Κύπρος

Δημοσίευμα της Χουριέτ για τη «νέα» Κύπρο


Χωρίς στρατό, με ενιαία αστυνομική δύναμη και υπηκοότητα, και με δύο επίσημες γλώσσες, θα είναι η νέα ενιαία Κύπρος, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» και σημειώνει ότι παραμένουν τα προβλήματα της κυριαρχίας και του περιουσιακού.
Η εφημερίδα επικαλείται «διπλωματικές πηγές» και γράφει ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν συμφωνήσει ώστε ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος να εκλέγονται από τη Γερουσία και να αναλαμβάνουν καθήκοντα εναλλάξ, ενώ, από έξι ελληνοκύπριους και 3 τουρκοκύπριους θα αποτελείται το υπουργικό συμβούλιο.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι οι ελληνοκύπριοι επιμένουν στην ενιαία κυριαρχία» γράφει η «Χουριέτ» και σημειώνει ότι «η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ομόσπονδη δομή και δεν αποδέχεται τα δύο κυρίαρχα κράτη.
Η τουρκική πλευρά θέλει να διατηρήσει τη σημερινή δομή».
Το περιουσιακό «είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα» αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι «δεν έχει βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις».
Τέλος η «Χουριέτ» γράφει ότι η λύση στην οποία θα καταλήξουν οι δύο ηγέτες, θα τεθεί προς έγκριση στις δύο πλευρές, υπό μορφή δημοψηφίσματος.-πηγή

One thought on “Δημοσίευμα της Χουριέτ για τη «νέα» Κύπρο

  1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ;
    Είναι αποδεκτή η διχοτόμηση από την Τουρκία; του Ανδρέα Πενταρά** Υποστράτηγος ε.α.
    Αναρτήθηκε από Geopolitics-Gr.blogspot
    Η Τουρκία γνωρίζει ότι είτε με την Ένωση είτε με τη διχοτόμηση οι αρνητικές επιπτώσεις γι αυτήν είναι οι ίδιες. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι η διχοτόμηση, αργά ή γρήγορα θα οδηγούσε τα δύο μέρη στην αγκαλιά των μητέρων πατρίδων και αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εγκαταστήσει αεροναυτικές βάσεις στο Ελληνικό τμήμα του νησιού, που θα μπορούσαν να απειλήσουν το μαλακό της υπογάστριο, όπως ονομάσθηκε η ευαίσθητη περιοχή της νότιας και νοτιανατολικής Τουρκίας. Το δεύτερο, είναι ότι η διχοτόμηση –που θα οδηγούσε στη διπλή ένωση – για μεν την Ελλάδα θα επέφερε σημαντικά γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα στην ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα άλλαζε τους συσχετισμούς δυνάμεων στη περιοχή, ενώ για τη Τουρκία η διχοτόμηση δεν θα επέφερε κανένα απολύτως πλεονέκτημα, πέραν της προσθήκης 120 χιλιάδων Τ/Κ στα 75 εκατομμύρια Τούρκων και 3,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων γής στα 750 χιλιάδες της Τουρκίας! Η επέκταση του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων κατά μερικά χιλιόμετρα νότια των υφισταμένων, κανένα ουσιαστικό πρόσθετο πλεονέκτημα θα είχε για τη Τουρκία πέραν των όσων έχει σήμερα.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΣΤΕΚΕΙ Ο ΣΥΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s