ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος

Με…μήνυμα η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.


Η Ελληνική Αεροπορία θα είναι απούσα από τη παρέλαση στη Κύπρο, για να μην διαταραχθεί το κλίμα των…συνομιλιών, ενώ ο Υπουργός Εθνικής μας Άμυνας θα απουσιάσει λόγω των…εκλογών.

Image1

Η παρέλαση θα είναι παρόμοια με την περσινή, θα παρουσιαστούν τα κύρια οπλικά συστήματα που διαθέτει ο στρατός.

Το καμάρι της Εθνικής Φρουράς, τα ρωσικά ελικόπτερα ΜL 35, τα γνωστά και ως Μ1 (Αλιγάτορες), θα έχει την ευκαιρία το κοινό να θαυμάσει στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης δήλωσε στη «Σ» ότι στην παρέλαση θα λάβουν μέρος επίλεκτες δυνάμεις της Ε/Φ, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας. Η παρέλαση, μας είπε, θα είναι παρόμοια με την περσινή και σ’ αυτήν θα παρουσιαστούν τα κύρια οπλικά συστήματα που διαθέτει ο στρατός της Δημοκρατίας.

Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί την ερχόμενη Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χαζηιωσήφ, στο Στρόβολο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Άμυνας θα δεχτούν το χαιρετισμό της παρέλασης από ειδική εξέδρα.

Για την προσέλευση στο χώρο της παρέλασης και μέχρι την αποχώρηση των επισήμων έγιναν σχετικές διευθετήσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης επικοινώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Κώστα Παπακώστα, στον οποίο είπε ότι επιθυμεί πολύ να παραστεί στην παρέλαση, αλλά αυτό ίσως δεν καταστεί δυνατό λόγω των ελλαδικών εκλογών. Σκέψεις για την παρουσία άλλου στελέχους από την Ελλάδα στην παρέλαση εγκαταλείφθηκαν.

Το κυριάρχο στοιχείο της παρέλασης.

Κυρίαρχο στοιχείο στην παρέλαση θα είναι η κυπριακή και ελληνική σημαία. Τα σύμβολα, δηλαδή, του κράτους και του έθνους. Η εθνική σημαία, σύμφωνα με τη διεύθυνση ιστορίας του ΓΕΕΦ, εξυπηρετεί την ανάγκη των Κυπρίων να προσδιορίσουν ιδεολογικά την ύπαρξή τους. Από τα πεζοπόρα τμήματα θα προηγηθεί η διέλευση του τμήματος των δοκίμων αξιωματικών με τις κυπριακές σημαίες. Ο κάθε δόκιμος αξιωματικός θα κρατεί ανυψωμένη την κυπριακή σημαία, το σύμβολο του κράτους της Κύπρου, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Η χώρα μας είναι θύμα επιδρομής της Τουρκίας και ένα μέρος της επικράτειας κατέχεται παράνομα από δυνάμεις κατοχής της Τουρκίας. Η Ε/Φ, το δόρυ και η ισχύς της Κύπρου, θα στείλει εν μέσω συνομιλιών σαφές μήνυμα ότι είναι εδώ και φυλάει Θερμοπύλες. Ισχυρή δύναμη αποτροπής και παράγοντας σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή.

Ο στρατός μας δεν διαλύεται ποτέ.

Οι νέοι και οι νέες της Κύπρου, στην παρουσία των ξένων διπλωματικών αποστολών, θα εκπέμψουν την εικόνα, όπως μας ανέφερε άτομο της Ε.Φ., ότι η Κύπρος, χώρα μέλος της Ε.Ε., δεν μπορεί να απογυμνωθεί από τις δικές ένοπλες δυνάμεις. Θέση των πολιτικών κομμάτων είναι ότι η αποστρατιωτικοποίηση αφορά τις ξένες δυνάμεις και όχι τον νόμιμο στρατό της Δημοκρατίας. Με αυτές τις δυνάμεις η χώρα μας θα παρελάσει και στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, θα συμμετάσχει στην ΚΕΠΠΑ και θ’ αναλάβει το ρόλο της σε κρίσεις και στην Έρευνα και Διάσωση στην περιοχή.

Οι επιτελείς επισημαίνουν ότι το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων απογειώνεται όταν η Κύπρος πιστεύει στην ύπαρξή της και αποκτά νόημα και σκοπό η μεγάλη θυσία των παιδιών της Κύπρου να υπηρετούν την πατρίδα για ένα μακρύ διάστημα 24 μηνών και ακολούθως στην εφεδρία μέχρι τη μέση ηλικία τους.

Όλα αυτά τα χρόνια οι θυσίες, τα έξοδα και οι προσπάθειες δεν μπορεί να πάνε χαμένα. Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη ν’ αντέξει μέχρι ν’ ανατείλουν καλύτερες συγκυρίες για να διεκδικήσει την απελευθέρωσή της. Ο Υπουργός Άμυνας ήταν ξεκάθαρος μιλώντας προς τα στελέχη της Ε/Φ, ότι οφείλουν να εκπαιδεύουν το στράτευμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανεξάρτητα από τα τεκταινόμενα στο πολιτικό πεδίο. «Ενόσω η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο με στρατό κατοχής», είπε ο Υπουργός, «η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να εξοπλίζεται και να αναπτύσσει τις αμυντικές της δυνατότητες για να μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα».

Καλοί γνώστες των στρατιωτικών δεδομένων στην περιοχή επισημαίνουν ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ακόμη κι αν δεν υπήρχε κατοχή, επιβάλλει τη διατήρηση ισχυρών και αποτρεπτικών ενόπλων δυνάμεων. Με τα σημερινά δεδομένα, επισημαίνουν, η ισχύς του στρατεύματος εξισούται κατ’ αναλογίαν με την κυριαρχία της χώρας. Στην πατρίδα μας αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκονται 50 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες με ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό και η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει την κατοχή ως σταθεροποιητική παρουσία στο ΝΑΤΟ. Από την ισχύ της Εθνοφρουράς, επισημαίνουν στρατιωτικοί κύκλοι, μειώνεται και ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και όλοι βλέπουν την Κύπρο με διαφορετικό μάτι.

Η συμβολή της κυπριακής σημαίας.

Για πολλά χρόνια στον τόπο μας υπήρχε σύγχυση για την αξία του κρατικού συμβόλου. Σήμερα είναι ξεκάθαρο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το σύμβολό της κρατούν τη χώρα ζωντανή στα ελεύθερα κράτη του κόσμου. Διατηρούν την αξιοπρέπεια του κυπριακού Ελληνισμού και είναι βάση αγώνα για εκδίωξη των εισβολέων. Η κυπριακή σημαία, βάσει της διεύθυνσης ιστορίας του ΓΕΕΦ, αποτελεί το σύμβολο του κράτους της Κύπρου από το 1960. Ο τότε πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος, Φαζίλ Κουτσιούκ, αποδέχτηκαν ένα σχέδιο κοινής αποδοχής με τον αποκλεισμό συμβόλων που είχαν άμεση σχέση με τις μητέρες πατρίδες, όπως τις αντιλαμβάνονται οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Αποκλείστηκε ο χριστιανικός σταυρός της ελληνικής σημαίας, η ημισέλινος της τουρκικής καθώς και χρωματισμοί τους, δηλαδή το κυανούν και το ερυθρό. Το τελικό σχέδιο με το χάρτη της Κύπρου πλαισιωμένο από δύο κλαδιά ελιάς σε χάλκινο φόντο προτάθηκε από το Νίκο Κρανιδιώτη και έγινε κοινά αποδεκτό. Λίγο αργότερα το χάλκινο χρώμα αντικαταστάθηκε με απόχρωση του κίτρινου. Κατά καιρούς έγιναν κι άλλες αισθητικές βελτιώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απευθείας συνομιλίες γίνεται λόγος ότι σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού συζητείται η μετεξέλιξη της κυπριακής σημαίας, όπου ο χάρτης της Κύπρου σε πορτοκαλί χρώμα θα περιβάλλεται από τα 12 πρώτα αστέρια της Ε.Ε.

