ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / ΗΠΑ

Απόρρητη παρουσίαση του συστήματος αυτοπροστασίας του F/A-18E/F Super Hornet στο ΓΕΑ.


Ελληνικοί εξοπλισμοί by…USA

Απόρρητη παρουσίαση του εξελιγμένου συστήματος αυτοπροστασίας του μαχητικού F/A-18E/F Super Hornet έγινε χθες στο ΓΕΑ από το αμερικανικό Ναυτικό. Η παρουσίαση οργανώθηκε από την Δ2 διεύθυνση και έγινε σε επιλεγμένο αριθμό επιτελών στην αίθουσα 623 του ΓΕΑ προκειμένου να υπάρξει αναλυτική καταγραφή των δυνατοτήτων του συστήματος από το ΓΕΑ αφού το μαχητικό εμφανίζεται ως ένα από τα τρία φαβορί στο πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους της Π.Α.

Το σύστημα αυτοπροστασίας του F/A-18 E/F βασίζεται στο IDECM (Inegrated Defensive Electronic Countermeasure) το οποίο αποτελείται από τον παρεμβολέα AN/ALQ-214 σε συνδυασμό με το RWR τύπου AN/ALR-67 (V)-3, σύστημα «δολώματος» (Decoy) με συρόμενο παρεμβολέα, τύπου ALE-50 της Sanders και εκτοξευτές θερμοβολίδων και αερόφυλλων τύπου ΑΝ/ALE-47.

Η προσθήκη του ALE-50 στο σύστημα αυτοπροστασίας του Super Hornet είναι και η μεγάλη διαφορά σε φιλοσοφία προσέγγισης του κεφαλαίου «σύστημα αυτοπροστασίας σύγχρονων μαχητικών». Είναι διακριβωμένο ότι η καινοτομία αυτή συμβάλλει στην κατακόρυφη αύξηση της επιβιωσιμότητας του αεροσκάφους.

Το σύστημα αποτελείται από τον ελεγκτή εκτόξευσης (Launch Controller), τον εκτοξευτή και το decoy που η διάρκεια ζωής του φθάνει τα 10 έτη. Στο decoy είναι εγκατεστημένος ο πομποδέκτης, ο ενισχυτής TWT και ο διαμορφωτής. Η διασύνδεση με το σύστημα ECM του αεροσκάφους γίνεται μέσω αρτηρίας δεδομένων 1553Β και δεν απαιτεί ειδικό λογισμικό. Το βάρος του ρυμουλκούμενου παρεμβολέα περιορίζεται σε 2,1 κιλά με διαστάσεις 44 x 4,7 εκατοστά, η εκτόξευσή του γίνεται πυροτεχνικά και απαιτείται συμβατότητα με τους εκτοξευτές του ALE-50.

Η εκπομπή του decoy, όπως ενημέρωσε τους επιτελείς του ΓΕΑ το αμερικανικό Ναυτικό χθες, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει με την άφεση, ενώ παρά το μειωμένο βάρος του χρησιμοποιεί διπλό ενισχυτή TWT για επίτευξη αυξημένης ισχύος. Τέλος, το καλώδιο μπορεί να αναπτυχθεί σε δύο εναλλακτικά μήκη, ανάλογα με το προφίλ της αποστολής.

Σημειώνεται ότι το F/A-18 E/F μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι και τρία ρυμουλκούμενα «δολώματα», τα οποία στην ουσία αποσκοπούν στην παραπλάνηση επερχόμενων βλημάτων, καθώς εξομοιώνουν το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του μαχητικού. Την ώρα όμως της ανάπτυξης του συστήματος ο χειριστής θα πρέπει να φροντίσει ώστε να μην ενεργοποιήσει την μετάκαυση, ο οποία μπορεί να προκαλέσει την κοπή του σύρματος μέσω του οποίου ρυμουλκείται ο παρεμβολέας-δόλωμα.

Στην παρουσίαση «έκλεψε την παράσταση» ένας Ελληνοαμερικανός πρώην πιλότος του US Navy, ο Γιάννης Τούνγκας,ο οποίος αποστρατεύθηκε μόλις προ εξαμήνου και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους χειριστές F/A-18E/F Super Hornet στο αμερικανικό Ναυτικό. Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν αυτόν και την εμπειρία του από το αεροσκάφος.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 thoughts on “Απόρρητη παρουσίαση του συστήματος αυτοπροστασίας του F/A-18E/F Super Hornet στο ΓΕΑ.

  1. ενα πολυ καλο και δοκιμασμενο αεροσκαφος.σιγουρα μια πολυ καλη επιλογη αν ειναι να ξαναπαρουμε F-16.και ισως με τα rafael να κανανε ενα πολυ καλο διδυμο.

  2. Ένα πολύ καλό αφος, με εξαιρετικό ραντάρ , πλήρες σύστημα ΗΠ με μεγάλες, μάλλον, δυνατότητες, πιστοποιημένο σε όλα τα όπλα που έχουμε από ΗΠΑ και με εικονική κατάρριψη F-22!!(τι ποσοστό μεταξύ τους δεν ξέρω), αλλά και μ’ ένα τεράστιο μειονέκτημα, είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s