ΓΑΛΛΙΑ / ΔΙΕΘΝΗ / Εξοπλισμοί / ΗΠΑ / ΚΙΝΑ / ΡΩΣΙΑ / Τουρκία

Η Ρωσία και η Κίνα αρνήθηκαν τελικά να καταθέσουν τις τελικές προσφορές τους για το νέο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα T-LORAMIDS.


Η Τουρκία όπως όλα δείχνουν καταλήγει στην αγορά των Patriot Advanced Capability-3.

Λουκάς / Greek National Pride

Σε ανάρτηση μας με τίτλο «Σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε Αμερικάνους, Ρώσους και Κινέζους για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας», στις 24 Νοεμβρίου είχαμε επισημάνει το σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας, όσον αφορά το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, με την ονομασία T-LORAMIDS.

Σας θυμίζουμε πως το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας αφορά το σύστημα αντιεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας μακράς εμβέλειας, ενώ το συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει μεταξύ 1 δις δολαρίων – 2 δις δολαρίων, και όχι 7,8 δις δολάρια όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. 

Οι πληροφορίες που είχαμε αναρτήσει είχαν βασιστεί σε ένα σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας HURRIYET, που έκανε λόγο πως οι τελικές προσφορές θα έπρεπε να υποβληθούν στο αρμόδιο Τουρκικό γραφείο αμυντικών προμηθειών μέχρι τη 1 Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των ανταγωνιστών, ήταν οι Αμερικάνικες Lockheed Martin και Raytheon που κατασκευάζουν τα συστήματα Patriot Advanced Capability-3, ή και PAC-3. Η Ρωσική εταιρία Rosoboronexport που κατασκευάζει το σύστημα S400, μια πιο σύγχρονη εκδοχή του S300, και η Κινεζική εταιρία Precision Machinery Import-Export Corp, ή και CPMIEC, που κατασκευάζει το σύστημα HQ-9.

Χθες η τουρκική εφημερίδα ZAMAN, με σχετικό δημοσίευμα της αναφέρει πως τελικά οι Ρώσοι, όπως και οι Κινέζοι δεν κατέθεσαν στη προβλεπόμενη προθεσμία (μέχρι 1 Δεκέμβρη) τις τελικές προσφορές τους, και οι μοναδικές προσφορές που βρίσκονται τελικά στο «τραπέζι» είναι μόνο των δύο Αμερικανικών εταιριών.

Στις διαπραγματεύσεις θέλησε να «εμπλακεί» και η Γαλλική εταιρία MBDA, που όμως απερρίφθη αμέσως από την σχετική τουρκική αρμόδια αρχή.  

Όλα δείχνουν πως επιβεβαιώνεται το σενάριο που προεξοφλούσε με ανακοίνωση του το Αμερικανικό Πεντάγωνο – DSCA, σε συνέδριο στις 9 Σεπτεμβρίου, πως η Τουρκία προσανατολίζεται να προμηθευτεί 13 Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3), με εκατοντάδες βάσεις συστοιχίας των εν’ λόγω πυραύλων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s