Με τις τελευταίες ξεκάθαρες θέσεις των κομμάτων στο θέμα της Ασφάλειας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει υποχρέωση να θέσει στις συνομιλίες την ανάγκη η χώρα να διατηρήσει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μετά τη λύση. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς για τα στρατιωτικά θέματα, θα διευκολύνει τον ξένο παράγοντα στην προσέγγισή του για το θέμα Ασφάλειας. Διαφορετικα δημιουργείται κενό στην περιοχή και η Τουρκία θα συνεχίσει να επιχειρηματολογεί ότι επιβάλλεται η στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου έχει τη σημασία της και είναι άκρως επικίνδυνη η θέση όσων αφελώς ομιλούν περί διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Πέτρο Τσαλικίδη, στην παρέλαση θα παρουσιαστεί εν τίνι μέτρο η δουλειά η οποία γίνεται στις ένοπλες δυνάμεις. Οι ειδικοί επί του θέματος αντιλαμβάνονται από χίλιες δυο λεπτομέρειες πόσο ποιοτική είναι η εκπαίδευση και σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα μέσα που, αν χρειαστεί, θα μπορέσουν ή όχι να προσφέρουν αξιόπιστη άμυνα.

Για άλλη μια φορά στην παρέλαση θα είναι απούσα η Ελληνική Αεροπορία λόγω των γνωστών προσεγγίσεων να μη διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών και να μη φανεί ότι η Ελλάδα ποδηγετεί την Κύπρο. Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκική Αεροπορία με παραβάσεις και παραβιάσεις στο FIR Λευκωσίας και στον κυπριακό εναέριο χώρο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι το αφεντικό της περιοχής.

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ / ΣΗΜΕΡΙΝΗ

7 thoughts on “Με…μήνυμα η παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

 1. Εχω ορισμένα σχόλια πάνω στο κείμενο του κυρίου Παλληκαρίδη.

  1. Δεν καυτηριάζει καθόλου την γελοία άποψη του Μεϊμαράκη ότι δεν μπορεί να παραστεί στην παρέλαση λόγω των εκλογών!!!! Παράλληλα δεν καυτηριάζει ούτε την αποσία τουλαχιστον αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης!!!

  2. Το ΓΕΕΦ κάνοντας σαφώς το χρεός του αναφέρει σε ανακοινωσή του ότι θα φέρεται από τα σώματα εκτός της Κυπριακής και η Ελληνική σημαία που προσδιορίζει την εθνικότητα των Κυπρίων.
  Οπως θα δούμε παρακάτω ο κ. Παλληκαρίδης την αγνοεί επιδεικτικά!!!

  3. Υπάρχει η επίκίνδυνη δήλωση του Υπουργού Αμυνας της Κύπρου ότι «Ενόσω η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο με στρατό κατοχής, η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να εξοπλίζεται και να αναπτύσσει τις αμυντικές της δυνατότητες για να μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα». Δηλαδή αν αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός τι θα γίνει; Η Κύπρος θα μείνει ανυπεράσπιστη; Η Ε.Φ. θα διαλυθεί;

  4. Παρακάτω ο κ. Παλληκαρίδης μας δίνει μια εξιστόρηση της δημιουργίας της Κυπριακής σημαίας, η οποία είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους.
  «Ο τότε πρόεδρος, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, και ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος, Φαζίλ Κουτσιούκ, αποδέχτηκαν ένα σχέδιο κοινής αποδοχής με τον αποκλεισμό συμβόλων που είχαν άμεση σχέση με τις μητέρες πατρίδες, όπως τις αντιλαμβάνονται οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Αποκλείστηκε ο χριστιανικός σταυρός της ελληνικής σημαίας, η ημισέλινος της τουρκικής καθώς και χρωματισμοί τους, δηλαδή το κυανούν και το ερυθρό.» Αυτές τις υποχωρήσεις πάντα κατα την γνώμη μου πληρώνει ακόμα και σήμερα η Κύπρος.

  Φυσικά ο Χριστόφιας τις πάει ακόμα πιο πέρα με αφελληνισμό στην παιδεία κλπ.
  Το γελοίο του πράγματος έγκειται επίσης στο ότι λες και πρόκειται για φανέλα ομάδος!! επίκειται λέει, η αλλάγή πάλι της σημαίας αντικαθιστώντας τα κλαδια με τα αστέρια της Ε.Ε.!!!! Κάτι δηλαδή όπως με την Σκόντα Ξάνθης η οποία ήταν ερυθρόλευκη ομάδα κι όταν την αγόρασε η Σκόντα (η οποία είχε πρασινόασπρα σήματα) άλλαξε φανέλλες και χρώματα και οι φίλαθλοι έμειναν να κοιτούν τα κασκώλ τους…. Πάρτε το χαμπάρι μία είναι η Σημαία η Ελληνική. Βάλτε και το νησί στο κέντρο του σταυρού κι εχουμε την προαιώνια σημαία της Κύπρου μας… τα άλλα όλα είναι για να χαροποιείται τους Τούρκους….αυτό είναι ραγιαδισμός.
  Δηλαδή φανταστείτε να έλεγαν στον Κολοκοτρώνη οι Τούρκοι «βάλε ένα ουδέτερο λάβαρο και όχι την ελληνική σημαία και σταματάμε τον πόλεμο» Τί άραγε θα απαντούσε;

  5. Κατόπιν αναφέρει ο κ. Παλληκαρίδης ότι είναι αφελείς όσοι λένε ότι ο Χριστόφιας και η κυβέρνησή του αφοπλίζουν την Κύπρο και καταργούν σταδιακά την Εθνική Φρουρά.

