ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου


Τελευταία ενημέρωση: 19:57 Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου να φτάνει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία ολοκληρώθηκε ομαλά, ενώ σημειώθηκαν μόνο επεισόδια μικρής έκτασης.

Στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε αργά το απόγευμα η κεφαλή της πορείας. Κυρίαρχο σύνθημα ήταν «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή». Οι φοιτητές, κρατώντας τη σημαία του Πολυτεχνείου, έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησαν ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων-Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, και οι φοιτητικοί σύλλογοι με επικεφαλής το πανό του ΕΜΠ, όπου αναγράφονταν τα αιτήματα των φοιτητών και η παρότρυνση «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Η πορεία λίγο ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:00 με την άφιξη και των τελευταίων οργανώσεων, του ΚΚΕ, στην αμερικανική πρεσβεία.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κυρίως αντιιμπεριαλιστικού περιεχομένου, ενώ ακούστηκαν και πολλά κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Νωρίτερα έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητικές κομματικές παρατάξεις και οι νεολαιίστικες οργανώσεις, όπου μεταξύ άλλων φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και της αστυνόμευσης, αλλά και για το άσυλο.

Στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές έκαναν ολιγόλεπτη στάση, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του Ιάκωβου Κουμή και της Σταματίνας Κανελλοπούλου, που δολοφονήθηκαν το Νοέμβριο του 1980.

Εμφανής ήταν η παρουσία των αστυνομικών για τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων και πρεσβειών κατά μήκος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και των άλλων δρόμων από όπου περνά η πορεία των διαδηλωτών. Δύο χιλιάδες λιγότεροι ήταν φέτος οι αστυνομικοί που περιφρούρησαν τις εκδηλώσεις για την 36η επέτειο, ενώ οι πρυτανικές αρχές για την αποφυγή επεισοδίων, αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά όλα τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός του Πολυτεχνείου.

Από νωρίς στο Πολυτεχνείο προσήλθαν δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο της εξέγερσης, ενώ λίγο μετά τις 14:00 έκλεισαν οι πύλες του Ιδρύματος.

Μικροεπεισόδια και προσαγωγές κατά τη διάρκεια της πορείας.

Γύρω στις 18:15, προκλήθηκε ένταση κοντά στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όταν ομάδα νεαρών από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απάντησαν, κάνοντας ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια.

Πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της πορείας πραγματοποιήθηκαν μία σύλληψη και δώδεκα προσαγωγές. Στις 16:30 συνελήφθη στην οδό Ακαδημίας ένας νεαρός, που σύμφωνα με την αστυνομία, είχε στην κατοχή του μία βόμβα μολότοφ, μία κροτίδα, μάσκα και σπίρτα.

Οι υπόλοιπες προσαγωγές έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας προληπτικά ή για επιθετική συμπεριφορά εναντίον αστυνομικών, ή γιατί ορισμένοι είχαν στην κατοχή τους αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Οι προσαχθέντες και ο συλληφθείς οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει: «Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως. Είναι μία επέτειος που επιβάλει πέρα από τις τιμές στους αγωνιστές της εξέγερσης περίσκεψη και την επιστροφή στο ερώτημα αν το ψωμί φτάνει για όλους, αν η παιδεία είναι αυτή που αξίζει στα παιδιά μας, αν η ελευθερία είναι πλήρης και αδιαπραγμάτευτη για τις μειοψηφίες.

Οι αγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς, στάσης ζωής, αξιακού κώδικα και τους οφείλουμε περισσότερα από όσα καταθέτουμε. Οι εξεγέρσεις συνήθως συμβαίνουν χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και από ανθρώπους που μπορεί αργότερα να μετανιώσουν ή να αλλάξουν.

Στην πραγματικότητα δεν ανήκουν σε αυτούς που τις προκαλούν αλλά σε εκείνους στο όνομα των οποίων εκδηλώνονται. Και είναι σχεδόν πάντα εκφράσεις ανάτασης και διεκδίκησης της νέας γενιάς που προηγείται όταν πρόκειται για τις μεγάλες ανατροπές. Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δικαιούνται την κατανόησή μας ακόμη και για τα λάθη τους».

