Κύπρος

Δεν αποσύρει στρατό απο τη Κύπρο η Τουρκία.


 CyprusMapSΜην αναμένετε κίνηση από την Τουρκία, δηλώνει ο σύμβουλος του Ταλάτ.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει στρατεύματα, να επιστρέψει τα Βαρώσια ή να ανοίξει τα λιμάνια της για την Κυπριακή Δημοκρατία, προτού επιλυθεί το κυπριακό, διαμήνυσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Οζντίλ Ναμί, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Ναμί σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αλήθεια», έχει προσδοκίες ότι η Τουρκία, για να δείξει καλή θέληση, πρέπει να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις, «δεν είναι με αυτού του είδους τα βήματα, που θα κριθεί». Είπε επίσης ότι αυτό που κάνει η Τουρκία και χαρακτηρίζεται ως θετικό είναι να υποστηρίζει τους δύο ηγέτες, προσθέτοντας ότι είναι η καλή θέληση και των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που πρέπει να κριθεί.

Ο κ. Ναμί υποστήριξε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το κυπριακό δεν θα αποτύχουν, «αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά που έχει την πληθυσμιακή πλειοψηφία να επιδείξει κατανόηση σε ό,τι αφορά το αίσθημα ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων».

Ο κύριος Ναμί είπε επίσης ότι έως τώρα έχει γίνει πολλή εργασία από τους δύο ηγέτες, Ταλάτ και Χριστόφια, στο τραπέζι των συνομιλιών και ότι υπάρχουν πολλά έγγραφα συγκλίσεων, όπως στα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομία και τη διακυβέρνηση. Οι δηλώσεις Ναμί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ηγεσιών των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Μπουράκ Οζούγκεργκιν δήλωσε στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Πολίτης» στην Κωνσταντινούπολη, ότι στην προχθεσινή σύσκεψη υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου συζητήθηκαν βήματα, τα οποία θα επιταχύνουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, το μήνυμα που βγαίνει από τη σύσκεψη είναι ότι «η Τουρκία στηρίζει πλήρως τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης και θέλει ειρήνη» στην Κύπρο.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε