ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Καλές προθέσεις παρά τις διαφορές.


Προφορικά απάντησε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Νταβούτογλου στα θέματα που είχαν τεθεί στην επιστολή Ερντογάν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009.

Το συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου έμεινε – προς το παρόν τουλάχιστον – η απαντητική επιστολή του κ. Γ. Παπανδρέου στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν επέδωσε τελικά την επιστολή αυτή στον Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συζήτησε το περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ στο Ελληνικό.

Οπως είπε όμως μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Νταβούτογλου, έλαβε προφορικές απαντήσεις από τον κ. Παπανδρέου σε όλα τα θέματα που είχαν τεθεί στην επιστολή Ερντογάν. Η απάντηση αναμένεται να φθάσει στην Αγκυρα διά της διπλωματικής οδού. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», πάντως, στο κείμενο της απαντητικής επιστολής, έκτασης περίπου δυόμισι σελίδων, δεν γίνεται αναφορά μόνο στα θέματα που έθεσε η τουρκική πλευρά.

Η ανασκόπηση των αδιεξόδων που υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αναζήτηση υπέρβασής τους με κοινές πρωτοβουλίες κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση. Η συζήτηση, στην οποία παρευρέθη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας , εισήλθε σε όλα τα θέματα. Ετέθη ακόμη από την τουρκική πλευρά το θέμα των μειονοτήτων, για το οποίο ο κ. Νταβούτογλου φέρεται να επέμεινε στην ανάγκη αμοιβαιότητας. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, ερωτηθείς αργότερα τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συζητεί θέματα που αφορούν έλληνες πολίτες με ξένες χώρες.

Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, οι κκ. Παπανδρέου και Νταβούτογλου εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχιστεί το πνεύμα συνεργασίας που υπήρξε ανάμεσα στις δύο χώρες την περίοδο 1999-2004, ενώ ερωτηθέντες σχετικά με την απαντητική επιστολή σημείωσαν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες και ότι η ελληνική πλευρά «δεν βιάζεται». Παράλληλα, με βάση τις ίδιες πηγές διαφαίνεται ότι η Αθήνα επιμένει πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Τουρκίας προς κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν έχουν υλοποιηθεί (σ.σ.: Κύπρος). Στο ζήτημα της συνέχισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με σκοπό την πλήρη ένταξη αναφέρθηκε και ο Μάρτι Αχτισάαρι κατά την παρουσίαση χθες στην Αθήνα της έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία. Οι κκ. Παπανδρέου και Νταβούτογλου συμφώνησαν ότι η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να αναπτυχθεί σε τέσσερα επίπεδα: διμερές, ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές.

Η εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών κατόπιν κοινής βούλησης επίσης συζητήθηκε, με σκοπό να βρεθεί λύση στο ζήτημα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Σε περιφερειακό επίπεδο συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα συνεργασίας στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο της Ενωσης για τη Μεσόγειο. Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου παρουσίασε τις λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός υψηλόβαθμου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s