Εκδήλωση στη Βουλή

Την εξέγερση του Πολυτεχνείου τίμησε η Βουλή των Ελλήνων τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, σε ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, στην οποία μίλησαν για την επέτειο ο πρόεδρος του Σώματος, Φ. Πετσάλινκος, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου εκ μέρους της κυβέρνησης και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. 

Αφετηρία κάθε κοινωνίας χαρακτήρισε τον αγώνα και τα ιδανικά του Πολυτεχνείου ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

«Ο αγώνας για την αλλαγή στην παιδεία είναι σήμερα μήνυμα για το αναπτυξιακό μοντέλο, για την αλλαγή της οικονομίας και της ανάπτυξης, είναι ο πυρήνας της αλλαγής στην κοινωνική συνοχή. Οι ερπύστριες μπορεί να είναι παντού, αθόρυβες, αδιόρατες, άυλες και να συνθλίβουν από κάτω τους το μέλλον των νέων ανθρώπων. Αυτό δεν θα γίνει μόνο όταν εμείς αναλάβουμε αποφασιστική δράση τώρα. Και στο χώρο της παιδείας οι αλλαγές μπορούν και πρέπει να είναι μεγάλες, ένα νέο σχολείο, ένα νέο πανεπιστήμιο. Το σύνθημα Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας παιδεία παντού είναι η προτεραιότητα της Κυβέρνησης», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

 «Το Πολυτεχνείο ήταν κάτι έξω από μηχανισμούς, όποιους μηχανισμούς υπήρχαν την περίοδο εκείνη, κυρίως παρανόμους ή ως ένα ελάχιστο βαθμό, νομίμους. Έξω από μηχανισμούς. Το Πολυτεχνείο ήταν κάτι έξω από καλά οργανωμένη ή κατευθυνόμενη και από τον καλύτερο δυνατό διοργανωτή εξέγερση -δεν μπορούσε να υπάρξει κάτι τέτοιο άλλωστε την περίοδο εκείνη- ήταν μια καθαρά αυθόρμητη εξέγερση ενός μεγάλου κομματιού του ελληνικού λαού, με προεξάρχουσα τη φοιτητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος.

«Το μήνυμα του Νοέμβρη δεν καταργείται, δεν σβήνει, δεν καίγεται. Το Πολυτεχνείο θέλει ανυπότακτο λαό, θέλει τη νεολαία στο δρόμο των αγώνων για όλα όσα της ανήκουν, ενάντια σε όλους αυτούς που της τα στερούν. Είναι σύμβολο αντίστασης, πάλης, ελπίδας. Εμπνέει το Πολυτεχνείο και καλεί στο δρόμο του αγώνα όλους όσοι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Φοβίζει όλους όσοι υπηρετούν το άδικο σύστημα της εκμετάλλευσης, την εξάρτηση, τη συντήρηση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής.

«Πρέπει να καταλάβουμε το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι το εξής: Η γενιά του Πολυτεχνείου δημιούργησε τη γενιά των STAGE και τη γενιά των επτακοσίων ευρώ. Άρα, δεν χρειάζεται κάποιοι να συνεχίσουν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Αυτό που χρειάζεται είναι εθνική ομόνοια και συνοχή, για να πάμε την Ελλάδα μπροστά» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

«Το Πολυτεχνείο μπορεί να ζει περνώντας μέσα από την καθημερινή πάλη και τον ασυμβίβαστο αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ελευθερία, τις πορείες για την αναβάθμιση της παιδείας, για την παροχή σύγχρονης μόρφωσης για όλους και όλες, τη διεκδίκηση των πρωταρχικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όλου του λαού…», τόνισε ο Αθ. Λεβέντης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο

Με τα πόδια, και με λίγα λουλούδια στα χέρια, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου πήγε το πρωί της Δευτέρας στο Πολυτεχνείο και απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος. Ο πολίτης, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, σίγουρος με ελπίδα και προοπτική. Γι’ αυτό παλεύουμε και εμείς σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός.

Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας καθώς και αντιπροσωπεία των Οικολόγων – Πράσινων

πηγη

6 thoughts on “Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου

 1. O Χριστος και η Παναγια! τι ειπε ρε το ατομο! Μιλαω για τον Αστεριο Ροντουλη! Συγνωμη κ. Ροντουλη, συγνωμη που αυτη η γενια αντισταθηκε στην ΧΟΥΝΤΑ! Η οπως την λετε εσεις, Εθνοσωτηριο Επανασταση! επρεπε να ζουμε ακομα κατω απο τις οδηγιες του Παπαδοπουλου! θα επρεπε να ντρεπεστε! Εκοινοι οι φοιτητες εσωσαν και το δικο σας τομαρι.. η μηπως εσεις θα βρισκατε τροπο να «βολευτειτε»? Πραγματικα παλιοτερα ημουν εν μερη υποστηρικτης του κομματος σας γιατι πιστευα οτι ολα αυτα τα περι φασισμου τα λεγανε οι αντιεξουσιαστες που καθολου δεν συμπαθω για να σας μειωσουν.. αλλα απ οτι βλεπω κατι δεν παει καλα.. σωστες απαντησεις παντα κατα την γνωμη μου ειδα απο την ΝΔ και το ΚΚΕ

 2. Εγω παντως για πρωτη φορα φετος δεν ξερω εαν τελικος εαν ηταν καλυτερα που ειχαμε χουντα,η καλυτερα που ειμαστε ελευθεροι;;;;
  Και εξηγω,
  Επι χουντας,
  1)δεν υπηρχε δημοσιο χρεος
  2)δεν υπηρχε διαφθορα(ποιος να τολμησει να κλεψει)
  3)φτιαχτηκαν υποδομες στην Ελλαδα (δρομοι ,σχολεια,δικτυο δεη,αγροτικο ρευμα,και πολλα αλλα)που δεν στοιχισαν μια περιουσια στο λαο.
  4)υπηρχε στρατος(με ολη την εννοια)
  5)δεν υπηρχαν ανεξελεγκτοι αλλοδαποι
  6)πληρωσαν για τις πραξεις τους και ειχαν το σθενος να μην δεχτουν και χαρη ορισμενοι.

  Αντιθετα επι δημοκρατιας
  1)κανεις δεν ξερει πια ποσο ειναι το δημοσιο χρεος
  2)η διαθφορα πλεον δεν μας κανει εντυπωση,τη θεωρουμε κατι φυσιολογικο.
  3)οτι εργο φιαχνετε κοστιζει 5πλασιο της αξιας του στον Ελληνικο λαο.
  4)ο στρατος εχει διαλυθει…
  5)σε λιγο δεν θα υπαρχουν Ελληνες με τοσους αλλοδαπους
  6)Ενας που@#$ς δεν εχει παει φυλακη.και ουτε προκειτε.

  Συμπερασμα:δεν εχω σκοπο να ωραιοποιησω την περιοδο της χουντας.δεν την εζησα δεν ξερω.Εζησα ομως τη δημοκρατια με κυβερνωντες τη γενια του πολυτεχνειου,μια δημοκρατια πλασματικη,κομενη και ραμενη στα μετρα τους,με βουλευτικες ασυλιες,μια δημοκρατια της ατιμωρισιας,των βισματων,της κρατικης τρομοκρατιας,των σκανδαλων,των προμηθιων,μια δημοκρατια των ιμων,του Ηλιακη,μια δημοκρατια των τζακιων και των μεγαλων οικογενειων.Η γενια του πολυτεχνειου λοιπον εξαργυρωσε το πολυτεχνειο με πολυ επικερδη τροπο,αλλα μου προσφερε μια δημοκρατια της ανισοτητας που τελικα ΑΠΕΤΥΧΕ!!!!!
  Οταν ακουω στα καφενεια ανθρωπους 50 και πανω πουτ ζησαν τη χουντα να λενε οτι μονο μια χουντα μας σωνει….τοτε κυριες και κυριοι μου ερχετε να φωναξω κει εγω μαζι τους……Που εισαι ρε ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ!!!!!!