  Κύριε Παλληκαρίδη αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα στελέχη της Ε.Φ. τα λένε. Σε άλλο κόσμο ζείτε ή το κάνετε επίτηδες. Προ λίγων μηνών διαμαρτυρήθηκαν στελέχη της ΕΦ ότι δεν αγοράζονται νέα πυρομαχικά με αποτέλεσμα την τεράστια έλλειψη, η οποια και τους αναγκάζει να σταματούν τις ασκήσεις!!! Επίσης κλείνουν στρατόπεδα, φυλάκια αποδυναμώνονται ή και καταργούνται, τιμωρούνται εκπαιδευτές επειδη έβαζαν τους φαντάρους να λένε πατριωτικά ελληνικά τραγούδια!!!!!! Εσας όλα αυτά σας φαίνονται ότι στηρίζουν την Ε.Φ.;

  6. Δεν βλέπω να εκφέρεται άποψη ούτε για το θέμα της απουσίας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Την ίδια στιγμή μόνος σας λέτε ότι η Τουρκική αεροπορία θα παραβιάζει προκλητικά τον κυπριακό εναέριο χώρο. Δείξτε λίγη ανδρεία κ. Παλληκαρίδη (προφανώς δεν έχετε καμμία σχέση με τον ήρωα Ευαγόρα) στηλιτεύστε την ανθελληνική στάση της Ελληνικής κυβερνησης να μην στείλει ελληνικά μαχητικά που τόσο χαροποιούν τους αδερφούς μας Κυπρίους. Μα τι θέλετε επιτέλους να κάνετε από κάτω παρέλαση και πάνω από τα κεφάλια σας στους αιθέρες να περνούν σε παραταξη τα τουρκικά μαχητικά εξευτελίζοντας και καταρρακώνοντας το φρόνημα του Κυπριακού Ελληνισμού; Ε βέβαια αυτό θέλει κι ο Χριστόφιας. Γιατί αν πραγματικά ήθελε το καλό των Ελληνων της Κύπρου θα ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ από την Ελληνική Κυβέρνηση την αποστολή αεροσκαφών…. Ομως τον βολέυει η απαξίωση της ΕΦ και η απογοήτευση των Κυπρίων αδερφών μας.

  Αδέρφια μου Κύπριοι το κυπριακό Υπουργείο Αμυνας θα πρέπει να μετονομαστεί σε Υπουργείο Επίθεσης και Απελευθέρωσης μεχρι την τελική λύση της κατοχής, που είναι η ένοπλη, βίαιη διάλυση του Τουρκικού Στρατού κατοχής.
  Η Κύπρος πρέπει να διακηρύξει στα πέρατα της Οικουμένης ότι από εδώ και στο εξής η στάση της προς την Τουρκία θα είναι επιθετική και με την στήριξη της Ελλάδος θα επιζητεί πάντα την στρατιωτική και διπλωματική ευκαιρία να πέταξει τους Τούρκους στην θάλασσα.

  Αλλά ξέχασα, παρασύρθηκα για μια στιγμή νόμιζα ότι βρισκόμουν στα βουνα του Μωριά με τους κλέφτες που αποφάσισαν με λίγα λιανοτούφεκα και γιαταγάνια να τα βάλουν με την Οθωμανική αυτοκρατορία.

  Χριστόφια μπορεις να συνεχίσεις το ανίερο έργο σου και να ακούς τον τσαμπουκά του Ερντογάν » το θέμα των τούρκων εποίκων λύθηκε. Ειναι πλεον πολίτες της ΤΔΒΚ» κι εσυ να τον παρακαλάς να το ξανασκεφτεί και να του λες πως έτσι δεν θα μπεί ποτέ στην Ε.Ε…….Τι λες μωρέ και χ….ε ο Τούρκος για την Ε.Ε.
  Α ρε υπόδουλε ραγιά………κάτσε εσύ και κράτα το λάβαρο που σου έδωσε ο Κιουτσούκ (λες και γι αυτό έδωσαν την ζωή τους τα παιδιά της ΕΟΚΑ) και βλέπε την Κερύνεια σε καρτ-ποστάλ.

 2. Φιλε Θανο δεν σε ξερω αλλα πραγματικα,ειπες πραγματα σωστα.
  Σου ευχομαι να συνεχισεις να σκεφτεσε ετσι και μακαρι και ολοι οι κυπριοι.

  με εκτιμηση
  Ioullianos.

 3. Καλησπέρα.

  Στην Ελλάδα ασχολούμαστε ιδιαιτέρως με τη Κύπρο και με το Κυπριακό ζήτημα. Καλά κάνουμε, δεν λέω το αντίθετο.

  Ωστόσο εγώ έχω μία και μοναδική απορία:

  Η πλειοψηφία των Ελλήνων Κυπρίων πολιτών επιθυμεί την ένωση με την Ελλάδα ή όχι;

  Δεν συζητώ αν είναι στη παρούσα φάση εφικτή. Εννοώ αν θέλουν την ένωση ή όχι.

 4. Ο Μεϊμαράκης τελικά πήγε στην παρέλαση από ότι ξέρουμε. Φυσικά κάρφωσε και τον Χριστόφια εμμέσως λέγοντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις κοινες ασκήσεις Ελλάδας – Κύπρου που έχουν διακοπεί…ότι αυτό ήταν απαίτηση της Κυπριακής κυβέρνησης!!!

  Οπως πάντα ο λόγος του Χριστόφια ήταν εκτός τόπου και χρόνου.
  http://koukfamily.blogspot.com/2009/10/blog-post_01.html

  Λουκά φίλε μου το ερωτημά σου είναι κάιριο. Ισως όμως θα επρεπε να απευθυνθεί και στους πολιτικούς της Κύπρου. Η απάντηση τους θα μας διαφώτιζε αρκετά για την μακρόπνοη πολιτική που σκεφτονται….

  Οι πολίτες (πολύ εκ των οποίων ζούνε ακόμα) απάντησαν με το δημοψήφισμα του 1955 (αν δεν κάνω λάθος) οπου η Ενωση πήρε 96%!!!

  Πιστεύω ακράδαντα ότι και τώρα αν γινόταν θα ξεπερνουσε το 70%.

 5. του Δημήτρη Στεργιούλη

  Επίτιμου Διευθυντή

  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου

  «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

  Το Φεβρουάριο του 1957, το κακουργιοδικείο των Άγγλων αποικιοκρατών στη Λευκωσία καταδίκασε σε θάνατο τον έφηβο αγωνιστή της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

  Το παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε ο Παλληκαρίδης ήταν η συνειδητή άρνησή του να αναγνωρίσει τη δεσποτεία των Άγγλων στο νησί του, την οποία και πολέμησε με τη γραφίδα και το όπλο.

  ΄Οσον αφορά στο ότι ο Παλληκαρίδης κατά τη σύλληψή του μετέφερε ένα γρασαρισμένο οπλοπολυβόλο Μπρεν , γύρω από το οποίο στοιχειοθετήθηκε το σε βάρος του κατηγορητήριο από τους αποικιοκράτες , είναι θέμα που δεν αντέχει στη βάσανο της κριτικής και είναι καταγέλαστο το γεγονός ότι αυτό στάθηκε αφορμή και αιτία για να σταλεί στο θάνατο ένας έφηβος, που δεν πρόλαβε καν να λογιστεί νέος.

  Και ο μεν νόμος –παρά την παγκόσμια κατακραυγή-«ακολούθησε την πορεία του» και ο Παλληκαρίδης απαγχονίστηκε τα μεσάνυχτα της 13ης προς την 14η Μαρτίου του 1957 στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας.
  Σημαιοφόρος της παγκόσμιας κατακραυγής για την καταδίκη του Παλληκαρίδη σε θάνατο, αλλά και της οικουμενικής εκστρατείας για να δοθεί χάρη στον έφηβο επαναστάτη ήταν ο Αμερικανός Βουλευτής της πολιτείας Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Foulton .

