μιράζ είναι μονόδρομος, για την αξιοποίηση των πολύτιμων γαλλικών όπλων.

 5. Φίλε Εβρίτη,

  Πρώτον, όσον αφορά τα site και τα περιοδικά.

  Η διάσταση απόψεων και ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πηγών είναι δεδομένος. Αυτό έχει τα θετικά του για εμάς (μέσω της ευγενής άμυλας γίνεσαι καλύτερος), αλλά και τα αρνητικά του αν δεν προσέξουμε (η πίεση της είδησης φέρνει και…βιαστικές ειδήσεις).

  Δεύτερον, όσον αφορά τους SCALP.

  Τα συστήματα SCALP-NG αγοράστηκαν επί πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη, το 1999, και μπήκαν στο ράφι.
  Από το 2004 και μετά, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή,
  δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Κοινώς παρέμειναν στο ράφι.
  Πρόσφατα υπήρξε ενδιαφέρον να ΞΑΝΑ αγοραστούν τα SCALP-NG, την ώρα που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί αυτά που αγοράστηκαν το 1999. Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια και τώρα είπαν πως ΘΑ τα “φορέσουν” στα Μirage 2000-5 Mk2.
  Τα συγκεκριμένα βλήματα ΔΕΝ τα έχει η Τουρκία. Επίσης στα F-16 που έχουμε τα αντίστοιχα βλήματα ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να μας τα προμηθεύσουν οι ΗΠΑ, όπως κανονικά θα έπρεπε.

  Τα συμπεράσματα δικά σας. Αναμένω τη κριτική σας φίλοι αναγνώστες αν έχω λάθος.

  Φιλικά προς όλους / Λουκάς

 6. Φίλε Λουκά.Όσον αφορά τό επιχείρημα ότι τά 4 αεροσκάφη τής ΟΑ,είναι μεγάλα γιά εναέριο ανεφοδιασμό, κατά τή γνώμη μου κουτοπόνηρο παραμύθι. Όλων αυτών τών πρακτορίσκων ουσιαστικά, [ τύπου Βασιλάκου τής ΓΔΑΕΕ]. Πού προσποιούνται τούς επαείοντες καί ουσιαστικά προσπαθούν νά μήν αποκτήσει Η ΠΑ.Μακρύ χέρι…. ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΕΡΙΟ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΟΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ….. Όσο γιά τά άλλα θέματα φυσικά οί ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ AMEΡIKANIKA CALP NG ΓΙΑ ΤΑ F16. Όπως όμως είπα στό προηγούμενο σχόλιο μου, μήπως όμως υπάρχει καμιά πατέντα γιά Scalpng στά f16 τούλάχιστον, σύν τό περασμά τους καί στά υπόλοιπα miraze 200,κάτι σωστό ίσως γίνει… Καί ένα άλλο θέμα: μέ τήν πιθανή εκλογή Γιωργάκη προσωπικά δέν είμαι καθόλου σίγουρος ότι τό ΠΝ θά αποκτήσει Γαλλικές φρεγάτες FREMM. TΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΝΑ ΦΟΡΕΘΕΙ ΤΟ SCALP NAVAL. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΑΚΤΙΝΑ ΔΡΑΣΗΣ 1000ΝΜ. ΚΑΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ, άν πάρουμε τίς fremm ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΑΚΕΤΟ!!!!!!!

 7. ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΑΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟΝ AFDS ΜΕΣΗΣ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ Α7CORSAIR

 8. Φίλε Λουκά, επέτρεψε μου να πιστεύω ακράδαντα, ότι το μόνο που δεν υπάρχει ανάμεσα στα δύο περιοδικά, είναι η ευγενής άμιλα.Νομίζω ότι είναι πασιφανές σε όλους τους αναγνώστες τους(μεταξύ των οποίων και εγώ), ότι η μεν Στρατηγική προμοτάρει- αναδεικνύει-«διαφημίζει» τα ρωσσικά + γαλλικά +
  ευρωμαχητικό, η δε ΕΑ&Α τα δυτικά προϊόντα και κυρίως τα αμερικανικά.Παρατηρείστε τις διαφημίσεις των εταιρειών στα δύο έντυπα και θα καταλάβετε ποιος «σπρώχνει» τι και για ποιον!
  Στα 49 μου έχω συνειδητοποιήσει ότι σ’ αυτούς τους χώρους σπάνια θα βρεις πραγματικούς ιδεολόγους, ακέραιους και αδέκαστους δημοσιογράφους και εκδότες, που έχουν βάλει σκοπό τους να ρίξουν φως στον κόπρο του Αυγεία των αμυντικών προμηθειών.
  Όσον αφορά τους SCALP-NG, απ’ ότι θυμάμαι, η προμήθεια τους εντασσόταν στο συνολικό πακέτο αγοράς 15 νέων Μιράζ 2000-5, αναβάθμισης 10 παλαιότερων δικών μας και προμήθεια πυραύλων MICA και SCALP-NG. Τα συγκεκριμένα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από τα νέα Μιράζ και τα Ραφάλ.Όντως έμειναν στο ράφι για μερικά χρόνια, λόγω της μη παραλαβής των αεροσκαφών, εξαιτίας προβλημάτων στο σύστημα αυτοπροστασίας.
  Οι αμερικανοί δεν πρόκειται ποτέ;;!! να μας πουλήσουν πυραύλους πλεύσης τέτοιου βεληνεκούς,που μπορούν να δώσουν σοβαρό πλεονέκτημα στον κατέχοντα.Αν θυμάμαι καλά ζητούσαμε τον πύραυλο JASSM, αλλά αρνήθηκαν με το αιτιολογικό ότι βρισκόταν υπό ανάπτυξη.Τελικά αγοράστηκε ο JCOW που είναι βλήμα ανεμοπορίας με βεληνεκές 20+ χιλ. αν βληθεί από χαμηλό ύψος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s