ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ / Τουρκία

Συνδιαχείρηση στο Αιγαίο. Ένα βήμα πριν αυτής υπό την απειλή των…όπλων.


Image2

Του Λουκά

Η Τουρκική πετρελαϊκή εταιρία ΤΡΑΟ, αρχές του 2008, μέσω ανακοίνωσης του τότε γενικού διευθυντή της Μεχμέτ Ουισάλ, είχε τονίσει με προκλητικό τρόπο πως η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, βγάζει τέτοια ποσότητα πετρελαίου από τη περιοχή της Θάσου, που αν η Τουρκία εκμεταλλευόταν θα είχε εξασφαλίσει ένα σημαντικό κομμάτι των ενεργειακών πηγών της.

Η εν λόγω εταιρία (ΤΡΑΟ) ιδρύθηκε το 1954 και ουσιαστικά από το 1973 και μετά απόχτησε το δικαίωμα να διεξάγει έρευνες για ενεργειακές πηγές μετά από ένα σχετικό νόμο. Μέχρι το γνωστό σε όλους συμβάν το 1974 στη Κύπρο, οι Τούρκοι ούτε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έκαναν, αλλά και ούτε είχαν την «όρεξη» να βλέπουν δικό τους το μισό Αιγαίο.

Οι Τουρκικές προκλήσεις σταδιακά κορυφώνονται.

Από το 1974 και έπειτα, εκμεταλλευόμενοι την έκβαση του πολέμου στη Κύπρο, ξεκίνησαν να διεκδικούν «κομμάτια» του Αιγαίου. Το 1976 ήρθαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τη νέα πραγματικότητα, μιας και τότε αποφάσισαν να στείλουν για ανάλογες έρευνες το γνωστό σε όλους «ΧΟΡΑ».

Τη κρίση του 1976 με το ερευνητικό σκάφος «ΧΟΡΑ» διαδέχτηκε μια άλλη κρίση το 1987, πάντα με την ίδια αιτία και με ερευνητικό σκάφος αυτή τη φορά το γνωστό στους παλιότερους «ΣΙΣΜΙΚ». Και στις δύο προαναφερθέν περιπτώσεις η Ελλάς ήρθε «φάτσα» με το πόλεμο απέναντι στους Τούρκους, και αν αυτό δεν συνέβη, έγινε γιατί οι τότε Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί χειρίστηκαν αρκετά έξυπνα τις κρίσεις, που αφενός κράτησε τη χώρα μακριά από την οποιαδήποτε πολεμική εμπλοκή, αλλά και αλώβητη στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα, το 2000, υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού Μπακού-Τσεϊχάν. Η υπογραφή αυτή ουσιαστικά έθεσε τη Τουρκία σαν βασικό παίκτη ή καλύτερα σαν ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχής της Μέσης Ανατολής. Ο αγωγός αυτός χρόνο με το χρόνο προχωρούσε, απλωνόταν και άρχισε τελικά να ενοχλεί χώρες όπως η Ρωσία.

_527187_turkey_pipeline_300map

Το 2002 που πέρασε μέσα από τη Γεωργία, τα Γεωργιανά μέσα ενημέρωσης τότε υποστήριξαν πως οι τότε πρόσφατες προειδοποιήσεις του Ρώσου τότε προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, περί επέμβασης στη Γεωργία εάν δεν διευθετήσει το πρόβλημα των Τσετσένων αυτονομιστών, δεν είχαν κανένα άλλο στόχο παρά να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής για να απομακρυνθούν οι εταιρείες της Δύσης. Την ίδια ακριβώς είδηση μετέδωσε τότε και στον υπόλοιπο κόσμο η απεσταλμένη του ΒΒC στο Μπακού, Κλόι Άρνολντ.

Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας τότε λοιπόν κατά κάποιο τρόπο πέρασαν σε μια φάση «πάγου» μιας και ο ενεργειακός αλλά κυρίως αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας, δημιουργούσε με απλά λόγια προβλήματα στη Ρωσία. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, έπαιζαν πίσω από τη Τουρκία το παιχνίδι που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα.