  Δυστυχώς τις εκκλήσεις της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο, καθώς και την έκκληση σαράντα βουλευτών του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας, η βασίλισσα Ελισάβετ τις προσπέρασε ασυγκίνητη . Και για να φανταστείτε το μέγεθος της αναλγησίας , όχι μόνο αρνήθηκε να δώσει χάρη στον έφηβο αγωνιστή , αλλά αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του πατέρα του εθνομάρτυρα ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ, να του παραδοθεί η σορός του παιδιού του , για να ταφεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του λαού μας και της πίστης μας.

  Και αφού ο «άνομος νόμος» της αγγλοκρατίας έπρεπε να πάρει το δρόμο του ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ τον βάδισε όρθιος και περήφανος, ανυποχώρητος και αταλάντευτος από τις αρχές του πατριωτικού του καθήκοντος. Στάθηκε απτόητος κι ατάραχος κάτω από το ικρίωμα. Κοίταξε κατάματα το θάνατο κι εκείνος χαμήλωσε το βλέμμα του. Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ πέρασε στο πάνθεο των ηρώων, των αθανάτων του Έθνους των Ελλήνων ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο και έκτοτε παραμένει και θα παραμείνει στο διηνεκές παγκόσμιο σύμβολο λευτεριάς. Σύμβολο κάθε ελευθερόφρονα ανθρώπου και κάθε καταπιεζόμενου λαού.

  Η αγχόνη του Παλληκαρίδη έγινε σταυρός και σημάδι που θα καθοδηγεί όχι μόνο την ελληνική, αλλά την παγκόσμια νεολαία στο δρόμο του καθήκοντος, στο δρόμο του χρέους προς την Πατρίδα.

  Κι αν οι Άγγλοι αποικιοκράτες έχουν τη σφαλερή εντύπωση ότι με τη φυσική εξόντωση του ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ πέτυχαν και το θάνατό του «πλανώνται πλάνην οικτράν». Ο ΈΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα στην καρδιά κάθε Έλληνα, στην καρδιά κάθε πατριώτη όπου γης.

  Συμπληρώθηκαν κιόλας πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια από τον απαγχονισμό του Παλληκαρίδη. Κι όμως ο μεγάλος στην ψυχή και στο φρόνημα ΕΚΕΙΝΟΣ έφηβος, ο οραματιστής και τραγουδιστής της λευτεριάς της Κύπρου, ζει ανάμεσά μας . Πολλά από τα επαναστατικά και λυρικά του ποιήματα έχουν μελοποιηθεί, έγιναν τραγούδια, έγιναν πατριωτικά θούρια. Σχολεία, Στρατόπεδα, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Αθλητικά Σωματεία, Δρόμοι, Πλατείες, , σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε ελληνικές παροικίες του εξωτερικού φέρουν το όνομά του. Για την προσωπικότητά του έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες . Ο Παλληκαρίδης πέρασε στην αθανασία. Αποτελεί το σέμνωμα ενός ολόκληρου λαού. Παρέμεινε για πάντα έφηβος. Τι λένε λοιπόν πέθανε; Ο Παλληκαρίδης δεν πέθανε. Δεν πέθανε ο αετός. ΖΕΙ, ΖΕΙ, και θα ΖΕΙ για να μας καθοδηγεί .
  ΄ Τα χρόνια πέρασαν. Και ως αδυσώπητος που είναι ο χρόνος άφησε τα χνάρια του αυλακώνοντας και το πρόσωπο της «μεγάλης άνασσας», της Ελισάβετ, η οποία διάγει ήδη την όγδοη δεκαετία της ζωής της και οσονούπω θα κληθεί και η ίδια από τον Παντεπόπτη Κύριο να πληρώσει » το κοινόν για όλους τους ανθρώπους χρέος».

  Πώς θα παρουσιαστεί ενώπιον του Θεού και τι είδους απολογία θα δώσει, για το πώς και γιατί δεν έστερξε να δοθεί χάρη στον Παλληκαρίδη, αλλά συναίνεσε να κοπεί το νήμα της ζωής του πάνω στο άνθος της ηλικίας του, είναι δική της υπόθεση. Και ούτε γράφεται τούτο το άρθρο γι’ αυτό το λόγο. Αλλού αποσκοπεί και καταγράφω το πού.
  Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των ημερών μας, που δεν έχω λόγους να πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, το φετινό καλοκαίρι θα γίνουν στο Πόρτο Χέλι οι γάμοι του Νικόλαου, γιου του έκπτωτου βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου, και σ΄ αυτούς θα παραβρεθεί και η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ.
  Το γεγονός ότι η Βασίλισσα των Άγγλων αρνήθηκε να χαρίσει τη ζωή σε ένα δεκαεννιάχρονο παιδί του Λαού μας ( κομμάτι του λαού μας είναι ο Κυπριακός Ελληνισμός), που αγωνιζόταν «παντί σθένει» για τη λευτεριά της Πατρίδας του, και λαμβανομένου υπόψη ότι ο θάνατος αυτού του παιδιού στέρησε από τα Ελληνικά Γράμματα, αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία , μια πολλά υποσχόμενη ποιητική προσωπικότητα, γνωστού δε όντως ότι το Πόρτο Χέλι, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας συγκαταλέγεται στις περιοχές της Πατρίδας μας με ανεκτίμητη προσφορά στον υπέρ της Ελευθερίας της Ελλάδας Αγώνα και αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού, θα πρέπει να οδηγήσει τον κ. Δήμαρχο Κρανιδίου, Δημοτικό Διαμέρισμα του οποίου αποτελεί το Πόρτο Χέλι, στην άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του και για τους ανωτέρω λόγους να κηρύξει τη βασίλισσα των Άγγλων ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Δήμο Κρανιδίου. Ειρήσθω εν παρόδω ότι στην ανωτέρω απόφαση θα πρέπει να δοθεί ευρεία δημοσιότητα για να καταδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι «ο πολύπαθος λαός μας ακουμπά με δέος και σεβασμό στα κόκαλα και τα δάκρυα των εθνομαρτύρων μας και των ηρώων μας» και σε καμία των περιπτώσεων δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα σε βέβηλους λεηλάτες των Ιερών και Οσίων της Φυλής μας , όποιοι κι αν είναι αυτοί, να οδηγούν στην αγχόνη αμούστακα παλικάρια μας, που το μόνο τους έγκλημα ήταν ο αγώνας για την αποτίναξη του δυνάστη «για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά»
  «

 6. ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

  Του Δημήτρη Στεργιούλη
  Επίτιμου Διευθυντή
  2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου
  «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ»

