Ε.Ε. / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ενιαίες Ευρωπαϊκές Ένοπλες Δυνάμεις.


Μια βαρυσήμαντη πρόταση είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες στον βρετανικό Τύπο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι η Ιταλία θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού που θα αποτελείται από κοινό Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και κοινή Αεροπορία.

Η βρετανική εφημερίδα “The Times” αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό, και γράφει επίσης ότι η χώρα του (σ.σ. Ιταλία) θα υποβάλει την πρότασή στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 19 Νοεμβρίου 2009. Όπως σημειώνεται από τον Frattini, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να συστήσουν μια κοινή στρατιωτική συμμαχία, μπορούν να το κάνουν. Βάσει της εμπειρίας που συλλέχτηκε μετά το πέρας της θεώρησης της Συνθήκης του Σένγκεν,η ίδια αρχή προτείνεται και για την πανευρωπαϊκή πολιτική της Άμυνας.

Στην άτυπη συνάντηση της ΕΕ στις 19 Νοεμβρίου θα εκλεγεί ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ να σημειώσουμε ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει μια Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, η οποία δεν υπάγεται στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, η ενιαία ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή έχει ήδη γεννηθεί και φέρει το όνομα του πανευρωπαϊκού προγράμματος επιτήρησης και διασφάλισης των συνόρων της ΕΕ με τρίτες χώρες, Frontex.

Fox2Magazine

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s