ΔΙΕΘΝΗ / ΗΠΑ / ΠΥΡΗΝΙΚΑ / ΡΩΣΙΑ

Ο πυρηνικός όλεθρος των Αμερικανών και Ρώσων


Η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει σήμερπα στο οπλοστάσιό της περίπου 500 πυρηνικά όπλα για τον εξοπλισμό των στρατηγικών βομβαρδιστικών της, τύπου B-2A Spirit και B-52H Stratofortress.

Η Ρωσία διαθέτει 77 στρατηγικά βομβαρδιστικά και 856 πυρηνικές κεφαλές. Ένα βομβαρδιστικό B-2A, „the Spirit of Kansas“, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση στη νήσο Γκουάμ τον Φεβρουάριο του 2008, ακολουθούμενο από τη συντριβή ενός B-52H στις 21 Ιουλίου 2008.

Αυτό σημαίνει ότι 113 βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Αεροπορίας, εκ των οποίων σύμφωνα με εκτιμήσεις 60 αεροσκάφη έχουν ως δεύτερο ρόλο την πυρηνική αποστολή. Τα αεροσκάφη B-2A και B-52H μπορούν να μεταφέρουν δύο τύπους πυρηνικών βομβών, την B61-7 και την B83-1. Το βομβαρδιστικό B-2A μπορεί να φέρει επίσης την B61-11, η οποία είναι μια ανακατασκευή της B61-7. Το B-52H μπορούν να μεταφέρει επίσης πυραύλους κρουίζ (ALCM) εξοπλισμένους με την κεφαλή W80-1.

Μια τροποποιημένη κεφαλή για τους πυραύλους κρουίζ, η W80-3, είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί το 2008, αλλά το πρόγραμμα καθυστέρησε λόγω της ανάπτυξης του προγράμματος RRW (Reliable Replacement Warhead). Η πολεμική αεροπορία σχεδιάζει την ανάπτυξη του αντικαταστάτη των πυραύλων κρουίζ με μια μελέτη σκοπιμότητα για τον μελλοντικό αντικαταστάτων των όπλων ALCM, γνωστή με το όνομα „Phase 6.2 study“. Η συγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας συμπίπτει με την απαίτηση για την παραγωγή των νέων πυρηνικών όπλων.

Μετά την απώλεια του ελέγχου έξι πυρηνικών πυραύλων κρουίζ στην αεροπορική βάση Minot AFB τον Αύγουστο του 2007 και την επακόλουθη αποκάλυψη ότι τρεις πυραυλικοί κώνοι W62/Mk-12 είχαν προηγουμένως μεταφερθεί εσφαλμένα στην Ταϊβάν, μια σειρά από εξονυχιστικούς ελέγχους του Αμερικανικού Πενταγώνου και της Αεροπορικής Διοίκησης, εντόπισε πολυάριθμες παραβιάσεις των κανόνων ασφάλειας και μια γενική αδιαφορία στην πυρηνική αποστολή. Σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει το κεφαλεώδες ζήτημα της πυρηνικής αποστολής, η πολεμική αεροπορία αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αναδιοργάνωση των στρατηγικών πυρηνικών αερπορικών δυνάμεων. Μια δεύτερη Μοίρα θα προστεθεί στην 5η Πτέρυγα Βομβαρδιστικών στην αεροπορική βάση Minot AFB. Αυτή η απόφαση αντιστρέφει το προηγούμενο σχέδιο για τη μείωση του συνολικού αριθμού των βομβαρδιστικών B-52. Το μέτρο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας παγκόσμιας δύναμης αποτροπής (Global Deterrence Force) βάσει της οποίας εκ περιτροπής μία από τις τέσσερρις Μοίρες B-52H θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην πυρηνική αποτροπή για μια χρονική περίοδο περίοδο ενός έτους. Η νέα διοικητική δομή επιτρέπει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά να μην λειτουργούν συνεχώς με το καθεστώς συναγερμού όπως πριν από το 1991.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας έχει αποσύρει από την ενεργό υπηρεσία ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Tu – 160 Blackjack και ένα Tu-95 Bear MS16, ενδεχομένως για να τα αναβθμίσει. Η Ρωσία έχει σήμερα 77 στρατηγικά βομβαρδιστικά: 14 Tu-160 Blackjack, 32 Tu-95 MS6 Bear H6 και 31 Tu-95 MS16 Bear H16. Ο στόλος δεν είναι πλήρως επιχειρησιακός ανά πάσα στιγμή. Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της χώρας ανακοίνωσαν το 2008 ότι τα αεροσκάφη Tu-160 και Tu-95 θα υποβληθούν σε εκτενή εκσυγχρονισμό το 2009, συμπεριλαμβανομένου της ενσωμάτωσης νέων συστημάτων πλοήγησης και στόχευσης. Η αναβάθμιση των αεροσκαφών μπορεί να αποσκοπεί εν μέρει στην προσθήκη συμβατικών δυνατοτήτων. Κατά τη διάρκεια φετεινών ασκήσεως παραγματοποιήθηκε χρήση των νέων συστημάτων στόχευης ακριβείας, για τα οποία έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερη δημοσίευση.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει στόλο των Tu-160 σε 30 αεροσκάφη μέχρι 2030. Εάν αληθεύει, τότε τα επιπλέον αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Tu-95. Το νέο βομβαρδιστικό, το οποίο μακροπρόθεσμα πρόκειται να αντικαταστήσει τα Tu-95 βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του, αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί οριστικές αποφάσεις για το εν λόγω πρόγραμμα. Όλα τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά μπορούν να μεταφέρουν μαι ποικιλία από πυρηνικές βόμβες και τον πύραυλο κρουίζ AS-15A (Kh-55). Ο προηγμένος πύραυλος κρουίζ, γνωστός ως Kh-102, βρίσκεται υπό ανάπτυξη για περισσότερο από μια δεκαετία χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Ορισμένοι πύραυλοι κρουίζ AS-15A πυρηνικών εφαρμογών μετατρέπονται σε συμβατικούς πυραύλους και χαρακτηρίζονται ως Kh-555.

Τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις εντός και εκτός της ρωσικής επικράτειας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ετών, πραγματοποιώντας μεταξύ των άλλων περιπολίες στο Βόρειο Ατλαντικό και Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Για πρώτη φορά μετά το 1984, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της Αεροπορίας, τον Οκτώβριο του 2008 ο αεροπορικός πυρηνικός στόλος εξασκήθηκε καθολικά στην πυρηνική αποτροπή. Φέτος, τον Σεπτέμβριο του 2009, μέρος του πυρηνικού εναέριου στόλου προσομείωσε πυρηνικό βομβαρδισμό γειτονικής μη κατανομαζόμενης χώρας, την Πολωνία σύμφωνα με πηγές από τη Βαρσοβία.

Το παραπάνω κείμενο βασίζεται σε δημοσιεύσεις από το “Center for Arms Control and Non-Proliferation.”

Fox2Magazine

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s