  Γεννήθηκα και έζησα τα παιδικά μου χρόνια στα Βραγκιανά των Θεσσαλικών Αγράφων, χωριό κακοτράχαλο και άγονο , δύσβατο και δυσπρόσιτο με τα σπίτια του σκορπισμένα σε πλαγιές και γούπατα, σε ραχούλες και ισιώματα, σε λαγκαδιές και ξέφωτα, σε λογγές και διάσελα.
  Στο Σχολείο του χωριού μου έμαθα και τα πρώτα γράμματα σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς. Όταν γράφτηκα στην Πρώτη Δημοτικού , το Σεπτέμβρη του 1952, δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε δύο χρόνια από τη λήξη του εμφύλιου σπαραγμού. Η φτώχεια και η δυστυχία μάστιζε το χωριό μου.
  Κι όμως εκείνα τα δύσκολα , αλλά όμορφα μαθητικά χρόνια, τα αναπολώ με βαθιά συγκίνηση σήμερα. Νοσταλγικά θυμάμαι τη σχολική χρονιά 1956-1957, που ήμουν μαθητής της Πέμπτης τάξης στο Σχολείο της γενέτειράς μου. Ήταν η χρονιά που ήρθε νεοδιόριστος δάσκαλος στο χωριό μας, νεαρός στην ηλικία, λιγνός , καλοσυνάτος με βλέμμα σπινθηροβόλο και διαπεραστικό.
  Εκείνος ο δάσκαλος μάς συνέπαιρνε με τη διδασκαλία του. Μιλούσε κατ’ ευθείαν στην ψυχή μας.. Κάθε ημέρα εύρισκε το χρόνο να μας κάνει Ιστορία και μας μιλούσε για τους προγόνους μας , τους ήρωες και τους μάρτυρες του έθνους μας. Μας μιλούσε με πάθος για τον Ελληνικό Κυπριακό Λαό που αγωνιζόταν ηρωικά την εποχή εκείνη μέσα από τις τάξεις της θρυλικής Ε.Ο.Κ.Α. για να αποτινάξει το ζυγό της αγγλοκρατίας.
  Μας μιλούσε για το Μακάριο και τον Κυπριανό και τα μάτια του σπίθιζαν Τους προσομοίαζε με τον Παπαφλέσσα , τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και το Γερμανό Καραβαγγέλη. Μας έκανε λόγο για το Διγενή και τα στήθη του φούσκωναν από περηφάνια. Ανδρούτσο της Κύπρου τον αποκαλούσε. Τα παλληκάρια της Ε.Ο.Κ.Α. τα παρομοίαζε με εκείνα του Κατσαντώνη, του Καραϊσκάκη και του Μπουκουβάλα, περίσημων και θρασυκάρδιων κλεφτών, που στα χρόνια της τουρκοκρατίας έδρασαν και στην περιοχή του χωριού μας.
  Εκείνος ο δάσκαλος έφερε και το πρώτο ραδιόφωνο στο χωριό μας, που λειτουργούσε με μια μεγάλη μπαταρία . Το ραδιόφωνο το είχε εγκατεστημένο στο δωματιάκι που είχε το διδακτήριο του Σχολείου μας από κατασκευής προορισμένου για κατοικία του δασκάλου.
  Το ραδιόφωνο εκείνο έσπασε την απομόνωση του χωριού μου. Μαθαίναμε τι γινόταν στον «έξω κόσμο», όπως έλεγαν οι συγχωριανοί μου. Αλλά δεν ήταν και λίγες οι φορές που χρησιμοποιήθηκε το ραδιόφωνο και ως ψυχαγωγικό μέσο για εμάς τα σχολιαρούδια.
  Ο δάσκαλός μας γνώριζε τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά και τις ώρες που το ραδιόφωνο θα έβαζε δημοτικά τραγούδια .Τότε άνοιγε το παράθυρο του δωματίου του, μεγάλωνε την ένταση του ραδιόφωνου , βγαίναμε στο προαύλιο πιανόμασταν χέρι-χέρι κι ο δάσκαλος μας μάθαινε να χορεύουμε στους ρυθμούς του Τσάμικου, του Καλαματιανού και του Συρτού.
  Τα κλέφτικα τραγούδια συνέπαιρναν το δάσκαλό μας. «Είναι τραγούδια της λεβεντιάς και της παλικαριάς» μας έλεγε ∙ «είναι τραγούδια ηρωικά». Και δεν παρέλειπε να μας τονίζει κάθε φορά ότι ο τόπος μας γέννησε πολλούς ήρωες κι αν χρειαστεί θα ξαναγεννήσει άλλους τόσους κι ακόμα περισσότερους . .
  Κάθε φορά που μιλούσε ο δάσκαλός για την Ιστορία μας, τους ήρωές μας και τους μάρτυρες της πίστης μας κρεμόμουν από τα χείλη του. Τα πατριωτικά του κηρύγματα με έθελγαν, τα απομνημόνευα με καταπληκτική ευχέρεια και εβδομάδες αργότερα ήμουν σε θέση να τα ανασύρω αυτολεξεί από τη μνήμη μου.
  Και σήμερα ακόμη θυμάμαι αυτούσια ολόκληρα κομμάτια από τα πατριωτικά κηρύγματα του δασκάλου μου. Φαίνεται ότι η παρέλευση πενήντα δυο χρόνων δεν μπόρεσε να τα εξαλείψει από τη μνήμη μου.
  Στις αρχές του Δεκέμβρη του ΄56 ο δάσκαλος μάς ανακοίνωσε ότι θα πρέπει το Σχολείο μας να γιορτάσει τη φετινή χρονιά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 μεγαλοπρεπώς. Γι’ αυτό επιβάλλεται από τώρα να αρχίσουμε την προετοιμασία.
  Θα ανεβάσουμε επί σκηνής δύο πατριωτικά θεατρικά έργα Το ένα έχει σχέση με τη μάχη της Αλαμάνας και το άλλο με το αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. Και χωρίς να χάσει χρόνο κάλεσε στην έδρα του το μαθητή της Στ΄ τάξης Σ.Μ. και του είπε. «Πάρε αυτό το βιβλίο και όπου συναντάς το όνομα «Διάκος» θα γράφεις στο τετράδιό σου το κείμενο που ακολουθεί. Θα σταματάς το γράψιμο όταν συναντάς άλλο όνομα και θα ξαναρχίζεις να γράφεις όταν συναντάς πάλι το όνομα «Διάκος» . Αυτόν τον τρόπο γραψίματος θα ακολουθήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου. Κάθισε τώρα και μέχρι αύριο το πρωί θα πρέπει να έχεις τελειώσει το γράψιμο και να φέρεις το βιβλίο στο Σχολείο».
  Μετά ο δάσκαλος φώναξε το όνομά μου. Σηκώθηκα από το θρανίο και τον πλησίασα. « Εσύ θα υποδυθείς το Χάρτιγκ. Ό,τι είπα στο Σωτήρη. ισχύουν και για σένα . Εξηγήσεις και διευκρινίσεις δε χρειάζεσαι. Πάρε τώρα το βιβλίο και κάθισε»..
