Εξοπλισμοί

Πραγματοποιήθηκε η παρθενική πτήση του Τ129 στην Ιταλία.


ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΗ AgustaWestland ανακοίνωσε χθες 28 Σεπτεμβρίου την πραγματοποίηση της παρθενικής πτήσης του πρώτου πρωτότυπου (Ρ1) για το πρόγραμμα Επιθετικού και Τακτικού Αναγνωριστικού Ελικοπτέρου (ΑΤΑΚ) Τ129, στις εγκαταστάσεις της ιταλικής εταιρείας στο Βερτζιάτε, στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου.

Η πτήση πραγματοποιήθηκε με δοκιμαστές χειριστές της AgustaWestland και της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ) σε επίσημη τελετή, στην οποία παρευρέθηκαν ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Βετσντί Γκιονούλ και ο επικεφαλής της Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) Μουράτ Μπαγιάρ. Το πρόγραμμα ΑΤΑΚ προβλέπει την παράδοση 50 ελικοπτέρων -με δικαίωμα προαίρεσης για 41 ακόμη- στον Τουρκικό Στρατό, με την ολοκλήρωση αεροπορικών ηλεκτρονικών, υλικού και λογισμικού εγχώριας ανάπτυξης στο βασικό ελικόπτερο A-129 της AgustaWestland.

Πάντα κατά την ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας, η τουρκική αεροπορική και αμυντική βιομηχανία εμπλέκεται πλήρως στις φάσεις σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής, ενώ το πρόγραμμα εξελίσσεται κατά το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του.

Υπενθυμίζεται σχετικά πως η AgustaWestland ανακοίνωσε στις 24 Ιουνίου 2008 την ενεργοποίηση των συμβάσεων ΑΤΑΚ, οι οποίες υπεγράφησαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2007. Συγκεκριμένα υπεγράφη σύμβαση μεταξύ SSM και κύριου αναδόχου ΤΑΙ για 51 ελικόπτερα, καθώς και συμβάσεις της τελευταίας με τον κύριο υπεργολάβο AgustaWestland και τον υπεργολάβο Aselsan. Κατά το ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα της κύριας σύμβασης, το Τ129 θα πιστοποιηθεί τον Απρίλιο του 2013 με το πρωτότυπο Ρ1, το οποίο δεν θα παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό.

Το αρχικό ελικόπτερο παραγωγής θα παραδοθεί δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2013, ενώ τα επόμενα 7 Τ129 θα παραδίδονται ανά δίμηνο μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Καθένα από τα υπόλοιπα ελικόπτερα θα παραδίδεται ανά μήνα, με το τελευταίο τον Δεκέμβριο του 2017.

Το αρχικό ελικόπτερο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη συστημάτων, ενώ τα επόμενα 30 της Τουρκικής Διαμόρφωσης 1 (TUC-1) θα παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό με κάσκες απεικόνισης δεδομένων και αντιαρματικά βλήματα από κατασκευαστές του εξωτερικού. Ο τύπος κάσκας θα επιλεγεί μεταξύ κάποιου από τα συστήματα της Elbit (π.χ. MiDASH/HeliDASH, JedEyes) και του TopOwl της Thales, ενώ τα βλήματα θα είναι HELLFIRE II ή Spike Εκτεταμένης Ακτίνας (ΕR). Η επιλογή του τελευταίου είναι μάλλον βέβαιη, επειδή ολοκληρώνεται ήδη με τον υπολογιστή αποστολής της Aselsan στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τελευταίου. Τα 20 τελευταία Τ129 διαμόρφωσης TUC-2 θα διαθέτουν Ολοκληρωμένο Σύστημα Ένδειξης Κάσκας (AVCI) της Aselsan και βλήματα UMTAS της Roketsan. Η σύμβαση σχεδίασης του βλήματος ανατέθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, ενώ εκείνη για την ανάπτυξη της κάσκας ανακοινώθηκε στις 25 Μαΐου 2007. Τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά αεροσκάφους θα είναι κοινά στις δύο διαμορφώσεις του Τ129.

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ AgustaWestland και ΤΑΙ επιτρέπει στην τουρκική εταιρεία να χρησιμοποιεί και να διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του ελικοπτέρου, ενώ της εξασφαλίζει δικαίωμα πώλησης και εμπορικής προώθησης του Τ129 διεθνώς. Σε τυχόν μελλοντικές διεθνείς πωλήσεις του ελικοπτέρου, η τουρκική εταιρεία θα είναι η μοναδική πηγή για τα συστατικά της βιομηχανικής συμμετοχής της στο πρόγραμμα Τ129 ΑΤΑΚ.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Rolls-Royce Corporation της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ -θυγατρική της βρετανικής Rolls-Royce plc- ανακοίνωσε στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 την υπογραφή της σύμβασης για τους αξονοστρόβιλους κινητήρες CTS800-4A των Τ129. Ο κινητήρας αποκαλείται Τ800 από τον Στρατό των ΗΠΑ και κατασκευάζεται από την Εταιρεία Στροβιλοκινητήρων Ελαφρών Ελικοπτέρων (LHTEC) της οποίας από 50% ανήκει στις RR και Honeywell. Η σύμβαση αξίας περί των $96 εκατ. καλύπτει 100 κινητήρες για 50 ελικόπτερα και ανταλλακτικά, ενώ περιλαμβάνει δικαίωμα προαίρεσης για 40 CTS800-4A ακόμη. Κατά την ανακοίνωση, η παραγωγή των Τ129 θα αρχίσει το 2011 και θα διαρκέσει μέχρι το 2018.

 πηγή

2 thoughts on “Πραγματοποιήθηκε η παρθενική πτήση του Τ129 στην Ιταλία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s