Κύπρος

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Επίκειται σχέδιο λύσης του Κυπριακού εντός 2010


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, επίκειται σχέδιο λύσης του Κυπριακού, εντός του νέου έτους. Ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες, είπε όμως ότι το σχέδιο το γνωρίζει ο Θεός που είναι παντογνώστης και ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που συζητούν.

«Έχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα έχουν συμφωνηθεί και με τη νέα χρονιά θα έχουμε σχέδιο λύσης», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και εξέφρασε την προσδοκία το σχέδιο να είναι λειτουργικό και βιώσιμο.Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου κατέθεσε προ μερικών ημερών αγωγή εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ενάγοντες την Ιερά Αρχιεπισκοπή, την Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας και τις Ιερές Μονές Μαχαιρά και Κύκκου. Σύντομα θα καταθέσει αγωγή και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.

Ο Μακαριώτατος είπε ότι η αγωγή αφορά καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, την παραβίαση των δικαιωμάτων άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων και ελευθεριών με την απαγόρευση πρόσβασης στους κατεχόμενους ιερούς ναούς, της ελεύθερης συνάθροισης και της συντήρησης και αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στην αγωγή κατηγορείται η Τουρκία για δυσμενή διάκριση σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, λόγω εθνικής καταγωγής και θρησκείας. Με την αγωγή ζητείται η άρση των παραβιάσεων.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s