«Οι Κινέζοι το συζητούν»
Οι διαπραγματεύσεις για το λιμάνι του Πειραιά να γίνουν με το ΣΕΜΠΟ σε λειτουργία ζητά το ΒΕΑ, ενώ η απεργία συνεχίζεται. Η Λούκα Κατσέλη σημείωσε ότι ΣΕΠ και ΟΛΠ συμφώνησαν για διάλογο από μηδενική βάση. Το απόγευμα η συνάντηση με τον κινέζο πρέσβυ
|
14:32
|
Απεργίας συνέχεια στον Πειραιά, με τους λιμενεργάτες να κρατούν κλειστό το ΣΕΜΠΟ για τρίτη εβδομάδα και την απεργία να εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον ως την Παρασκευή, ενώ για το Σαββατοκύριακο έχει προαναγγελθεί συνέχιση των κινητοποιήσεων με άρνηση εργασίας στην πράξη.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και η ΟΜΥΛΕ βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις, ενώ η Λούκα Κατσέλη συνεχίζει τις προσπάθειες να αποσπάσει το «ναι» των κινέζων για μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, γεγονός που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις.
«Προς όφελος των εργαζομένων»

«Είχα εκτεταμένες συζητήσεις με τους εργαζόμενους. Ελπίζω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, διότι πραγματικά, είχαμε την Παρασκευή μια μεγάλη επιτυχία», δήλωσε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε:
«Ουσιαστικά, υλοποιώντας την υπόσχεση που είχαμε δώσει ότι πρώτον θα ξεκινήσουμε, αμέσως, τις συζητήσεις με την ΣΕΠ ΑΕ για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης και δεύτερον ότι θα ξεκινήσουμε σε νέα βάση τη συζήτηση και τον ουσιαστικό διάλογο για τη συνεργασία των προβλητών Ι και ΙΙ. Ελπίζουμε ότι ο διάλογος θα καταλήξει πραγματικά προς αμοιβαίο όφελος και των δύο μερών αλλά κυρίως των εργαζομένων».
«Επομένως», κατέληξε, «αυτή είναι μία πάρα πολύ θετική έκβαση, υλοποιώντας στην ουσία τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει και στη Βουλή όταν συζητήθηκε η κύρωση της συμφωνίας παραχώρησης το Μάρτιο του 2009».
Στη συνέχεια η κ.Κατσέλη έξω από το Μαξίμου υποστήριξε ότι η COSCO, μέσω της εδώ θυγατρικής της ΣΕΠ, έχει έρθει σε συμφωνία με τον ΟΛΠ για για επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου συνεργασίας στους προβλήτες 1 και 2.
«Διάλογος με το λιμάνι σε λειτουργία»
Αμεση είναι η ανάγκη εξεύρεσης λύσης, τονίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.
«Μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων τους, οι επιχειρήσεις της χώρας και ιδιαίτερα οι μικρότερες που αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα, εδώ και μία διετία βρίσκονται υπό την ομηρεία του ζητήματος της παραχώρησης των προβλητών», αναφέρει το ΒΕΑ σε ανακοίνωσή του.
«Συνέπεια του πιο πάνω είναι η επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς, προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία από ελλείψεις πρώτων υλών, καθυστερήσεις στη παράδοση προϊόντων κ.ο.κ.», προσθέτει.
Το ΒΕΑ επισημαίνει ακόμη τις «σοβαρότατες επιπτώσεις που υφίσταται ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και την πέρα για πέρα δυσφήμιση της χώρας μας».
«Ο διάλογος και οι διεκδικήσεις μπορούν να προχωρούν μέχρι την οριστική εξεύρεσης λύσης», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Η λειτουργία του λιμανιού όμως πρέπει να διεξάγεται ομαλά και να μην μετατίθεται το πρόβλημα στον επιχειρηματικό κόσμο και μάλιστα σε περιόδους που αναζητούνται από παντού τρόποι στήριξης της επιχειρηματικότητας».
«Και την πίττα και τον σκύλο»
Μεταξύ της πολιτικής Καραμανλή (προσέγγιση με την Κίνα) και της πολιτικής ΠΑΣΟΚ (επαναδιαπραγμάτευση όρων πώλησης ΣΕΜΠΟ Πειραιά) τοποθετείται ο ΛΑΟΣ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Γ.Καρατζαφέρη.
«Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση σε βάθος για να ωφεληθεί η πατρίδα, η οικονομία και οι εργαζόμενοι», υποστήριξε ο κ.Καρατζαφέρης αναφορικά με την πώληση του εμπορευματικού λιμένα του Πειραιά στην κινεζική COSCO.
Εσπευσε ωστόσο να σημειώσει, «όχι όμως να παίξουμε παιχνίδια τα οποία επιθυμεί η Αμερική, να διώξουμε δηλαδή τους Κινέζους απ’ τη Μεσόγειο».