ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί

Στα Γαλλικά Mirage εγκαθίσταται Link 16, στα Ελληνικά ακόμα όχι…


Η γαλλική αεροπορία συνεχίζει ομαλά την εγκατάσταση του συστήματος ζεύξης δεδομένων σε σημαντικό κομμάτι του στόλου μαχητικών Mirage 2000 που διαθέτει. Το πρώτο αεροσκάφος, στο οποίο αυτό εγκαταστάθηκε, παραδόθηκε στις 26/10. Link 16 συνολικά θα δεχθούν 33 Mirage 2000-5F και 77 Mirage 2000D. To σύστημα επίσης διαθέτουν όσα μαχητικά Rafale παραλαμβάνονται.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα κανένα αεροσκάφος πλην των 30 υπό παράδοση F-16C/D block 52+ Adv. δεν το διαθέτει. To Link-16 επιτρέπει την ασφαλή και άμεση διασύνδεση εξαιρετικά μεγάλου αριθμού μαχητικών βελτιώνοντας τις επιδόσεις τους αναλόγως του στόχου. Τα υπόλοιπα σύγχρονα ελληνικά μαχητικά διαθέτουν προγενέστερα αντίστοιχα προγράμματα που όμως δεν επιτρέπουν την αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών δεδομένων σε όλα τα αεροσκάφη ενός σχηματισμού που αποτελείται από περισσότερα από οκτώ αεροσκάφη και αυτά δεν ανήκουν στην ίδια έκδοση. Αυτό επιπλέον δημιουργεί περιορισμούς στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των τεσσάρων ΑΣΕΠΕ που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Τη στιγμή που αεροσκάφη με αξιοσημείωτες δυνατότητες όπως τα Mirage 2000-5 και τα F-16 block 52 + δεν διαθέτουν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος όπως το Link-16, αεροσκάφη άλλων χωρών τα οποία έχουν κατώτερες επιδόσεις από τα προαναφερθέντα ελληνικά το αποκτούν, αν και πρόκειται να αποσυρθούν μες στα επόμενα περίπου 10 χρόνια. Για να μην αναφερθούμε στα βρετανικά σχεδόν αποσυρθέντα Tornado F-3…

FOX2MAGAZINE

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s