  Σε δυο εβδομάδες είχαμε γράψει τους ρόλους μας. Στους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης που δεν θα συμμετείχαν στα θεατρικά έργα ο δάσκαλος ανάθεσε ποιήματα. Η εντολή που μας έδωσε ρητή , άγραφος νόμος θα μπορούσε να πει κανείς. Θα έπρεπε μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων να μάθουμε «απ’ έξω και ανακατωτά» τους ρόλους μας.
  Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές τελείωσαν, το σχολείο άρχισε την επαναλειτουργία του, ο δάσκαλος μάς ανακοίνωσε ότι κάθε Δευτέρα-Τετάρτη και Παρασκευή και με το πέρας των μαθημάτων οι μαθητές της Ε΄ τάξης θα παραμένουν στο διδακτήριο για να κάνουμε τις πρόβα. Τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας θα παρέμειναν για πρόβα οι μαθητές της Στ΄.
  Οι ημέρες περνούσαν. Φθάσαμε στα τέλη Φεβρουαρίου και με το δάσκαλό μας σε θέση σκηνοθέτη η θεατρική μας απόδοση ήταν καταπληκτική. Μπήκαμε στο Μάρτη και στην όλη διαδικασία είχαν εμπλακεί και οι γονείς μας, που έπρεπε να φροντίσουν για τις στολές που θα φορέσουμε.
  Ξημέρωσε η 14η Μαρτίου 1957. Ξύπνησα πρωί και ετοιμάστηκα για το Σχολείο. Το σπίτι μου ήταν έξω από το χωριό στην τοποθεσία Μάντζερες και για να φτάσω στο Σχολείο χρειαζόμουν μισή και πλέον ώρα.
  Πέρασα από την τοποθεσία Σταυρός κι εκεί περίμενα τα παιδιά που έμειναν στο συνοικισμό Ραΐνιστα. Κι όταν αυτά κατέφθασαν συνεχίσαμε την πεζοπορία μας για το Σχολείο. Σε λίγα λεπτά βρισκόμασταν στο εξωκλήσι του Αϊ-Νικόλα, ακριβώς απέναντι από το χωριό, οπότε άρχισε να χτυπά πένθιμα η καμπάνα του Αϊ-Δημήτρη.
  Κοντοσταθήκαμε για λίγο για να σκεφτούμε ποιος χωριανός μας πέθανε . Επειδή ο καθένας μας έλεγε όποιο όνομα του κατέβαινε αντιληφθήκαμε ότι κάθε περαιτέρω σκέψη θα επιμήκυνε το χρόνο μετάβασής μας στο Σχολείο και υπήρχε πιθανότητα να φτάσουμε σ’ αυτό καθυστερημένα. Κι αν θα άρχιζε το μάθημα ο δάσκαλος θα μας μάλωνε.
  Γι’ αυτό επιταχύναμε το βηματισμό μας και βρισκόμασταν στο σχολικό προαύλιο την ώρα που χτυπούσε το κουδούνι .
  Παραταχθήκαμε κατά τάξη και τριάδες, έγινε η πρωινή προσευχή και με την ολοκλήρωσή της ο δάσκαλός μας δεν έδωσε εντολή να περάσουμε στην αίθουσα, αλλά μας ανακοίνωσε ότι «εν παρατάξει» θα πάμε στον Αϊ- Δημήτρη, καθεδρικό Ναό του χωριού μας .Η απόσταση του Ναού από το Σχολείο μικρή, γι’ αυτό φθάσαμε εκεί πολύ γρήγορα.
  Ο Ιερέας του χωριού μας, ο σεβάσμιος παπα-Ματθαίος και η γιαγιά η Σαββούλα η εκκλησάρισσα (νεωκόρος) μας περίμεναν έξωθεν του Ναού στα πέτρινα πεζούλια καθισμένοι.
  Εισήλθαμε στο Ναό. Ο δάσκαλος ανέβηκε στο στασίδι του ψάλτη και ο παπα-Ματθαίος μπήκε στο Ιερό. Φόρεσε το πετραχήλι του, είπε το «Ευλογητός ο Θεός ημών…», πήρε το θυμιατό , στάθηκε στο μέσον της Ωραίας Πύλης και άρχισε να αναπέμπει επιμνημόσυνη δέηση για ανάπαυση της ψυχής «του δούλου του Θεού Ευαγόρα».
  Αντιλήφθηκα αμέσως ότι ο άνθρωπος που πέθανε λεγόταν Ευαγόρας. Για τον Ευαγόρα λοιπόν χτυπούσε πένθιμα η καμπάνα του χωριού μου. Πρώτη φορά άκουγα τέτοιο όνομα. Όσο όμως κι αν βασάνιζα το μυαλό μου δε μπορούσα να εντοπίσω συγχωριανό μου με αυτό το όνομα.
  Η απορία μου έμελλε να λυθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και πριν ο Ιερέας πει το «Δι’ ευχών» ο δάσκαλος, σκυθρωπός και φανερά στενοχωρημένος , ανέβηκε μέχρι το δεύτερο ξύλινο σκαλοπάτι του δεσποτικού θρόνου, όπου και στάθηκε. Για δευτερόλεπτα αγκάλιασε με το βλέμμα του όλους τους μαθητές του και ύστερα άρχισε το λόγο του.
  Πύρινος ο λόγος του φλογερού εκείνου δάσκαλου. Θυμάμαι, λες και ήταν χθες , πως άρχισε την ομιλία του.
  « Αγαπητά μου παιδιά,
  Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον ιερό τούτο χώρο για να προσευχηθούμε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του 18/χρονου μαθητή του Ελληνικού Γυμνασίου της Πάφου Ευαγόρα Παλληκαρίδη., που κρέμασαν οι δόλιοι και καταχθόνιοι ‘ Αγγλοι αποικιοκράτες τα μεσάνυχτα της χθες προς σήμερον στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας , της πρωτεύουσας της Κύπρου μας, με εντολή του αιμοσταγούς τυράννου , του ξετσίπωτου εγκληματία Χάρτιγκ..
  Την εκτέλεση του μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη γνωστοποίησε στο Πανελλήνιο σήμερα το πρωί ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών»
  Όταν άκουσα από το στόμα του δασκάλου μου ότι ο Χάρτιγκ είναι ξετσίπωτος εγκληματίας και ότι αυτός έδωσε εντολή για να κρεμάσουν το μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη κρύος ιδρώτας με περιέλουσε. Τα γόνατά μου λύθηκαν, οι αρμοί του σώματός μου παρέλυσαν . Ένιωσα να χάνω το έδαφος κάτω από τα πόδια μου.
  Ο δάσκαλός μας συνέχιζε τον πύρινο λόγο του, αλλά εγώ δεν είχα το κουράγιο να τον παρακολουθήσω. Αποτραβήχτηκα σ΄ ένα στασίδι . Κάθισα, έσκυψα το κεφάλι , κάλυψα με τις παλάμες των χεριών μου το πρόσωπό μου και ξέσπασα σε κλάμα βουβό.
