Κύπρος

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Ε. Βενιζέλου στην Κυπριακή Εθνοσυνέλευση


 

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, τόνισε σήμερα μιλώντας στη Κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαρτάται από δύο καταλυτικούς παράγοντες, που είναι η επίλυση του Κυπριακού και η λήξη της συνεχιζόμενης επί 35 έτη κατοχής και η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την άρση των απειλών και την αλλαγή της τουρκικής στάσης στο Αιγαίο.

Ο κ. Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας για τη διαρκή και σταθερή στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον αμυντικό – στρατιωτικό τομέα, χαρακτήρισε ως «ιδιαιτέρως καρποφόρα» την επίσκεψή του στην Κύπρο, τονίζοντας πως η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα θα διαφυλάξει «ως κόρη οφθαλμού» την υποχρέωση για αμυντική πολιτική, όπως και εξωτερική πολιτική, με »ένα ενιαίο, συναινετικό, σταθερό στρατηγικό εθνικό πλαίσιο».

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συνιστά μία «σπάνια ευκαιρία, σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο» προκειμένου να συζητηθεί «το μείζον ζήτημα της εθνικής μας πολιτικής, που είναι το Κυπριακό» αλλά και άλλα ζητήματα κοινής στρατηγικής.

Ζητήματα, όπως είπε, σχετικά «με την πολιτική Άμυνας, με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε οι δύο χώρες τα ζητήματα της μόνιμα διαρθρωμένης αμυντικής μας συνεργασίας, που εκτείνεται στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο στον οποίο βρισκόμαστε και που είναι ο χώρος της ανατολικής Μεσογείου, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά και την κύρωση και τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας»..

«Λυπάμαι, ειλικρινά», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «γιατί χθες, ημέρα κατά την οποία η κοινοβουλευτική μας αντιπροσωπεία και εγώ με τους συνεργάτες μου ερχόμασταν στην Κύπρο με πτήση υπηρεσιακή, χαρακτηρίστηκε από σειρά παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεων οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα πάνω από το Αγαθονήσι».

«Χρειάστηκε να επικοινωνήσουν οι αρχηγοί των τακτικών αεροποριών των δύο χωρών, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα», γιατί όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, «διεξαγόταν σε δεσμευμένες νομίμως περιοχές ελληνο-γαλλική αεροναυτική άσκηση».

«Αυτό», πρόσθεσε, »είναι ένα μικρό δείγμα των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουμε κάθε ημέρα».  Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους «δεσμούς φιλίας», που, όπως είπε, τον συνδέουν με όλους τους παρευρεθέντες Κυπρίους βουλευτές, «ανεξαρτήτως», πρόσθεσε, »των πολιτικών και ιδεολογικών μας προτιμήσεων».

Το γεγονός, ότι στην επίσκεψή μου αυτή στην Κύπρο, την πρώτη επίσημη επίσκεψη διμερούς χαρακτήρα που πραγματοποιώ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «με συνοδεύει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, υποδηλώνει αυτό ακριβώς, πως, στην αμυντική πολιτική όπως και στην εξωτερική πολιτική, έχουμε υποχρέωση να κινούμεθα σε ένα ενιαίο, συναινετικό, σταθερό στρατηγικό εθνικό πλαίσιο ».

«Και αυτό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «θα το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, διότι η αλλαγή της Κυβέρνησης δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, αλλαγή εθνικής στρατηγικής, διότι ούτε τα γεωγραφικά ούτε τα ιστορικά δεδομένα αλλάζουν, ούτε οι περιφερειακοί συσχετισμοί αλλάζουν τόσο εύκολα».

Ως «ιδιαίτερα σημαντική» χαρακτήρισε ο κ. Βενιζέλος και τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπακώστα και τον Αρχηγό και τους Επιτελείς της Εθνικής Φρουράς.

«Ήταν ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «γιατί, με διεξοδικό και συστηματικό τρόπο, ασχοληθήκαμε και με τα τρία μείζονα θέματα της αμυντικής μας συνεργασίας και της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως, φυσικά, της αμυντικής πολιτικής της Ελληνικής Δημοκρατίας».

«Ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της δομής και οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με το ζήτημα των εξοπλισμών και με το ζήτημα της διαχείρισης κρίσεων και την πραγματικότητα του εκσυγχρονισμού των επιτελικών σχεδίων και των Πρωτοκόλλων διαχείρισης κρίσεων, με βάση τα νέα δεδομένα».

«Άρα», επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «πραγματοποιήσαμε χθες μία συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα και επιπλέον αυτού είχα την πολύ σημαντική ευκαιρία να συζητήσω χθες με τις ηγεσίες τριών κομμάτων, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ και, σήμερα που είναι στην Κύπρο ο αγαπητός φίλος Γιαννάκης Ομήρου, θα έχω την ευκαιρία μίας συνάντησης και μαζί του και με άλλους συναδέλφους των άλλων κομμάτων, έτσι ώστε να αποκομίσουμε μιαν πλήρη εικόνα για τη στάση του κυπριακού πολιτικού συστήματος, που εκφράζει τον κυπριακό λαό».

«Η επίσκεψή μου εδώ», είπε ο κ. Βενιζέλος, «ήταν, μέχρι στιγμής, ιδιαιτέρως καρποφόρα, κορυφώνεται δε με αυτή την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών».

«Χθες», συνέχισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «είχα την ευκαιρία να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει εις βάθος για την εξέλιξη των συνομιλιών με τον κ. Ταλάτ».

Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου περιλαμβανόταν επίσκεψη στα «Φυλακισμένα Μνήματα», στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο Στρατόπεδο »Αντιστράτηγου Σταυριανάκου» της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s