ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές οι συνθήκες κράτησης Οτσαλάν


Φωτογραφία του κελιού του Οτζαλάν, από εκείνες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο δικαιοσύνης της Τουρκίας.

Η Άγκυρα επιμένει ότι οι συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Οι συνθήκες κράτησης του ηγέτη των κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Ζαφέρ Ισκίλ.

«Κάναμε έρευνα και διαπιστώσαμε ότι δεν αληθεύει πως ο Οτσαλάν έχει διαφορετική μεταχείριση από άλλους κρατουμένους. Οι συνθήκες (κράτησής του) είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές και μάλιστα καλύτερες», είπε ο Ισκίλ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται καθημερινές διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας για να καταγγελθούν οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν οι οποίες, σύμφωνα με τους Κούρδους, έχουν επιδεινωθεί. Ο 61χρονος ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ο οποίος από το 1999 εξέτιε σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης στο νησί-φυλακή Ιμραλί την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί, μεταφέρθηκε στα μέσα Νοεμβρίου σε άλλο κελλί του ίδιου σωφρονιστικού ιδρύματος και τώρα έχει τη δυνατότητα να συναναστρέφεται με άλλους κρατουμένους, όπως είχε ζητήσει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Οι συνθήκες (κράτησής μου) είναι χειρότερες από πρώτα. Δεν ξέρω για πόσον καιρό θα μπορέσω να αντέξω αυτές τις συνθήκες που με έχουν κάνει έναν άνθρωπο μισοπεθαμένο, μισοζωντανό», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Οτσαλάν κάνοντας λόγο για ένα «κελλί 6-7 τ.μ.». Ο Ισκίλ απέκρουσε αυτό τον ισχυρισμό, με τη δήλωση ότι το νέο κελλί του Οτσαλάν έχει εμβαδόν 11,8 τ.μ. σε σύγκριση με το προηγούμενο που είχε εμβαδόν 11,9 τ.μ.

«Ο λαός μας είναι κακά πληροφορημένος και οι φήμες εξαπλώνονται γρήγορα», είπε.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες της φυλακής του Οτσαλάν για να δείξει ότι οι συνθήκες κράτησης του κούρδου ηγέτη είναι ίδιες με εκείνες των άλλων φυλακισμένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε