ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Μύθοι & Αλήθειες (1): «Δώσαμε 80% προκαταβολή, δεν παραλάβαμε κανένα υποβρύχιο!»


Image2

Στην πραγματικότητα, η προκαταβολή του προγράμματος κατασκευής υποβρυχίων Τύπου 214 ήταν 11,2% του συνολικού τιμήματος, κατά αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια». Οι επόμενες πληρωμές αντιστοιχούσαν σε συγκεκριμένα ορόσημα της σύμβασης, όπως ισχύει σε κάθε ανάλογο πρόγραμμα διεθνώς. Ο βαθμός υλοποίησης της σύμβασης υπερβαίνει πλέον το 95% του έργου και επομένως οι πληρωμές υπολείπονται σημαντικά.

Η διαστρέβλωση αναπαράγεται συστηματικά στα μέσα ενημέρωσης.

Ενδεικτικά, σε ειδησεογραφικό ιστότοπο αναφέρθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου: «Τον Φεβρουάριο του 2000, η Ελλάδα με υπουργό Άμυνας τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο, υπογράφει σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία HDW για την αγορά 4 υποβρυχίων τύπου 214. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα στοιχίζει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα πληρώνει προκαταβολικά το 80% του τιμήματος, κοντά στα 1,4 δισεκατομμύρια.»

Αντίθετα η διαστρέβλωση αυτή δεν φαίνεται να υιοθετήθηκε ποτέ δημοσίως από επίσημα χείλη, με μοναδική εξαίρεση τον αναρμόδιο υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Καμμένο, σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό City 99,5 στις 22 Σεπτεμβρίου και μάλιστα με… έκπτωση στο ποσοστό:

«Αυτό το υποβρύχιο δεν το είχε παράξει ποτέ ναυπηγείο, ήταν στα χαρτιά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το παρήγγειλαν και δώσανε στον κατασκευαστή προκαταβολή το 70% της αξίας του.»

Στην πραγματικότητα, η Σύμβαση 012Β/00 ενεργοποιήθηκε με προκαταβολή 11,2% της συνολικής αξίας των 430,84 δισ. δρχ. (€1.264,39 εκατ). Η σύμβαση υπεγράφη στις 15 Φεβρουαρίου 2000 και προέβλεπε την κατασκευή τριών υποβρυχίων Τύπου 214, ενός στα ναυπηγεία HDW του Κιέλου και δύο στα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ του Σκαραμαγκά. Στις 31 Μαΐου 2002 υπεγράφη η Τροποποίηση Νο 3 της προαναφερόμενης σύμβασης, ύψους €409.042.050 για την κατασκευή ενός ακόμη υποβρυχίου Τύπου 214, στα ΕΝΑΕ.

Η διαστρέβλωση δημιουργεί υπόνοιες σκανδάλου, επειδή απευθύνεται σε καταναλωτές εθισμένους να πληρώνουν ολόκληρο το αντίτιμο όταν αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες, ή να καταθέτουν περιορισμένου ύψους προκαταβολή ως δέσμευση εξόφλησης με την παραλαβή. Τα υποβρύχια όμως -και γενικά το αμυντικό υλικό- δεν πωλούνται σε σούπερ-μάρκετ, δεν είναι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης τα οποία παράγονται μαζικά και αποθηκεύονται, για να καλύψουν την τρέχουσα και προβλεπόμενη ζήτηση. Οι αμυντικές βιομηχανίες παράγουν αποκλειστικά κατά παραγγελία και πληρώνονται σε συμφωνημένα ορόσημα της σχετικής σύμβασης, επειδή η διάρκεια κατασκευής κάθε μονάδας προϊόντος είναι πολύμηνη ή και πολυετής.

Στο διάστημα αυτό ο ανάδοχος πρέπει να πληρώνει τακτικά το απασχολούμενο προσωπικό του, τα πάγια, τις υπηρεσίες τρίτων, καθώς και τους προμηθευτές του σε πρώτες ύλες, εξαρτήματα και συστήματα για την υλοποίηση της σύμβασης. Στην προκειμένη περίπτωση και σε αντίθεση με την επικρατούσα εντύπωση στην Ελλάδα, οι χαλυβουργίες δεν δανείζουν χάλυβα στα ναυπηγεία για την κατασκευή υποβρυχίων, αναμένοντας υπομονετικά να πληρωθούν όταν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του ο τελικός αγοραστής! Αυτό ισχύει επίσης για τους εκατοντάδες ή χιλιάδες προμηθευτές υλικών κάθε κατηγορίας, τα οποία απαιτούνται για την κατασκευή ενός υποβρυχίου. Καθένας από αυτούς εισπράττει προκαταβολή με την τοποθέτηση της παραγγελίας και εξοφλείται με την παράδοση των υλικών, προτού αυτά εγκατασταθούν στα υποβρύχια και πολύ προτού τα τελευταία παραδοθούν στον αγοραστή!

Οι εργαζόμενοι στα ΕΝΑΕ παραδόξως απαιτούν να πληρώνονται κάθε μήνα, όχι όποτε παραδίδονται τα υποβρύχια! Έτσι, οι συμβάσεις προβλέπουν σταδιακή καταβολή του τιμήματος σε ορόσημα όπως υποθετικά η ολοκλήρωση της λεπτομερούς σχεδίασης, η παράδοση τμημάτων του ανθεκτικού σκάφους, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης εξοπλισμού σε αυτά, η συγκόλληση μεταξύ τους, η καθέλκυση, οι δοκιμές και η τελική παράδοση.

Εάν η κοινή λογική δεν πείθει, ίσως είναι πειστικότερο το παράδειγμα του προγράμματος υποβρυχίων της Βραζιλίας (βλ. σχετική είδηση σήμερα).

Δείτε τη συνέχεια – ΕΔΩ –

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s