  Τα συναισθήματα που πλημμύριζαν το είναι μου ανάμεικτα. Ένιωθα μεγάλο πόνο για το θάνατο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και ταυτόχρονα απέραντη αγάπη για το πρόσωπό του, μίσος απύθμενο για το Χάρτιγκ και τους ΄Αγγλους αποικιοκράτες, ενοχές και αηδία για τον εαυτό μου , που αβασάνιστα, χωρίς προηγούμενη πληροφόρηση και περίσκεψη, δέχτηκα να υποδυθώ το ρόλο ενός ξετσίπωτου εγκληματία.
  Αυτές οι ενοχές με οδηγούσαν να σκέφτομαι πράξεις τολμηρές, αλλά δίσταζα να τις θέσω σε εφαρμογή, γιατί δεν μπορούσα να προβλέψω το είδος κα το μέγεθος των συνεπειών που θα επακολουθούσαν. Πίστευα όμως ότι αν το αποτολμούσα να υλοποιήσω τις σκέψεις, ανεξαρτήτως των όποιων συνεπειών, θα εύρισκα και πάλι την ψυχική μου ηρεμία.
  Από τις σκέψεις αυτές με απάλλαξε η αλλαγή του τόνου της φωνής του δασκάλου μου, «που στεντορεία τη φωνή», έκλεινε την ομιλία του με τούτα τα λόγια:
  «Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν πέθανε. Ζει. Και θα ζει για πάντα στις καρδιές των Ελλήνων». Ο Ιερέας είπε το «Δι’ ευχών των Αγίων πατέρων…» και επακολούθησε το ψάλσιμο του Εθνικού μας Ύμνου..
  Τέλος βγήκαμε από την εκκλησία και πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το Σχολείο, όπου θα συνεχιζόταν κανονικά το μάθημα Μετά βίας τα πόδια μου άντεχαν τη μεταφορά του σαρκίου μου το οποίο «δίκην σορού» εναπέθεσα στο θρανίο μου.. Ο δάσκαλος με πλησίασε και με τακτ με ρώτησε γιατί είμαι πελιδνός.. Πρώτη φορά άκουγα αυτή τη λέξη ∙ δεν γνώριζα τη σημασία της και ούτε ζήτησα να τη μάθω εκείνη τη στιγμή. Προφασίστηκα , όμως, ότι είμαι άρρωστος και ζήτησα την άδεια να φύγω για το σπίτι μου , η οποία μου χορηγήθηκε χωρίς περιστροφές.
  Η μάνα μου παραξενεύτηκε που με είδε να επιστρέφω τόσο νωρίς από το Σχολείο και ζήτησε να μάθει το λόγο. Δεν ξέρω τι μου ήρθε και της είπα ότι ήμουν αδιάβαστος και με έδιωξε ο δάσκαλος. Θυμωμένη μου απάντησε ότι καλά με έκανε.
  Πήγα και κάθισα στην κουζίνα μας . Εκεί πήρα τη μεγάλη απόφαση και την κράτησα μυστικό επτασφράγιστο..
  Οι ημέρες περνούσαν και χωρίς καλά-καλά να το καταλάβω φθάσαμε στην παραμονή της 25ης Μαρτίου. Αυτή την ημέρα δεν κάναμε μάθημα. Ασχοληθήκαμε με το σημαιοστολισμό του διδακτηρίου μας, καθαρίσαμε τα μονοπάτια του χωριού μας , ασβεστώσαμε τις τουαλέτες , φορέσαμε τις στολές εμείς που θα παίζαμε τα σκετς, να μας δει ντυμένους ο δάσκαλός μας , για να επισημάνει πιθανές ατέλειες στις φορεσιές μας , οι οποίες έπρεπε να διορθωθούν στην ώρα τους.
  Στο σχολείο μας ήταν και καμιά δεκαριά νοικοκυρές. . Άλλες σφουγγάριζαν, άλλες καθάριζαν τα τζάμια, άλλες σκούπιζαν , άλλες κρεμούσαν κουρτινάκια στα παράθυρα. Αργά το μεσημέρι τα πάντα είχαν τακτοποιηθεί.
  Ξημέρωσε η 25η Μαρτίου. Όλοι οι μαθητές είχαμε συγκεντρωθεί στο προαύλιο του Σχολείου την «κεκανονισμένην ώραν ». Χτύπησε το κουδούνι,. παραταχθήκαμε κατά τάξεις και σε τριάδες. Οι μαθητές της Στ΄ ξεκρέμασαν από τους τοίχους του διδακτηρίου τις εικόνες των ηρώων του 1821 . Έπρεπε να τις πάρουμε και αυτές στην εκκλησία για να λειτουργηθούνε, καθώς είπε ο δάσκαλος. Αυτό πρώτη φορά γινόταν στο χωριό μας και έκτοτε συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
  Προέκυψε όμως ένα πρόβλημα. Ο αριθμός των εικόνων των ηρώων ήταν μικρότερος από τον αριθμό των μαθητών της Στ. Το πρόβλημα λύθηκε δίκαια και αυτοστιγμεί από το δάσκαλό μας. Τις εικόνες θα τις έπαιρναν οι μαθητές της Στ που δεν είχαν συμμετοχή στο σκετς.
  Όταν φθάσαμε στην εκκλησία μείναμε κατάπληκτοι. Τέτοια κοσμοσυρροή δεν ξαναγνώρισε το χωριό μας. Ήρθαν άνθρωποι και από τα γειτονικά χωριά, έστω και αν χρειάστηκαν δυο ώρες ποδαρόδρομο.
  Όταν τελείωσε η Θεία λειτουργία ο δάσκαλός μας μίλησε στον κόσμο για την επανάσταση του 21 και έπλεξε το εγκώμιο των ηρώων μας.
  Κατά τις 11.30΄ τα πάντα ήταν έτοιμα για την έναρξη της σχολικής μας γιορτής. Ο κόσμος στις θέσεις του, η αυλαία της σκηνής κλειστή, οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης, που θα παρουσιάζαμε τα σκετς, ντυμένοι και στα παρασκήνια.
  Πέντε- έξι αγόρια , που αποφοίτησαν πριν από τρία χρόνια από το Σχολείο μας – τώρα βοσκούσαν τα κοπάδια των γονιών τους- « επιστρατεύτηκαν» από το δάσκαλό μας για βοηθητικές δουλειές ήταν κι αυτά στα πόστα τους. (δύο θα άνοιγαν την αυλαία τραβώντας κάτι σχοινιά και χωρίς να φαίνονται από τους θεατές και οι υπόλοιποι θα ανέβαζαν ή θα κατέβαζαν από τη σκηνή τα απαραίτητα κάθε φορά έπιπλα ή άλλα υλικά)
  Ανακοινώθηκε στον κόσμο ότι εντός ολίγων λεπτών οι μαθητές της Ε΄ τάξης θα παρουσιάσουν ένα θεατρικό πατριωτικό δράμα για την Κύπρο και την Ε.Ο.Κ.Α..
  Τα λεπτά περνούσαν και η αυλαία δεν άνοιγε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των συμμαθητών μου να ανέβω στη σκηνή.
  Ο ρόλος μου ήταν πρωταγωνιστικός . Συμμετείχα σχεδόν σε όλες τις σκηνές του έργου. Χωρίς τη δική μου παρουσία το έργο δεν μπορούσε να παιχθεί.
