ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΗΠΑ / Τουρκία

Ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία κράτησε ο Νο 3 του Αμερικανικού Πενταγώνου.


Λουκάς Δημάκας / Αριστοτελία Πελώνη

«ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ» προς την Αθήνα και την Άγκυρα να έλθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους για τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο διατύπωσε ο Νο 3 του Αμερικανικού Πενταγώνου, παρότι χαρακτήρισε τις τουρκικές πτήσεις «επικίνδυνες κινήσεις» και εξέφρασε την ανησυχία του ότι αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο.

Λίγη ώρα πάντως πριν ο βοηθός υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Αλεξάντερ Βερσμπάου κρατήσει αυτή τη στάση Πόντιου Πιλάτου- καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις και των δύο χωρών να αποφεύγουν τις «προκλητικές κινήσεις»- δύο τουρκικά Φάντομ είχαν πετάξει μόλις 900 – 1.000 μέτρα πάνω από τις στέγες των σπιτιών στο Αγαθονήσι. Το πρωί είχε προηγηθεί παραβίαση των ελληνικών υδάτων στην ίδια περιοχή από τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες «κυνηγούσαν» ρωσικό εμπορικό σκάφος που είχε κάνει κάποια ζημιά σε τουρκικό λιμάνι. Και για τις δύο προκλήσεις έγιναν διαβήματα.

Για την ελληνική πλευρά ήταν η πρώτη, σε θεσμικό επίπεδο, ευκαιρία να θέσει τα θέματα σε νέο πλαίσιο, αυτό της ισότιμης στρατηγικής εταιρικής σχέσης, όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης.

Ο κ. Μπεγλίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει «και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, υπό μία προϋπόθεση όπως είπε. Ότι θα αναγνωριστεί πλήρως από την Τουρκία το καθεστώς στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Επίσης, αναφερόμενος στο θέμα της συμμαχικής απόφασης- σε στρατιωτικό επίπεδο- για Τούρκο διοικητή στο Αεροπορικό Κέντρο της Λάρισας ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι «τίποτε δεν είναι τετελεσμένο» και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Υπουργών τον Φεβρουάριο.

Τόσο από τις θέσεις που έλαβε ο κ. Βερσμπάου- κατά τη συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους στην αμερικανική πρεσβεία- όσο και από τις δηλώσεις του κ. Μπεγλίτη, διαφαίνεται καθαρά ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας μορφής διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εξηγώντας ο κ. Μπεγλίτης γιατί ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις προκλήσεις της Άγκυρας, είπε: «Στόχος μας είναι, εφόσον οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν έναν ρόλο για την άμβλυνση των εντάσεων, να γνωρίζουν και να πάρουν τις συνετές θέσεις». Πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει κανέναν εταίρο για να πάρει τις πρωτοβουλίες της, «όταν χρειαστεί, όταν η Τουρκία θελήσει να αναθεωρήσει την πρακτική της». Από την πλευρά του, ο κ. Βερσμπάου είπε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν η ευκαιρία της επίσκεψης Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από την πλευρά της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s