Την ίδια εποχή η Τουρκική πετρελαϊκή εταιρία ΤΡΑΟ επέκτεινε τις δραστηριότητές της, στη Νοτιοανατολική Μικρά Ασία, στην Ανατολική Θράκη (δίπλα στα Ελληνικά σύνορα), αλλά και στη Δυτική Μικρά Ασία και κυρίως ανατολικά της Σμύρνης όπου βρέθηκαν κοιτάσματα πετρελαίου αντίστοιχης οικονομικής αξίας με ορισμένες από τις περιοχές του Αιγαίου.

Το καλοκαίρι του 2009, Ιούλιο μήνα, η ίδια εταιρία, δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να επαναλάβει τις έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχές της νοτιοανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, στην οποία είχε επιχειρηθεί έρευνα και τον Νοέμβριο του 2008. Η σχετική απόφαση είχε τότε δημοσιευτεί στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως. Η κυβέρνηση της Τουρκίας…έλεγε χαρακτηριστικά, δίδει το «πράσινο φως» στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο σε τέσσερις περιοχές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Η απάντηση από Ελληνικής πλευράς δόθηκε διά του Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα, Φώτη Ξύδα, ο οποίος επικοινώνησε με το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ και ζήτησε εξηγήσεις, επισημαίνοντας ότι τμήμα της περιοχής που αναφέρεται ως περιοχή έρευνας περιλαμβάνει και Ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία είχε ληφθεί στις 30 Ιουλίου 2008, θεωρείται…συνέχισε, αφενός μεν μία ακόμη ενέργεια πρόκλησης προς την Ελλάδα και, αφετέρου, «απάντηση» της Αγκυρας στην απόφαση της Κύπρου, προ δύο μηνών, να αναθέσει σε αμερικανική εταιρεία τις έρευνες για πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Παράλληλα, μετά τη δημοσίευση της απόφασης διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν ήταν άσχετη χρονικά η δήλωση του κ. Οζούγκεργκιν για ειδικό νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, καθώς η Αγκυρα θα πρέπει να ανέμενε την αντίδραση της Αθήνας με παραπομπή στη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.

Ο νοών νοείτω…

Ολοκληρώνοντας το άρθρο, θα ήθελα να δώσω έμφαση σε τρία σημεία.

Πρώτον: Η Ρωσία απείλησε με πόλεμο τη Γεωργία το 2002, και το έπραξε το 2008. Η Ρωσία, που δυσαρεστήθηκε με τη Τουρκία λόγω των συμφωνιών που «έκλεισε» με τη Γεωργία το 2002, σήμερα έχει συμπράξει με τη Τουρκία και την έχει θέσει συνοδοιπόρο της στον ενεργειακό τομέα, την ώρα που οι ΗΠΑ τις προσδίδουν το ρόλο του γενικού δερβέναγα στη περιοχή.  

Δεύτερον: Σήμερα ο διευθυντής της Τουρκικής πετρελαϊκής εταιρίας ΤΡΑΟ, ονομάζεται Νουσρέτ Τσομέρτ, και είναι άξιο αναφοράς πως διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας Shell. Ο αντιπρόεδρος της εταιρίας ονομάζεται Οζνλέμ Αλτίνταϊ και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του από υψηλή διοικητική θέση στην εταιρία TOTAL.

Τρίτον: Η ανάγκη για τη Τουρκία εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης στο θέμα της ενέργειας είναι επιτακτική ανάγκη. Αν η Τουρκία δεν μπει στην Ε.Ε και απλά μπορέσει και συνδιαχειριστεί το μισό περίπου Αιγαίο μαζί με τα χωρικά ύδατα της Κύπρου που διεκδικεί, θα έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τα ίδια περίπου κεφάλαια τα οποία θα λάμβανε από την Ε.Ε σαν ένα νέο μέλος για μια δεκαετία. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης και κατ’ επέκτασης ανάγκης που έχει η Τουρκία, είναι αν δούμε τα σχετικά στατιστικά που μας αναφέρουν πως το 2003 η Τουρκία έκανε εισαγωγές πετρελαίου της τάξης των 6 δις, ενώ το περασμένο έτος, 2008, 37,8 δις.

