Στις καλένδες παραπέμπεται το πρόγραμμα ομογενοποίησης/εκσυγχρονισμού του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16, αλλά και κατά δεύτερο λόγο των Mirage 2000EGM/BGM της Π.Α., καθώς οι επικαιροποιημένες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΓΕΑ, όπως παραδόθηκαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν περιλαμβάνουν ούτε καν στη πρώτη δεκάδα το εν λόγω πρόγραμμα. Αντίθετα στο νούμερο «1» των προτεραιοτήτων φιγουράρει το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.
Το εντυπωσιακό είναι ότι το πρόγραμμα έπεσε σε προτεραιότητα από την πρώτη τριάδα στο νούμερο «14» !. Αυτό σημαίνει πολλά πράγματα: Κατ’αρχήν ότι η επιχειρησιακή ανάγκη για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος σε συνδυασμό και με την γενικότερη οικονομική κατάσταση, αναγκάζει το ΓΕΑ να διαθέσει όλα τα κονδύλια, τουλάχιστον στην παρούσα φάση στην προμήθεια του ΝΜΑ.
Ελπίζω να ξέρουν τι κάνουν στο ΓΕΑ. Κι αν 40 ΕF μπορούν να κάνουν τόσα πολλά, έτσι ώστε να απαξιώνονται τελείως για χάρη τους κοντά 100 αφη (τα F-16 30 και 50 και τα 22 νομίζω Μιράζ)εντάξει, κάτι περισσότερο γνωρίζουν από εμάς.
Και όλα αυτά ας γίνουν τουλάχιστον για ευρωπαϊκό αφος, επιλογή αμερικανικού ξανά είναι μια τρύπα στο νερό κατά τη γνώμη μου.
Εκτός αν όλο αυτό είναι σικέ, για να μην «ακυρωθεί» η αγορά του ΝΜΑ ενόψει F-35 και σχεδιάζουν εκσυγχρονισμό αργότερα.
Από ορθολογικής διαδικασίας πάντως τίποτα δεν ταιριάζει,αλλά μη χολοσκάτε στην Ελλάδα ζούμε!
Φίλτατε ΕΒΡΙΤΗ, μήν είσαι τόσο αισιόδοξος. ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΞΟΦΛΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ. Μέ σχόλιο μου καί σέ παλαιότερη ανάρτηση είχατε τοποθετηθεί κατά περίπτωση. Οί ενδείξεις πού εκπέμπονται από τήν είδηση ότι πάμε γιά eyrofigter.Ένα πανάκριβο αεροσκάφος [εμείς απλώς αγοραστές τής κοινοπραξίας πού τό κατασκεύαζει , πού θά τό διαθέτουμε σέ μικρό αριθμό]. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ [σύμφωνα μέ παλαιότερες φήμες σέ μικρό ποσοστό είναι καί συμπαραγωγός] ΟΠΌΤΕ ΤΊ ΚΑΝΑΜΕ; ΜΙΑ ΟΠΗ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΣ όπως μέ τά f16 [ τό οποίο ή τουρκία συμπαράγει αυτή τή στιγμή]. Ενώ εγκαταλείπεται ό εκσυγχρονισμός τών MIRAZE 2000 σέ 2005 μκ2.[ ΤΉΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΜΑΣ![Κoυβέντα φυσικά γιά τό rafale] Όσο γιά τήν περίπτωση του f35 οί υπεύθυνοι πού θά τό αποφασίσουν άξιοι λακτίσματος….. Η πιθανή στροφή πρός eyrofighter εξηγείται μόνο πρός εξευμενισμό τών βρυξελλων καί τής κυρίας Μέρκελ [ λόγω υποβρυχίων κ.τ.λ. μέ αντάλλαγμα τή μή χρεωκοπία μας] . Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΔΕΝ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΤΣΙ ΟΥΤΕ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ….. Γιά τήν ασφάλεια καί τήν άμυνα σου αγοράζεις όπλα πού έχεις ανάγκη εσύ καί αυτά πού θέλουν νά σού πουλήσουν οί αλλοι…..
ΔΙΌΡΘΩΣΗ: ΣΤΉ ΦΡΆΣΗ : ΕΙΧΑΤΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ : ειχα τοποθετηθει επίσης στήν τελευταία πρόταση παρέλλειψα τό: όχι αυτά πού θέλουν…… χίλια συγνώμη.
Φίλε Πάνο,χωρίς να είμαι στρατιωτικός-όπως και οι περισσότεροι που γράφουν εδώ μέσα νομίζω- αλλά πάντα παρακολουθώντας τον ειδικό τύπο και έχοντας επαφή και φιλίες με στελέχη του στρατού,έχω καταλήξει για το πώς γίνονται μεταπολιτευτικά οι εξοπλιστικές αγορές και ιδίως στην πολεμική αεροπορία:
Α. Ακολουθούμε ασθμαίνοντας τις επιλογές της Τουρκίας, που είναι «επιτιθέμενη», προσπαθώντας να την αντιμετωπίσουμε αμυνόμενοι.
Β. Αγοράζουμε γι αυτό το σκοπό υλικό που μας ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ να αγοράσουμε (δηλ. ότι μας δίνουν), κυρίως από ΗΠΑ.
Γ. Οι μοναδικές χώρες που έχουν αξιόλογη τεχνολογία και θα μας αποδέσμευαν μέσα και όπλα για να έχουμε ένα πλεονέκτημα, είναι η Γαλλία και η Ρωσία (με το αζημίωτο βέβαια).
Δ.Εδώ και δεκαετίες είμαστε χρεωμένοι, εξαρτημένοι, αναποφάσιστοι, «φοβισμένοι», μετά τη στρατηγική μας ήττα το 74 στην Κύπρο – χωρίς πόλεμο! – και από τότε σε συνεχή οπισθοχώρηση. Δανειζόμαστε από τα παιδιά μας και αγοράζουμε όπλα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αυτά που θέλουμε και χρειαζόμαστε!
Ε.Έχουμε χάσει τις αντιστάσεις μας σαν λαός και σαν κράτος.
Ένα ρητορικό ερώτημα: Αν είχαμε 200 Ευρωμαχητικά, θα τολμούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ή θα κάναμε πάλι διαβήματα;