Τουρκία, Ιράν και Ιράκ αφαιρούν σταδιακά από τη Σαουδική Αραβία τη γεωστρατηγική πρωτοκαθεδρία της.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πάσχιζαν να βρουν μια διέξοδο στη σύγκρουση Ισραήλ- Παλαιστίνης, καθώς και στα ζητήματα του Αφγανιστάν και του Ιράν, το στρατηγικό έδαφος πάνω στο οποίο βασίζονται οι υποθέσεις τους για την περιοχή άρχισε να αλλάζει δραστικά.
Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκία αποτίναξε τον «στενό κορσέ» της συμπαράταξης με τις ΗΠΑ, σχεδόν αδιαφόρησε για την υποψηφιότητά της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και πλέον εστιάζει στους πρώην οθωμανούς γείτονές της, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Αν και αρχικώς δεν θεωρήθηκε ως περιφρόνηση προς τη Δύση, αυτή η αλλαγή πλεύσης ανακλά μια αυξανόμενη δυσφορία και απογοήτευση όσον αφορά την αμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική· από την υποστήριξη της δράσης του Ισραήλ στη Γάζα ως το Ιράν και το αδιέξοδο της ενταξιακής της διαδικασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την ισλαμική αναγέννηση που συντελείται στην Τουρκία.