Πιο κάτω παραθέτω στοιχεία, και ερωτώ…»Η χώρα μας που ήταν και είναι σήμερα»; 

Τα σημαντικότερα κοιτάσματα μαύρου χρυσού στην Ελληνική επικράτεια.

Θάσος, Ανατολικά της Θάσου: 250 εκατομμύρια βαρέλια καλής ποιότητας χαμηλού ειδικού βάρους, 280 εκατομμύρια βαρέλια υψηλού ειδικού βάρους. 1,5 δις κυβικά αερίου, σε βάθος 1.200 έως 1.600 μέτρα.

Βόρειος Πρίνος, Νέα Πέραμος, Άθως: 40 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλού ειδικού βάρους, σε βάθος 800 έως 1.000 μέτρα.

Επανομή, Σιθωνία: 40 εκατομμύρια βαρέλια χαμηλού ειδικού βάρους, 2 δις κυβικά αερίου

Θερμαϊκός: 100 εκατομμύρια βαρέλια, 1 δις κυβικά αερίου

Βόρειο Κρητικό πέλαγος: 960 εκατομμύρια βαρέλια, σε βάθος 2.800 έως 3.200 μέτρα

Κυκλάδες: 120 εκατομμύρια βαρέλια, σε βάθος 1.800 έως 2.200 μέτρα.

Ικαρία: 120 εκατομμύρια βαρέλια, σε βάθος 1.800 έως 2.400 μέτρα.

Σκόπελος: 80 εκατομμύρια βαρέλια.

Κατάκωλο, Ζάκυνθος: 600 εκατομμύρια βαρέλια υψηλού ειδικού βάρους, σε βάθος 2.300 έως 2.700 μέτρα.

Άρτα: 80 εκατομμύρια βαρέλια ειδικού βάρους και 1,8 δις κυβικά αερίου.

Νότιο Κρητικό Πέλαγος: 850 εκατομμύρια βαρέλια, σε βάθος 3.000 έως 3.400 μέτρα.

Image1

«Κλικάρετε για ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ»

Τις πληροφορίες όσον αφορά που βρίσκονται τα κοιτάσματα πετρελαίου σε περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, τις πήραμε από το περιοδικό «The Aegean Dispute magazine».

6 thoughts on “Συνδιαχείρηση στο Αιγαίο. Ένα βήμα πριν αυτής υπό την απειλή των…όπλων.

 1. Φιλε Λουκα καλημερα.
  Ενα σημαντικο στοιχειο που δεν το αναφερετε,και πρεπει γιατι δημιουργουνται λαθος εντυπωσεις,ειναι το εξης:
  Τα χωρικα υδατα μας ειναι 6ν.μ. Που σημαινει οτι 6,1ν.μ εξω απο την ΥΔΡΑ μπορει να ερθει να κανει γεωτρηση και το ΚΟΝΓΚΟ αμα θελει,γιατι πολυ απλα δεν μας ανηκει,ειναι διεθνη υδατα.Αυτο ισχυει για ολο τον κοσμο.Διαβαζοντας διαφορα αρθρα λοιπον κατα καιρους αυτο που βγαινει ειναι οτι οι τουρκοι θελουν να ψαξουν στα διεθνη υδατα αναμεσα στα ελληνικα νησια,οπου εχουν καθε δικαιωμα.
  Πιστευω λοιπον για να μην βγαζουμε λαθος συμπερασματα,οτι δεν φταινε οι τουρκοι σε αυτο,οι τουρκοι πατανε επανω σε διεθνεις συνθηκες.Αντι λοιπον να σκιζουμε τα ιματια μας λεγοντας οτι το Αιγαιο μας ανηκει,εαν θελουμε να τελειωνου με αυτο μια λυση υπαρχει μονο.Η επεκταση ταπο 6 σε 12 ν.μ της υφαλοκριπιδας μας,ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ το αιγαιο θα ειναι πραγματικα Ελληνικο και θα κλεισει σε μεγαλο βαθμο τα διεθνη υδατα και τις οποιες διεκδικησεις.
  Αλλα οπως ειπα σε αλλο αρθρο μου πρεπει να εχεις και τα μεσα να το φυλαξεις.
  ο Ναπολεων ειχε πει:ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΙ,ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ..
  Μπορουμε;

  Την καλημερα μου σε ολους.

