Ε.Ε.

Σουηδικό ραντεβού για τα Σκόπια.


Τις εντονότατες αντιδράσεις της κυβέρνησης προκάλεσε το χθεσινό ατόπημα της σουηδικής Προεδρίας να προτείνει, μέσω ενός σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών, τον καθορισμό ραντεβού για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον προσεχή Μάρτιο.

Πρόκειται για μια ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να εξελιχτεί απρόβλεπτα σε «θρίλερ» η χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες η Σουηδοί έδιναν αντίθετες διαβεβαιώσεις στην Αθήνα.

Το σχέδιο που παρουσίασε χθες το πρωί ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, περιείχε 3 παραγράφους για τα Σκόπια, εκ των οποίων η μια ανέφερε ότι: «Το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα (των Σκοπίων) το Μάρτιο του 2010 εν όψει του ορισμού ημερομηνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συζήτησης, που είχε μεγάλη διάρκεια -ανατρέποντας όλο το πρόγραμμα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου-, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ζήτησε να απαλειφτεί η φράση αυτή, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές την ελληνική θέση υποστήριξε μια ομάδα χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα). Μια άλλη ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Μεγάλη Βρετανία υποστήριξε τη σουηδική θέση.

Η προεδρία αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποσύρει την πρότασή της και σύμφωνα με πληροφορίας, το μόνο που δέχθηκε, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σήμερα (δεύτερη μέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών), ήταν να παραπέμπεται το θέμα στην επόμενη προεδρία (ισπανική), χωρίς να αναφέρεται ο Μάρτιος. Με άλλα λόγια θα συζητηθεί σίγουρα εντός του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Η χθεσινή εξέλιξη επιβεβαιώνει πλέον ότι στο εξής και μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν του περασμένου Οκτωβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η χώρα μας θα βρίσκει μπροστά της το θέμα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας σε κάθε προεδρία.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει απαραίτητη.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ     πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s