 3. η χουντα ειναι ενα πισωγυρισμα.
  Επι χουντας δεν μπορουσες να μιλησεις!!! δεν ειχες αποψη!
  Δεν κυκλοφορουσες οτι ωρα ηθελες! Για το δημοσιο χρεος φταις εσυ και εγω! απο την στιγμη που βλεπεις οτι ενας ανθρωπος κλεβει.. δεν τον ξαναψηφιζεις! τοσο απλο! αλλα εμεις ομως εχουμε συμφερων.. να βολευτουμε αυριο σε μια θεση.. και ετσι τους ξαναψηφιζεις! υστερα αναρωτιεσαι γιατι εχουμε διαυθορα και χρεος κλπ! αφου ξερεις οτι αυτος κλεβει δεν τον ξαναψηφιζεις! απλα και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ!! αφου βλεπεις τα προβληματα βγες.. πες τα προβληματα σου! κανε κατι γι αυτην την κοινωνια! η χουντα κρατησε μολις 7 χρονια! εκανε εργα… ναι αυτο ειναι αληθεια! αλλα απασχολουσε τον κοσμο με στημενα ποδοσφαιρα και μπασκετ για να μην βλεπουν τα προβληματα! αν ειχαμε χουντα δεν θα μπαιναμε στην Ε.Ε. και αν θελεις να μου πεις οτι δεν μας προσφερει κατι αυτο μπορουμε να το συζητησουμε! επι χουντας ανοιγεις μια επιχειρηση και αν ειναι κερδοφορα καταρρεει. η χουντα διοριζει με το ετσι θελω! κανει οτι θελει και αν εχεις αλλη αποψη εχει ξυλο! στην δημοκρατια εχουμε μπλοκαρει πολλα πραγματα! και αν εχεις αλλη αποψη πες την να την συζητησουμε..

 4. Φίλε Μιχάλη,

  το να μην σε αφήνουν να κυκλοφορείς, να εκφέρεις άποψη κλπ, είναι πραγματικά κακό.

  Ωστόσο αν το συγκρίνω με τη σημερινή ασυδοσία που όποιος θέλει σπάει, καίει, καταστρέφει, κλέβει και σκοτώνει…προτιμώ το επάνω κακό σενάριο.

  Θα μου πεις υπάρχει και η μέση στα δύο άκρα. Έτσι λέω και εγώ. Αν αυτοί της επταετίας ήταν διπλωμάτες και έβλεπαν μακροπρόθεσμα και όχι κοντόφθαλμα όπως έκαναν, ακόμα θα κυβερνούσαν με ποσοστά…Πούτιν.

  Αυτοί που πρωτίστως καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, εκμεταλλεύτηκαν τον Έλληνα πολίτη να τους ψηφίσει για μια θεσούλα στο δημόσιο, και έφτασαν τη χώρα στην χρεωκοπία, είναι αυτοί που καμαρώνουν πως εκείνο το βράδυ φώναζαν…
  ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και σήμερα μας κυβερνάνε.

  Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα στο σχόλιο του Ιουλλιανού, που πληροφοριακά επειδή σχολιάζει μήνες στο ιστολόγιο, μόνο λάτρης της 7ετίας δεν είναι,

  ενώ θα συμφωνήσω 100% μαζί σου φίλε Μιχάλη, πως δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών μας. Τέτοιοι είμαστε και τέτοιοι μας αξίζουν.

  Να είσαστε καλά Μιχάλη και Ιουλλιανέ,
  και ευχαριστούμε που περνάτε από «εδώ» και τα λέμε.

  Φιλικά / Λουκάς

 5. φιλε λουκα και γω δεν ανηκω στα ακρα οπως πιστευω οτι δεν ανηκει και ο Ιουλλιανος στα ακρα.. απλα θελω να πω πως για ολα οσα μας μαστιζουν και μας προβληματιζουν φταιμε σε μεγαλο βαθμο εμεις για την απραξια μας. Σαφως και δεν συμφωνω με αυτους που κλεβουν που καινε και σπανε! αλοιμονο! απλα θελω να υπενθυμησω σε ολους ποσο τυχεροι ειμαστε που ειμαστε ελευθεροι! που μπορεις να λες αυτο που σκεφτεσε.. τιποτα παραπανω τιποτα λιγοτερο.. απο κει και περα για ολα τα δεινα που συμβαινουν πρεπει να μεριμνησουμε ολοι. Βεβαια σαφως και ο καθενας εχει ιεραρχησει διαφορετικα τις αξιες. Εωχαριστω πολυ και θελω να συγχαρω το site και που δινεται η ευκαιρια να εκφρασουμε τις αποψεις μας και να συζητησουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s