 2. Καλημέρα Ιουλιανέ.

  Ανάρτησα ένα άρθρο (όχι δικό μου αυτή τη φορά) που αναφέρεται στις διεθνείς συνθήκες για το συγκεκριμένο θέμα, όσον αφορά τα χωρικά ύδατα αλλά και τα εναέρια.

  Φιλικά / Λουκάς

 3. Πρώτον συγχαρητήρια για το άρθρο.

  Τώρα για το σχόλιο του Ιουλιανού:

  Τα χωρικά ύδατα και η υφαλοκριπίδα είναι κάτι διαφορετικό και καθορίζονται και τα δύο από το Δίκαιο της Θάλασσας. Η υφαλοκριπίδα έξω από την Υδρα, όπως αναφέρεις, ανήκει στην Ελλάδα παρόλο που είναι σε διεθνή χωρικά ύδατα. Έτσι, μόνο η Ελλάδα μπορεί να την εκμεταλλευτεί.

  Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκριπίδα, παρόλο που αυτό είναι αντίθετο με το Δίκαιο της Θάλασσας και θέλει να διαχειριστεί την υφαλοκριπίδα μέχρι το μέσον του Αιγαίου. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί την υφαλοκριπίδα του Αιγαίου και να καθορίσει την ΑΟΖ της σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

  Αν στα διεθνή ύδατα έκανε το κάθε κράτος ότι ήθελε, θα είχανε μαζευτεί όλοι στη Βόρεια Θάλασσα και ο πιο δυνατός θα εκμεταλλευόταν τα κοιτάσματα.

  Ζ.

 4. Φίλε Ζ. σε ευχαριστώ,

  αφενός που μας επισκέπτεσαι και αφετέρου για τα καλά σου λόγια όσον αφορά το άρθρο που έγραψα.

  Να είσαι καλά και να τα λέμε.
  Καλως ήρθες στη παρέα.

  Φιλικά / Λουκάς

 5. Φιλε Ζ καλημερα,
  Ευχαριστω για την διωρθωση που μου εκανες,αν και εγω ετσι το ειχα καταλαβει.(επεξηγηση απο ελληνα διπλωματη,σε κουβεντα που ξεκινησε τοτε που η τουρκικη φρεγατα εφτασε μεχρι το Σουνιο,εκμεταλευομενη τα διεθνη Υδατα).
  Θα το ψαξω και θα επανελθω.
  Αν και στην βορεια θαλασσα αυτο δεν γινετε,οπου συναγωνιζονται ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑ-ΗΝ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ,για το ποιος θα την εκμεταλευτει.

 6. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΤΕΛΑ ΛΑΘΟΣ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΔΗΘΕΝ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ.

  Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ 6 Η 12 ΝΜ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
  ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΗ.
  ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!!

  ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΦΟΡΑ!!
  ΟΣΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΤΗΝ ΑΟΖ ΩΣ ΛΥΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΦΥΚΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ

  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/blog-post_1944.html

  ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ,
  ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΗ ΣΕ ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΙΝΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΣΥΓΧΕΕΙ (!) ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΙΚΑ ΚΡΑΤΗ.

  Στα σχόλια φαίνεται η πλήρης άγνοια του κ. Καρυώτη για τα παράκτια αρχιπελάγη και τα όσα εφαρμόζονται σε Νορβηγία, Καναδά και Ινδία, τα συγχέει δε με τα αρχιπελαγικά κράτη του αρθ 46, ενώ η πρόταση αφορά στο αρθ 7.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s