ΔΙΕΘΝΗ / Ε.Ε. / Τουρκία

Στηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας.


Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάσσεται η Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση την οποία παρουσίασαν την Τετάρτη σε ξενοδοχείο της Αθήνας ο Μάρτι Αχτισάαρι, πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας και κάτοχος του Νομπέλ Ειρήνης, η Εμα Μπονίνο, αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας και πρώην επίτροπος της Ε.Ε., και ο Αλμπερτ Ρόχαν, πρώην γενικός γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων της Αυστρίας.

Την παρουσίαση οργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με συντονιστή τον πρόεδρο του Ιδρύματος καθηγητή κ. Λουκά Τσούκαλη και με συζητητές τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνο Βερέμη και Παν. Ιωακειμίδη.

Η συζήτηση με το κοινό που επακολούθησε υπήρξε ασυνήθιστα ζωηρή και ουσιαστική. Συνοψίζοντας τις εισηγήσεις του κ. Αχτισάαρι, του κ. Ρόχαν και της κ. Μπονίνο, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας αποτελεί θέμα κύρους και αξιοπιστίας για την Ενωση, ενώ κοινή επισήμανση των τριών ήταν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να διακοπούν.

Τη διακοπή τους ζήτησε στη συνέχεια ο κ. Ιωακειμίδης, επικαλούμενος τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας, τις αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια, το κόστος των 35 έως 40 δισ. ευρώ που συνεπάγεται η τουρκική ένταξη, αλλά και τις συνέπειες του πληθυσμιακού όγκου της Τουρκίας στα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Αχτισάαρι εξήγησε ότι η οικονομική πρόοδος της Τουρκίας, εφόσον συνεχιστεί, σημαίνει μείωση του κόστους της ένταξης, ενώ η ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη δεν συνιστά απειλή, αλλά πλεονέκτημα για την Ε.Ε. «Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει», είπε αργότερα, εννοώντας προφανώς τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια. Για τις προκλήσεις και τα οφέλη που απορρέουν από την ένταξη της Τουρκίας έκανε λόγο ο κ. Ρόχαν, συνδέοντας πάντως την ενταξιακή προοπτική με την ανειλημμένη εκ μέρους της Αγκυρας υποχρέωση της εκπλήρωσης των κριτηρίων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό επισήμανε την ανάγκη συμφωνίας επωφελούς σε όλους.

Κατά τη συζήτηση επανήλθαν φλέγοντα θέματα όπως η διεύρυνση, η ευρωπαϊκή εθνική ταυτότητα, η περατότητα των ευρωπαϊκών συνόρων, η θρησκεία. Σχετικά με τη διεύρυνση δεν έχει γίνει συντονισμένη και ενδελεχής συζήτηση στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τσούκαλης. Ο κ. Βερέμης, αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, έθεσε ως γνώμονα μελλοντικής διεύρυνσης τον σεβασμό προς το κράτος δικαίου, χαρακτηρίζοντας εθνικιστική στάση την άρνηση της Αγκυρας να αναγνωρίσει την Κύπρο ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. «Πώς μπορείτε να κάνετε λόγο για αξιοπιστία και να διαπραγματεύεστε με μια χώρα, η οποία υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες δεν τηρεί;» ήταν η ερώτηση ενός ακροατή προς την κ. Μπονίνο, η οποία θεωρεί σφάλμα και πλήγμα κατά της αξιοπιστίας της Ενωσης άλλες λύσεις πλην της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, «που θα συντελεσθεί όταν έλθει η στιγμή».

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s