  Βλέποντας ο δάσκαλος ότι καθυστερεί το άνοιγμα της αυλαίας ήρθε στα παρασκήνια κι εκεί πληροφορήθηκε ότι υπαίτιος για την καθυστέρηση ήμουν εγώ. Με κοίταξε με ύφος αυστηρά και μου έδωσε εντολή να ανέβω αμέσως στη σκηνή Αφού αρνήθηκα να υπακούσω στην εντολή του, ο δάσκαλος άλλαξε τακτική. Το έριξε στα παρακάλια. Δυστυχώς όμως ήμουν αμετάπειστος.
  Στα παρασκήνια ήρθε και η μάνα μου «ευθύς ως επληροφορήθη τα καθέκαστα» και άρχισε τα παρακάλια. Μόνο μετάνοιες δεν μου έκανε. η καημένη.
  Με τα πολλά πείστηκα κι ανέβηκα στη σκηνή. Κάθισα στην πολυθρόνα που είχαν εκεί τοποθετήσει και για να ταιριάζει και στο βαθμό του «στρατάρχη» που έφερα την είχαν επενδύσει με μια φλοκάτη κατακίτρινη.
  Η αυλαία άνοιξε. Χωρίς κανένα δισταγμό σηκώθηκα από την πολυθρόνα έκανα μερικά βήματα, προχώρησα στο μπροστινό μέρος της σκηνής και με φωνή σταθερή είπα:
  «Εγώ ξετσίπωτος εγκληματίας σαν το Χάρτιγκ δε γίνομαι. Δεν θέλω να παίξω το ρόλο του Χάρτιγκ. Ο Χάρτιγκ είναι εγκληματίας. Το ακούτε; Είναι ξετσίπωτος εγκληματίας. Σκότωσε τον Κύπριο μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη».’Εκανα στροφή επί τόπου και έφυγα από τη σκηνή προς τα παρασκήνια.
  Η μάνα μου και ο δάσκαλος με ακολούθησαν κατά πόδας . Ο παπα-Ματθαίος άρχισε να χειροκροτεί και κοντά σ’ αυτόν και οι συγχωριανοί μου, χωρίς να γνωρίζουν γιατί χειροκροτούν. Αγράμματοι άνθρωποι ήταν. Ίσως να σκέφτηκαν ότι αφού χειροκροτεί ο παπάς κάτι θα ξέρει αυτός .Γιατί λοιπόν να μη χειροκροτήσουμε κι εμείς;
  Κι ενώ το χειροκρότημα συνεχιζόταν ακούστηκε η βραχνή φωνή του παπα-Ματθαίου που έλεγε στη μάνα μου να με αφήσει ήσυχο. ‘Υστερα από την παρέμβαση του παπά ο δάσκαλος ανέβηκε στη σκηνή και εξήγησε στους χωριανούς μου ποιος ήταν ο Χάρτιγκ. και ποιος ο Παλληκαρίδης. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η θεατρική παράσταση που θα παρουσίαζαν οι μαθητές της Ε΄ τάξης ματαιώνεται και ότι θα παρουσιασθεί μόνο το πατριωτικό δράμα «Αθανάσιος Διάκος».
  Τότε ήταν που σηκώθηκε θύελλα χειροκροτημάτων. Έτσι βρήκα την ευκαιρία να φύγω από το Σχολείο , χωρίς να γίνω αντιληπτός και ντυμένος Χάρτιγκ κατευθύνθηκα στο σπίτι του μπάρμπα-Αποστόλη αναζητώντας καταφύγιο. Την αλλαξιά των ρούχων μου τη γιορτινή την εγκατέλειψα στο Σχολείο.
  Επειδή το σπίτι ήταν κλειστό κατάλαβα ότι θα ήταν στο Σχολείο ο μπάρμπα-Αποστόλης και η γυναίκα του η θεια-Διαμάντω. Περίμενα στην αυλή αρκετή ώρα μέχρι που ήρθαν. Σαν με είδε η θεία μου ντυμένο στρατηγό έσκασε στα γέλια. Της είπα να αφήσει τα αστεία , γιατί εγώ πεινούσα. Με συμπόνεσε και μου έφερε ψωμί και τυρί για φαγητό. Σαν νύχτωσε ήρθε ο πατέρας μου και με πήρε στο σπίτι.
  Την άλλη ημέρα παρέα με τον πατέρα μου πήγα στο Σχολείο. Ο πατέρας μου και ο δάσκαλος συζήτησαν για λίγο κατ’ ιδίαν , ενώ εγώ κάθισα στο θρανίο μου. Φεύγοντας ο πατέρας μου άρχισε κανονικά το μάθημα, χωρίς να μου κάνει καμία παρατήρηση ο δάσκαλος..
  Τα χρόνια πέρασαν. ΄Εγινα και ο ίδιος δάσκαλος .Υπηρέτησα στη δημόσια εκπαίδευση για τριάντα έξι ολόκληρα χρόνια . Πέρασαν από τα χέρια μου εκατοντάδες ελληνόπουλα. Εργάστηκα σκληρά για να τα μάθω να ακουμπάνε με σεβασμό κι ανατριχίλα στα δάκρυα και τα κόκαλα των προγόνων τους. Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα πρέπει τα παιδιά μας να αποκτήσουν αίσθηση ιθαγένειας και αίσθηση συνέχειας . Να ξέρουν από πού έρχονται και πού πηγαίνουν .
  Κάθε ημέρα και για 36 ολόκληρα χρόνια , μιμούμενος το δάσκαλό μου, μιλούσα στους μαθητές μου για την Κύπρο και την Ιστορία της. . Τους μιλούσα για τον Παλληκαρίδη, το Μάτση, το Λένα, το Μαυρομάτη , τον Κουτσόφτα, τον Παναγίδη, τον Αυξεντίου, τον Καραολή, το Δημητρίου, το Μάρκο Δράκο , το Ζάκο, το Μιχαήλ, τον Πατάτσο, το Μακάριο, το Διγενή,
  Ως Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου κίνησα τη διαδικασία και δόθηκε σ’ αυτό το όνομα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη ..Στο δε προαύλιο του Σχολείου, με ενέργειές μου, η Βουλή των Ελλήνων έστησε την προτομή του
  Τον Παλληκαρίδη τον ευγνωμονώ , γιατί από το περιστατικό που καταγράφω συνάγεται ότι αυτός ήταν ο υπαίτιος που αγάπησα το νησί του με όλη τη δύναμη της ψυχής μου
  Ο Παλληκαρίδης με παρώθησε να επισκεφτώ την Κύπρο πολλές φορές. Αυτός οδήγησε τα βήματά μου στα σπιτικά των αδελφών του και στη γενέθλια γη του την Τσάδα.. Αυτός με παρώθησε να γνωρίσω συμμαθητές και φίλους του, συναγωνιστές και συντρόφους του. Ο Ευαγόρας με παρακίνησε να επισκεφτώ τα κρησφύγετα και τα λημέρια του. στα βουνά της Πάφο. Αυτός μου υπαγόρευσε να καταγράψω το περιστατικό της πρώτης γνωριμίας μας. Μιας γνωριμίας οπωσδήποτε φανταστικής, αλλά για μένα βιωματικής
  Ευαγόρα ! , Αδελφέ μου Ευαγόρα, σε ευγνωμονώ. Σε διαβεβαιώνω ότι όσο οι δυνάμεις μου, φυσικές και πνευματικές, το επιτρέπουν θα αγωνίζομαι για να παραμείνει άσβεστο το καντήλι της μνήμης σου.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s